Krakersy serowe

przez Malwina

Blog został mocno przeciążony przez słodkie wypieki, dlatego dziś dla odmiany proponuję Wam serowe krakersy, które świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas weekendowego seansu filmowego. Można je zajadać solo lub z dodatkiem ulubionych sosów (np. pikantnego z harissą lub chińskiego sosu chili), świetnie pasuje do nich chutney i długo dojrzewające sery. Dodatkowym plusem jest fakt, iż krakersy zostały przygotowane na zdrowszej mące pełnoziarnistej. 

PEŁNOZIARNISTE KRAKERSY SEROWE

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g zimnego masła
  • 35 g grana padano, startego na tarce
  • 2 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekanego (lub inne ulubione zioła)
  • 1 żółtko
  • do posypania: sezam, czarnuszka, gruboziarnista sól
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem, tymiankiem i serem. Dodajemy masło i siekamy je razem z mąką. Wyrabiamy je szybko między palcami jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody (dodałam 1 łyżeczkę). Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziniy. Wałkujemy je na grubość 3-4 mm (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia), wycinamy dowolne kształty. Za pomocą pędzelka smarujemy je zimną wodą, posypujemy ulubionymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 8-10 minut. zostawiamy na blasze na 5 minut i przenosimy na kratkę.
Poniżej krakersy serowe na mące pszennej, zamiast grana padano i tymianku dodałam do nich 40 g startego sera cheddar i 3 łyżki suszonego koperku. Nie posypywałam ich też żadnymi ziołami.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Na poniższym zdjęciu krakersy na mące orkiszowej z curry (na porcję ciasta dodałam 1 czubatą łyżeczkę mieszanki curry) oraz z ostrą wędzoną papryką (1 czubata łyżeczka wędzonej papryki na porcję ciasta). Obie wersje z dodatkiem sera cheddar zamiast włoskiego grana padano. 

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Kruszynka 03/11/2012 - 6:47 pm

Muszą być pyszne 🙂

Odpowiedz
Elexis 03/11/2012 - 8:08 pm

Fajniutkie:)) Muszą być naprawdę pyszne!

Odpowiedz
Ania 03/11/2012 - 8:44 pm

Bardzo fajne krakersy, ostatnio rozmyślałam nad takimi właśnie, a tu proszę pojawił się przepis u Ciebie:)

Odpowiedz
Ewelina Kowalska 03/11/2012 - 9:27 pm

Fajnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Beatrice 03/11/2012 - 9:39 pm

Lubię podchrupywać coś takiego przy filmie 🙂

Odpowiedz
Patyska 04/11/2012 - 7:10 am

Już zapisane do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Magda111 04/11/2012 - 7:55 am

jak zawsze u Ciebie znowu same pyszności 😉

Odpowiedz
Zielaczek 04/11/2012 - 10:03 am

Pyszności!

Odpowiedz
Maggie 05/11/2012 - 8:12 am

Podejrzewam, ze sa bardzo wciagajace 🙂

Odpowiedz
JustInka 05/02/2013 - 11:05 am

Bezapelacyjnie kradnę pomysł 🙂
Dzięki za tak boskie inspiracje!

Odpowiedz
dorotacz 11/04/2013 - 10:29 am

Wyglądają przepysznie 🙂 obawiam się tylko, że będa tak wciągające iż zjem je sama 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies