Razowy chleb tostowy

przez Malwina
Razowy chleb tostowy

Chleb tostowy dostępny w sklepach jest pełen konserwantów i spulchniaczy. Nic dziwnego, że ma zazwyczaj aż tak długą datę ważności. Dla wielu osób jest on podstawą kanapek i sandwichy. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb tostowy na bazie mąki pszennej razowej. Oczywiście jest on cięższy aniżeli ten, który możecie zakupić w sklepach. Świetnie sprawdza się jako podstawa do kanapek, nie kruszy się także w trakcie opiekania kromek. 

Polecam Wam także pszenny chleb tostowy. 

Domowy chleb tostowy

RAZOWY CHLEB TOSTOWY


Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]

  • 175 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 175 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
  • 3 łyżki siemienia lnianego 
  • 3/4 łyżeczki soli
  • czubata łyżka mleka w proszku 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 210 ml ciepłej wody
  • 20 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą, siemieniem i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut.

Czas przygotowania: 2 godziny i 25 minut.

22 komentarze
0

22 komentarze

Magiczne Słowa 28/11/2013 - 8:03 am

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Antenka 28/11/2013 - 8:10 am

ale ślicznie wyrósł:) czegoś takiego właśnie szukałam:) dzięki za przepis:D

Odpowiedz
Agnieszka 28/11/2013 - 9:01 am

Chleby tostowe zawsze wydawały mi się niesamowicie sztuczne i starałam się ich unikać jak tylko mogłam. Ale taki domowy, razowy, czemu nie? 🙂

Odpowiedz
majka 28/11/2013 - 11:25 am

Wspanialy. A czy to mleko w proszku jest niezbedne?

Odpowiedz
Malwina 28/11/2013 - 12:34 pm

Moim zdaniem, to właśnie to mleko nadaje chlebowi charakterystycznego posmaku.

Odpowiedz
Karolina 28/11/2013 - 12:31 pm

Wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 28/11/2013 - 1:16 pm

Cudownie wygląda! Mnie ostatnio nie wychodzi.

Odpowiedz
Maggie 28/11/2013 - 3:49 pm

Z takiego to mozna i normalne kanapki robic 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 28/11/2013 - 3:53 pm

świetne:)

Odpowiedz
Angie 28/11/2013 - 7:44 pm

Świetnie wygląda, muszę się w końcu zabrać do wypieków własnego chleba!

Odpowiedz
Magda C. 28/11/2013 - 9:06 pm

Rewelacja! Uwielbiam tosty, taki chlebek byłby idealny 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/11/2013 - 12:53 pm

Bardzo podoba mi się Twój przepis na ten chlebek. W moim stylu, więc na pewno by mi posmakował!A prezentuje się bardzo dumnie 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/11/2013 - 8:47 pm

Bardzo lubię domowe chlebki:)

Odpowiedz
Ze smakiem 02/12/2013 - 12:27 pm

wygląda idealnie, może wypróbuję ten przepis 🙂

Odpowiedz
Naru 03/12/2013 - 2:52 pm

Zjadłabym 🙂 PS. Ładne, świąteczne przebranie bloga 😉

Odpowiedz
Naru 03/12/2013 - 2:52 pm

Zjadłabym 🙂 PS. Ładne świąteczne przebranie bloga 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/12/2013 - 1:28 pm

uwielbiam chleby tostowe, ale wyłacznie te upieczone samodzielnie … te sklepowe są dla mnie niezjadliwe …. wersja razowa bardzo mi się podoba:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/08/2014 - 1:27 pm

Czym zastąpić mleko w proszku ?

Odpowiedz
Malwina 10/08/2014 - 4:49 pm

Na upartego możesz wodę w przepisie zastąpić mlekiem i dodać dodatkową łyżeczkę cukru do ciasta. Jednak smak z mlekiem w proszku będzie bardziej zbliżony do sklepowego chleba.

Odpowiedz
Ania 10/02/2020 - 12:34 pm

Czy siemię lniane użyte do pieczenia chleba mogę dodać w formie zmielonej lub zastąpić je czymś/pominąć?

Odpowiedz
Malwina 11/02/2020 - 8:58 pm

Proszę pominąć.

Odpowiedz
Ania 12/02/2020 - 5:08 am

Bardzo dziękuję! Chlebek jest cudowny, nie spodziewałam się, że aż tak bardzo będzie przypominał ten „tradycyjny tostowy” 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies