Alicha, etiopski gulasz z ziemniaków i marchewki

przez Malwina
Gulasz z ziemniaków

Alicha/alecha to danie popularne w Etiopii. Niestety nie odnalazłam dokładnego znaczenia terminu „alicha”, wnioskuję jednak, że samo słowo odnosi się do rodzaju gulaszu lub potrawki. Na stronach z etiopskimi przepisami popularne są receptury na alicha z dodatkiem mięsa lub alicha wegetariańskie. Zdecydowałam się na to drugie, które najczęściej bazuje na ziemniakach i marchewce. Wiele przepisów zakłada także wzbogacenie tego warzywnego gulaszu o dodatek kapusty i zielonej fasolki szparagowej. Z pewnością wypróbuję to danie i w takim zestawieniu, gdy tylko pojawi się nasza polska młoda kapusta.  
Jak smakuje alicha? Jest lekko pikantna, pożywna i niezwykle smaczna. Połówek zjadł ją dzisiaj na obiad jako dodatek do grillowanego kurczaka. Pomimo tego, iż jest to danie wegańskie, nie było mi dane go spróbować przez obecną w nim marchewkę. Nadrobię to jednak już niedługo przygotowując alicha z dodatkiem wspomnianej kapusty i fasolki. 


Alicha przepis

ALICHA
(Etiopia)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, posiekana
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 6 ziemniaków, oranych i pokrojonych w większe kawałki
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki (starsze marchewki warto pokroić w plasterki lub drobną kostkę)
  • 1 zielona papryka, oczyszczona i posiekana w kostkę
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (passata) lub pomidorów z puszki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy kolejną minutę. Dokładamy paprykę, przecier, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy więcej wody na patelnię. Czas gotowania będzie uzależniony od tego, czy używamy starych czy młodych warzyw oraz od wielkości ich kawałków. U mnie warzywa były miękkie po 15 minutach. Pod koniec doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Alicha podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs bądź ryb. 

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

Izaa 03/04/2014 - 4:26 pm

fajny przepis zanotuje sobie do zrobienia

Odpowiedz
StudentsKitchen 03/04/2014 - 4:35 pm

Uwielbiam takie gulasze, pycha. 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 03/04/2014 - 5:04 pm

wygląda świetnie:)

Odpowiedz
Magda C. 03/04/2014 - 5:44 pm

Bardzo ciekawy przepis! Wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Angie 04/04/2014 - 9:31 am

Kolor ma nieziemski!

Odpowiedz
Andrzej 08/04/2014 - 6:24 pm

Mała podpowiedź;-) ALLYICH'A przygotowuje się podobnie jak inne etiopskie dania WAT. Różnią się tym, że do ALLYICH'A nie dodaje się przyprawy berberrie. Wyznacznikiem ALLYICH'A jest również to, że nie zależnie od wersji dodatkiem smakowym jest zielona papryka, a dla koloru dodaje się kurkumy. W książce, którą przywieźliśmy z Etiopii jest dużo różnych wersji tego dania, nawet z dynią;-) Czekamy na Doro Wat w Twoim wykonaniu;-)

Odpowiedz
Malwina 08/04/2014 - 7:35 pm

Czyli Andrzeju moja wersja jest jak najbardziej poprawna 🙂 Berbere od pewnego czasu jest już przygotowana (ostatecznie przerobiona na pastę). Doro wat zapewne opublikuję po świętach i mam nadzieję, że będzie równie bliskie oryginałowi. I właśnie dzięki Tobie zwróciłam uwagę, że zapomniałam o zielonej papryce w składnikach. Jest w wykonaniu, jest na zdjęciach, ale gdzieś mi umknęła przy wykazie produktów.

Odpowiedz
Izaa 01/08/2014 - 12:25 pm

zrobiłam tzn robiłam juz kilka razy bardzo smaczne danie.

Odpowiedz
Malwina 01/08/2014 - 3:28 pm

Cieszę się, że wypróbowałaś przepis 🙂

Odpowiedz
unabd 07/08/2014 - 8:52 am

Użyłam czerwonej papryki i zamiast kminu (którego nie znoszę ;)) dodałam wędzonej słodkiej papryki i przyprawy do gulaszu i wyszło przepyszne 😀 Dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/08/2014 - 8:55 am

Polecam się na przyszłość 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies