Alicha/alecha to danie popularne w Etiopii. Niestety nie odnalazłam dokładnego znaczenia terminu „alicha”, wnioskuję jednak, że samo słowo odnosi się do rodzaju gulaszu lub potrawki. Na stronach z etiopskimi przepisami popularne są receptury na alicha z dodatkiem mięsa lub alicha wegetariańskie. Zdecydowałam się na to drugie, które najczęściej bazuje na ziemniakach i marchewce. Wiele przepisów zakłada także wzbogacenie tego warzywnego gulaszu o dodatek kapusty i zielonej fasolki szparagowej. Z pewnością wypróbuję to danie i w takim zestawieniu, gdy tylko pojawi się nasza polska młoda kapusta.
Jak smakuje alicha? Jest lekko pikantna, pożywna i niezwykle smaczna. Połówek zjadł ją dzisiaj na obiad jako dodatek do grillowanego kurczaka. Pomimo tego, iż jest to danie wegańskie, nie było mi dane go spróbować przez obecną w nim marchewkę. Nadrobię to jednak już niedługo przygotowując alicha z dodatkiem wspomnianej kapusty i fasolki.
ALICHA
(Etiopia)
Składniki (na 2 porcje):
- 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana
- 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 6 ziemniaków, oranych i pokrojonych w większe kawałki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki (starsze marchewki warto pokroić w plasterki lub drobną kostkę)
- 1 zielona papryka, oczyszczona i posiekana w kostkę
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (passata) lub pomidorów z puszki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy kolejną minutę. Dokładamy paprykę, przecier, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy więcej wody na patelnię. Czas gotowania będzie uzależniony od tego, czy używamy starych czy młodych warzyw oraz od wielkości ich kawałków. U mnie warzywa były miękkie po 15 minutach. Pod koniec doprawiamy kminem, solą i pieprzem. Alicha podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs bądź ryb.
Czas przygotowania: 25 minut.
11 komentarzy
fajny przepis zanotuje sobie do zrobienia
Uwielbiam takie gulasze, pycha. 🙂
wygląda świetnie:)
Bardzo ciekawy przepis! Wygląda tak apetycznie, że muszę spróbować 🙂
Kolor ma nieziemski!
Mała podpowiedź;-) ALLYICH'A przygotowuje się podobnie jak inne etiopskie dania WAT. Różnią się tym, że do ALLYICH'A nie dodaje się przyprawy berberrie. Wyznacznikiem ALLYICH'A jest również to, że nie zależnie od wersji dodatkiem smakowym jest zielona papryka, a dla koloru dodaje się kurkumy. W książce, którą przywieźliśmy z Etiopii jest dużo różnych wersji tego dania, nawet z dynią;-) Czekamy na Doro Wat w Twoim wykonaniu;-)
Czyli Andrzeju moja wersja jest jak najbardziej poprawna 🙂 Berbere od pewnego czasu jest już przygotowana (ostatecznie przerobiona na pastę). Doro wat zapewne opublikuję po świętach i mam nadzieję, że będzie równie bliskie oryginałowi. I właśnie dzięki Tobie zwróciłam uwagę, że zapomniałam o zielonej papryce w składnikach. Jest w wykonaniu, jest na zdjęciach, ale gdzieś mi umknęła przy wykazie produktów.
zrobiłam tzn robiłam juz kilka razy bardzo smaczne danie.
Cieszę się, że wypróbowałaś przepis 🙂
Użyłam czerwonej papryki i zamiast kminu (którego nie znoszę ;)) dodałam wędzonej słodkiej papryki i przyprawy do gulaszu i wyszło przepyszne 😀 Dzięki za przepis 🙂
Polecam się na przyszłość 🙂