Podczas poszukiwania etiopskich przepisów natrafiłam u Thiessy na sos awaze. Gdy na niego spojrzałam, byłam przekonana, że jego składnikiem bazowym jest awokado. Jednak swój piękny jasnozielony kolor nie zawdzięcza temu owocowi, a zielonej papryce. Sos jest pikantny i niezwykle aromatyczny. W takim wydaniu został przedstawiony w książce „A vegan taste of East Africa”. Awaze najczęściej przygotowuje się w wersji czerwonej na bazie przyprawy berbere. Zielony sos awaze jest o wiele łagodniejszy, aniżeli ten przygotowany na bazie mieszanki berbere. Nie zmienia to jednak tego, że jest niezwykle smaczny i wart odtworzenia we własnej kuchni. Świetnie smakuje z dodatkiem warzyw lub chleba. Nie przeszkadzała mi w nim nawet świeża kolendra, za którą osobiście nie przepadam.
AWAZE
(ETIOPIA)
Zielona Środa #36
Zielona Środa #36
Składniki:
- 1 duża zielona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 2,5- centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
- 1-2 zielone papryczki chili, pozbawione pestek, posiekane
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 mała cebula, obrana i posiekana w kostkę
- 2 łyżki liści kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, cebulę i chili, smażymy przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy liście kolendry, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Awaze przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do pieczywa, mięsa, warzyw.
Czas przygotowania: 20 minut.
2 komentarze
Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.
Musi być pyszny:) …. uwielbiam zielony kolor:)