Chleb tostowy dostępny w sklepach jest pełen konserwantów i spulchniaczy. Nic dziwnego, że ma zazwyczaj aż tak długą datę ważności. Dla wielu osób jest on podstawą kanapek i sandwichy. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na domowy chleb tostowy na bazie mąki pszennej razowej. Oczywiście jest on cięższy aniżeli ten, który możecie zakupić w sklepach. Świetnie sprawdza się jako podstawa do kanapek, nie kruszy się także w trakcie opiekania kromek.
Polecam Wam także pszenny chleb tostowy.
RAZOWY CHLEB TOSTOWY
Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]
- 175 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 175 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3/4 łyżeczki soli
- czubata łyżka mleka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 210 ml ciepłej wody
- 20 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą, siemieniem i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut.
Czas przygotowania: 2 godziny i 25 minut.
22 komentarze
Wygląda przepysznie 🙂
ale ślicznie wyrósł:) czegoś takiego właśnie szukałam:) dzięki za przepis:D
Chleby tostowe zawsze wydawały mi się niesamowicie sztuczne i starałam się ich unikać jak tylko mogłam. Ale taki domowy, razowy, czemu nie? 🙂
Wspanialy. A czy to mleko w proszku jest niezbedne?
Moim zdaniem, to właśnie to mleko nadaje chlebowi charakterystycznego posmaku.
Wygląda pysznie 🙂
Cudownie wygląda! Mnie ostatnio nie wychodzi.
Z takiego to mozna i normalne kanapki robic 🙂
świetne:)
Świetnie wygląda, muszę się w końcu zabrać do wypieków własnego chleba!
Rewelacja! Uwielbiam tosty, taki chlebek byłby idealny 🙂
Bardzo podoba mi się Twój przepis na ten chlebek. W moim stylu, więc na pewno by mi posmakował!A prezentuje się bardzo dumnie 🙂
Bardzo lubię domowe chlebki:)
wygląda idealnie, może wypróbuję ten przepis 🙂
Zjadłabym 🙂 PS. Ładne, świąteczne przebranie bloga 😉
Zjadłabym 🙂 PS. Ładne świąteczne przebranie bloga 😉
uwielbiam chleby tostowe, ale wyłacznie te upieczone samodzielnie … te sklepowe są dla mnie niezjadliwe …. wersja razowa bardzo mi się podoba:)
Czym zastąpić mleko w proszku ?
Na upartego możesz wodę w przepisie zastąpić mlekiem i dodać dodatkową łyżeczkę cukru do ciasta. Jednak smak z mlekiem w proszku będzie bardziej zbliżony do sklepowego chleba.
Czy siemię lniane użyte do pieczenia chleba mogę dodać w formie zmielonej lub zastąpić je czymś/pominąć?
Proszę pominąć.
Bardzo dziękuję! Chlebek jest cudowny, nie spodziewałam się, że aż tak bardzo będzie przypominał ten „tradycyjny tostowy” 🙂