Mojo rojo i mojo verde

przez Malwina

Sosy kanaryjskie
Mojo rojo i mojo verde

Kilka tygodni temu Mama przywiozła mi słoiczki ze specjałami z Wysp Kanaryjskich. Pośród nich znalazłam dwa popularne sosy: mojo rojo i mojo verde. Najczęściej podaje się je do papas arrugadas, czyli ziemniaków gotowanych w łupinach z dodatkiem soli. Równie dobrze pasują do pieczywa (choćby chrupiących grzanek), ryb (szczególnie zielona odmiana sosu) i grillowanych mięs. Są banalnie proste w przygotowaniu, potrzebujecie jedynie blendera, by dokładnie zmiksować wszystkie składniki.

Sos z papryki

MOJO ROJO


Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 suszone papryczki chili (ewentualnie świeże)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2-3 łyżki oliwy (lub więcej w razie potrzeby)
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Chili zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie oczyszczamy je i siekamy drobno. W rozdrabniaczu umieszczamy oczyszczoną świeżą słodką paprykę, posiekany czosnek, chili, ocet, słodką wędzoną paprykę w proszku, kmin, oliwę i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. 
Dip paprykowy

MOJO VERDE

Składniki:
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki (zawsze wybieram tę drugą)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 2-3 łyżki oliwy (lub więcej w razie potrzeby)
  • sól do smaku
Przygotowanie:

W rozdrabniaczu umieszczamy oczyszczoną paprykę, posiekany czosnek, natkę lub kolendrę, ocet, oliwę i szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy do połączenia. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Sos jest smaczniejszy, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”. 

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kuchnia Czarów 06/08/2014 - 8:11 am

który lepszy? 🙂 i jak długo mogą stać w lodówce? a do makaronu się nadają?

pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 07/08/2014 - 5:34 am

Ciężko mi określić, który lepszy. Czerwony jest bardziej pikantny. U mnie stoją już piąty dzień i nic się z nimi nie dzieje. Lepsze są po 1-2 dniach. Smaki się przegryzają i całość gęstnieje. Do makaronów raczej średnio pasują.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/08/2014 - 2:49 pm

Mój faworyt to mojo rojo:)

Odpowiedz
Olka 06/08/2014 - 4:57 pm

O znam te sosy z wakacji, są genialne.

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2014 - 6:06 pm

Jakie fajne sosy!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 8:07 am

Uwielbiam te sosy i najczęściej robię je na grill party! Świetnie komponują się z grillowanym karczkiem, ziemniakami z rozmarynem, czy kiełbasą. Tylko ja dodaję podobnie jak Kanaryjczycy suchy chleb lub bułkę tartą.

Odpowiedz
Anonimowy 23/04/2015 - 2:31 pm

zrobilam, zdazylam tylko sprobowac i moim zdaniem byly pyszne. ale wazniejsze zdanie Tesciowej, ktora po prostu sosy zabrala ze soba…czyli byly wysmienite! zapunktowalam u szacownej Tesciowej, dzieki;)

Odpowiedz
Anonimowy 29/05/2016 - 6:55 am

rojo petarda 🙂
miłego dnia!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies