Sos tysiąca wysp

przez Malwina
Sos tysiąca wysp przepis

Sos tysiąca wysp to smaczny dodatek do sałatek, nuggetsów, grillowanego mięsa i warzyw. Przygotowuje się go niezwykle szybko. Niektóre przepisy zakładają dodanie do sosu konserwowych warzyw, ja jednak nigdy tego nie robię. Stawiam na połączenie dobrej jakości domowego majonezu z ketchupem, sosem Worcestershire i kilkoma innymi dodatkami.

Sos tysiąca wysp

SOS TYSIĄCA WYSP


Składniki:
[przepis własny]

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire
  • szczypta drobnego cukru
  • pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • kilka kropel tabasco do smaku (ew. szczypta ceyenne, chilli w proszku)
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Używamy jako dodatek do warzyw, sałatek, krakersów, nuggetsów, mięs, grissini.

Czas przygotowania: 10 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Patrycja Głowacka 28/11/2013 - 5:13 pm

nigdy nie robiłam sosu tysiąca wysp, bo nie mogłam trafić na jakiś fajny, dobry przepis. a tu niespodzianka 🙂 z pewnością wykorzystam

Odpowiedz
Ania 28/11/2013 - 5:53 pm

i znowu wspomnienia…sos Worchester to był obowiązkowy składnik marynat w czasach, kiedy pichciłam w Montanie:) kowbojskie klimaty:)
a sos 1000 wysp baaardzo lubię, więc na pewno wypróbuję Twoją wersję:)

Odpowiedz
Justyna Żak 28/11/2013 - 7:43 pm

o używam bardzo często tego sosu a nie wiedziałam jak się nazwa:D:D

Odpowiedz
Anonimowy 28/11/2013 - 8:33 pm

da sie czyms zastapic ten sos worcestershire? 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/11/2013 - 6:56 am

Niczym go nie zastąpisz. Jeśli go nie posiadasz, po prostu pomiń w przepisie. Sos i tak będzie smaczny. Zachęcam do zakupienia tego sosu w przyszłości, bo jest naprawdę przydatnym produktem w kuchni 🙂

Odpowiedz
Magda C. 28/11/2013 - 9:04 pm

Uwielbiam go!

Odpowiedz
JustInka 28/11/2013 - 9:52 pm

Sos tysiąca wysp. Hmmm pychota!

Odpowiedz
Michał 28/11/2013 - 10:01 pm

Lubię robić sosiki ad hoc, jak wyjdzie tak wyjdzie, zawsze dobrze mi wychodzą 🙂 Nie w tym rzecz jednak, bardzo podobają mi się fotografie na tym blogu, szacunek. Będę wchodził.
Pozdrawiam.
Michał

Odpowiedz
Malwina 29/11/2013 - 6:57 am

Michale, dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej na bloga 🙂

Odpowiedz
Kamila 28/11/2013 - 10:56 pm

Znakomity!

Odpowiedz
tu-tusia 29/11/2013 - 11:34 am

Ja zazwyczaj robię sos (prawie) tysiąca wysp w najprostszy z możliwych sposobów czyli po prostu mieszając majonez z ketchupem, jednak muszę w końcu spróbować zrobić go porządnie – Twój przepis bardzo przypadł mi do gustu 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/11/2013 - 2:46 pm

Raz probowalam gotowego, byl paskudny. Jednak nie ma to jak domowy sosik 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/11/2013 - 12:57 pm

A ostatnio właśnie chodził za mną ten sosik 🙂 Bardzo go lubię, ale nie zdarzyło mi się go robić. Pięknie Ci wyszedł kolor sosu!

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 9:17 pm

Muszę kiedyś zrobić.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies