Połówek stwierdził, że sandwich Monte Cristo to jeden z najlepszych, jaki do tej pory miał okazję zjeść. Jak na złość, często zdarza się, że te najsmaczniejsze rzeczy są prawdziwą bombą kaloryczną. Niestety także ten sandwich nie wpisze się w menu osoby dbającej o linię. Sandwich Mone Cristo podobnie, jak tosty francuskie, obtaczany jest w jajku i smażony na patelni. Pomiędzy dwoma kromkami pieczywa znajduje się szynka oraz wyrazisty w smaku ser. Takie sandwich posypuje się cukrem pudrem i podaje najczęściej z dodatkiem dżemu. To wykończenie sandwichy Połówek wolał jednak sobie darować.
Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam do działu
MONTE CRISTO SANDWICH (USA)
Śniadanie Mistrzów #96
(Projekt Sandwich #3)
Śniadanie Mistrzów #96
(Projekt Sandwich #3)
Składniki (na 2 sztuki):
[przepis własny]
- 4 kromki pieczywa tostowego
- musztarda i majonez
- 2 plastry szynki
- 2 plastry żółtego sera, najlepiej Emmentalera *
- 1 duże jajko
- 1 łyża mleka
- szczypta soli
Każdą kromkę smarujemy odrobiną majonezu i musztardy. Układamy plaster szynki i sera, przykrywamy drugą kromką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli. Sandwiche obtaczamy w jajku z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, smażymy sandwiche z obu stron, aż masa jajeczna się zetnie i ładnie zrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu.
* użyłam sera cheddar z dodatkiem chili
Czas przygotowania: 10 minut.
12 komentarzy
O tak, coś czuję, że i mnie te kanapki przypadną do gustu! Już jestem głodna. Wyglądają przepysznie, takie złociste i apetyczne, mniam 🙂
Bomba, trąba 🙂 Bomba smakowa!!
Bardzo lubię:)
Moze i bomba kaloryczna, ale raz na jakis czas mozna zafundowac sobie troche rozpusty, prawda? 🙂
Mmm… pełna rozpusta na śniadanie! 🙂
świetne kanapki:)
No nie powiem, kuszą mnie te tosty, nawet bardzo! 🙂 Muszę sobie takie zrobić.
Wyglądają ekstra, kuszą tym kolorem; )
Pełna rozpusta!Prawdziwa kanapka mistrza, choć osobiście takich nie jadam 😉
Zjadłabym:)
Zaserwowałam sobie dzisiaj na śniadanie 🙂 Były pyszne!
to coś dla nas:) pychota:)