Awaze, etiopski sos z zielonej papryki

przez Malwina
Sos z zielonej papryki

Podczas poszukiwania etiopskich przepisów natrafiłam u Thiessy na sos awaze. Gdy na niego spojrzałam, byłam przekonana, że jego składnikiem bazowym jest awokado. Jednak swój piękny jasnozielony kolor nie zawdzięcza temu owocowi, a zielonej papryce. Sos jest pikantny i niezwykle aromatyczny. W takim wydaniu został przedstawiony  w książce „A vegan taste of East Africa”. Awaze najczęściej przygotowuje się w wersji czerwonej na bazie przyprawy berbere. Zielony sos awaze jest o wiele łagodniejszy, aniżeli ten przygotowany na bazie mieszanki berbere. Nie zmienia to jednak tego, że jest niezwykle smaczny i wart odtworzenia we własnej kuchni. Świetnie smakuje z dodatkiem warzyw lub chleba. Nie przeszkadzała mi w nim nawet świeża kolendra, za którą osobiście nie przepadam. 


Sos z zielonej papryki

AWAZE
(ETIOPIA)
Zielona Środa #36


Składniki:

  • 1 duża zielona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 2,5- centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 1-2 zielone papryczki chili, pozbawione pestek, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 mała cebula, obrana i posiekana w kostkę
  • 2 łyżki liści kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, cebulę i chili, smażymy przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy kolejną minutę. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy liście kolendry, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę. Awaze przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do pieczywa, mięsa, warzyw. 

Czas przygotowania: 20 minut.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Malwina 28/04/2014 - 11:17 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/05/2014 - 11:33 am

Musi być pyszny:) …. uwielbiam zielony kolor:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies