Blog został mocno przeciążony przez słodkie wypieki, dlatego dziś dla odmiany proponuję Wam serowe krakersy, które świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas weekendowego seansu filmowego. Można je zajadać solo lub z dodatkiem ulubionych sosów (np. pikantnego z harissą lub chińskiego sosu chili), świetnie pasuje do nich chutney i długo dojrzewające sery. Dodatkowym plusem jest fakt, iż krakersy zostały przygotowane na zdrowszej mące pełnoziarnistej.
PEŁNOZIARNISTE KRAKERSY SEROWE
Składniki (na około 20 sztuk):
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 85 g zimnego masła
- 35 g grana padano, startego na tarce
- 2 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekanego (lub inne ulubione zioła)
- 1 żółtko
- do posypania: sezam, czarnuszka, gruboziarnista sól
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem, tymiankiem i serem. Dodajemy masło i siekamy je razem z mąką. Wyrabiamy je szybko między palcami jak na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody (dodałam 1 łyżeczkę). Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziniy. Wałkujemy je na grubość 3-4 mm (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia), wycinamy dowolne kształty. Za pomocą pędzelka smarujemy je zimną wodą, posypujemy ulubionymi dodatkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 8-10 minut. zostawiamy na blasze na 5 minut i przenosimy na kratkę.
Poniżej krakersy serowe na mące pszennej, zamiast grana padano i tymianku dodałam do nich 40 g startego sera cheddar i 3 łyżki suszonego koperku. Nie posypywałam ich też żadnymi ziołami.
Poniżej krakersy serowe na mące pszennej, zamiast grana padano i tymianku dodałam do nich 40 g startego sera cheddar i 3 łyżki suszonego koperku. Nie posypywałam ich też żadnymi ziołami.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
Na poniższym zdjęciu krakersy na mące orkiszowej z curry (na porcję ciasta dodałam 1 czubatą łyżeczkę mieszanki curry) oraz z ostrą wędzoną papryką (1 czubata łyżeczka wędzonej papryki na porcję ciasta). Obie wersje z dodatkiem sera cheddar zamiast włoskiego grana padano.
11 komentarzy
Muszą być pyszne 🙂
Fajniutkie:)) Muszą być naprawdę pyszne!
Bardzo fajne krakersy, ostatnio rozmyślałam nad takimi właśnie, a tu proszę pojawił się przepis u Ciebie:)
Fajnie wyglądają 🙂
Lubię podchrupywać coś takiego przy filmie 🙂
Już zapisane do zrobienia 🙂
jak zawsze u Ciebie znowu same pyszności 😉
Pyszności!
Podejrzewam, ze sa bardzo wciagajace 🙂
Bezapelacyjnie kradnę pomysł 🙂
Dzięki za tak boskie inspiracje!
Wyglądają przepysznie 🙂 obawiam się tylko, że będa tak wciągające iż zjem je sama 😉