Monte Cristo Sandwich

przez Malwina
Monte Cristo Sandwich
Połówek stwierdził, że sandwich Monte Cristo to jeden z najlepszych, jaki do tej pory miał okazję zjeść. Jak na złość, często zdarza się, że te najsmaczniejsze rzeczy są prawdziwą bombą kaloryczną. Niestety także ten sandwich nie wpisze się w menu osoby dbającej o linię. Sandwich Mone Cristo podobnie, jak tosty francuskie, obtaczany jest w jajku i smażony na patelni. Pomiędzy dwoma kromkami pieczywa znajduje się szynka oraz wyrazisty w smaku ser. Takie sandwich posypuje się cukrem pudrem i podaje najczęściej z dodatkiem dżemu. To wykończenie sandwichy Połówek wolał jednak sobie darować. 

Po więcej śniadaniowych inspiracji zapraszam do działu
Kanapka z serem i szynką


MONTE CRISTO SANDWICH (USA)
Śniadanie Mistrzów #96
(Projekt Sandwich #3)


Składniki (na 2 sztuki):
[przepis własny]

  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • musztarda i majonez
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera, najlepiej Emmentalera *
  • 1 duże jajko
  • 1 łyża mleka
  • szczypta soli
Każdą kromkę smarujemy odrobiną majonezu i musztardy. Układamy plaster szynki i sera, przykrywamy drugą kromką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli. Sandwiche obtaczamy w jajku z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, smażymy sandwiche z obu stron, aż masa jajeczna się zetnie i ładnie zrumieni. Podajemy od razu po przygotowaniu.

* użyłam sera cheddar z dodatkiem chili

Czas przygotowania: 10 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

JestSmak 29/11/2013 - 8:27 am

O tak, coś czuję, że i mnie te kanapki przypadną do gustu! Już jestem głodna. Wyglądają przepysznie, takie złociste i apetyczne, mniam 🙂

Odpowiedz
JustInka 29/11/2013 - 12:12 pm

Bomba, trąba 🙂 Bomba smakowa!!

Odpowiedz
Opalanka 29/11/2013 - 2:33 pm

Bardzo lubię:)

Odpowiedz
Maggie 29/11/2013 - 2:57 pm

Moze i bomba kaloryczna, ale raz na jakis czas mozna zafundowac sobie troche rozpusty, prawda? 🙂

Odpowiedz
Magda C. 29/11/2013 - 4:56 pm

Mmm… pełna rozpusta na śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 29/11/2013 - 5:39 pm

świetne kanapki:)

Odpowiedz
whiness 29/11/2013 - 5:43 pm

No nie powiem, kuszą mnie te tosty, nawet bardzo! 🙂 Muszę sobie takie zrobić.

Odpowiedz
Angie 30/11/2013 - 8:24 am

Wyglądają ekstra, kuszą tym kolorem; )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/11/2013 - 12:56 pm

Pełna rozpusta!Prawdziwa kanapka mistrza, choć osobiście takich nie jadam 😉

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 9:21 pm

Zjadłabym:)

Odpowiedz
kerala 01/12/2013 - 7:45 am

Zaserwowałam sobie dzisiaj na śniadanie 🙂 Były pyszne!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/12/2013 - 4:02 pm

to coś dla nas:) pychota:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies