Domowa przyprawa włoska

przez Malwina
Przyprawa włoska przepis

Domowa włoska przyprawa to aromatyczna mieszanka suszonych ziół, która świetnie sprawdza się przy doprawianiu mięsa, głównie drobiu. Możecie ją wykorzystywać również jako dodatek do dressingów na bazie oliwy i soku z cytryny. Myślę, że sami znajdziecie dla niej także inne zastosowanie. Przy zakupie poszczególnych przypraw, sprawdźcie, czy nie mają w składzie glutaminian sodu. Dotyczy to przede wszystkim czosnku granulowanego. 
Przygotowanie mieszanki zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Przy minimalnym nakładzie pracy otrzymacie pełną aromatu i smaku przyprawę, którą na co dzień będziecie mogli wykorzystywać w kuchni. Żeby zbyt szybko włoska mieszanka się Wam nie przejadła, zajrzyjcie do działu dotyczącego domowych przypraw. Znajdziecie tam kilka innych przepisów, dzięki którym Wasze potrawy zawsze będą dobrze przyprawione. 


Domowa mieszanka przypraw


DOMOWA PRZYPRAWA WŁOSKA

Składniki:

  • 3 łyżki suszonej bazylii
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki chili w proszku lub rozkruszonej w płatkach
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Rozmaryn lekko kruszymy w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w zacienionym miejscu. Na 2 piersi z kurczaka używamy około 1,5-2 łyżeczki włoskiej mieszanki. Pamiętajcie o tym, że mieszanka nie zawiera w składzie soli, dlatego należy doprawić nią wcześniej mięso. Przyprawę możecie stosować bezpośrednio na mięso lub dodawać do marynaty na bazie oliwy i soku z cytryny.

Inspiracją do stworzenia mojej włoskiej przyprawy był przepis znaleziony na food.com. 

Przyprawa włoska

Do czego używać przyprawy włoskiej:
– do przyprawiania drobiu (kurczaka i indyka)
– do gulaszu na bazie pomidorów
– do dressingów na bazie oliwy i soku z cytryny (na 3 łyżki oliwy dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i około pół łyżeczki mieszanki włoskiej)
– do omletów (na 2 jajka roztrzepane z 1 łyżką mleka dodajemy 1/3 łyżeczki przyprawy lub więcej wg osobistych preferencji)
– do wypieku pieczywa (do mąki dodajemy 2-3 łyżki domowej przyprawy)
– do przyprawiania bułki tartej (wystarczy kilka łyżek bułki tartej wymieszać z przyprawą włoską i w takiej bułce opanierować mięso lub rybę)
– do twarożku

Filety z kurczaka w przyprawie włoskiej (przygotowane na patelni grillowej)

Czas przygotowania: 5 minut.

10 komentarzy
1

10 komentarzy

Shine Rose 02/04/2014 - 5:54 pm

Chyba zrobie kurczaka w tej przyprawie 🙂

Odpowiedz
Rodzynki Sułtańskie. Lifestyle, podróże, kultura i coś jeszcze. 02/04/2014 - 6:08 pm

Ja nie potrafię zrozumieć fenomenu gotowych mieszanek na glutaminianie sodu, jeśli można przyrządzić samemu o wiele pyszniejszą wersję. A już "kostki czosnkowe" z 4% czosnku to w ogóle tragedia. Ja lubię swoje mieszanki, przygotowane w domu, po bożemu 😉

Odpowiedz
Majana 02/04/2014 - 6:40 pm

Uwielbiam tę przyprawę. Może też sobie zrobię w domku? Lubię jej zapach.:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/04/2014 - 8:20 pm

Taka domowa przyprawa to jest to!

Odpowiedz
babka z rodzynkiem 02/04/2014 - 9:51 pm

Doskonały pomysł! Domowa, samodzielnie przygotowana przyprawa to jest to czego nie może zabraknąć w kuchni 🙂

Odpowiedz
Martucha na leśnej polanie 03/04/2014 - 7:16 am

Kocham włoskie smaki! piękne zdjęcia! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/04/2014 - 8:25 am

na początek: świetne zdjęcia! fajnie, że dodane do czego można tej przyprawy używać:)
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Magda C. 03/04/2014 - 6:15 pm

Bardzo fajna taka przyprawa 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 7:37 am

Jak to łatwo i prosto można zrobić samemu mieszankę przypraw:). Jestem pod wrażeniem jak pięknie rośni Ci rozmaryn. ja sieję co roku i jak na razie nie udało mi się nic wyhodować:(

Odpowiedz
Anonimowy 14/07/2018 - 6:05 pm

Dziękuję za przepis. Składniki wspaniale się łączą i tworzą niesamowity południowy zapach..
Polecam !

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies