Nuggetsy z sosem jogurtowym

przez Malwina
Nuggetsy z kurczaka przepis

Lubie dania typu fast-food? Te nuggetsy z kurczaka z pewnością się do nich zaliczają. Przygotowuje się je niezwykle szybko, ich zaletą jest to, że nie są one smażone w głębokim oleju, a pieczone w piekarniku. Przygotowałam do nich dip jogurtowy ze szczypiorkiem, ale możecie je podać z każdym innym ulubionym sosem, np. barbecue. 

Nuggetsy z piekarnika

PIECZONE NUGGETSY

Składniki:
[przepis własny]

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Płatki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy niezbyt dokładnie*. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy do niego oregano, bazylię i słodką paprykę. Umyte i osuszone polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy jajku a następnie w pokruszonych płatkach. Układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 12-15 minut. Jeśli chcecie, by były bardziej chrupiące pieczcie je dłużej lub w temp. 200 stopni. Pamiętajcie jednak, że im dłużej będziecie piec mięso, tym bardziej będzie suche. 

Czas przygotowania: 20 minut

* możemy je pokruszyć przy pomocy moździerza lub zawinąć ściereczką i pokruszyć płatki uderzając wałkiem do ciasta
**do przygotowania dania użyłam polędwiczek, bez problemu można użyć piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę
*** jeśli chcecie otrzymać pikantniejsze nuggetsy, dodajcie do jajka kilka kropel tabasco lub pieprz cayenne

Nuggetsy z sosem

SOS JOGURTOWY

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżeczki octu z białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jogurt mieszamy z majonezem, oliwą i octem. Dodajemy szczypiorek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z nuggetsami. 
11 komentarzy
0

11 komentarzy

Szpinakożerca 25/01/2013 - 5:32 pm

muszę koniecznie spróbować 😀 wyglądają rewelacyjnie
ja w poprzedni weekend robiłam podobne ale w krakersach 🙂

Odpowiedz
Anulla 25/01/2013 - 6:02 pm

ubóstwiam:) też czasem piekę, ale głównie smażę:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 25/01/2013 - 7:32 pm

też czasami robię mojemu łasuchowi nuggetsy ale z innym sosem, najczęściej pikantnym barbecure. Przepis na sos bardzo ciekawy, na pewno wykorzystam:D

Odpowiedz
PUDERNICZKA 25/01/2013 - 7:34 pm

Pysznie się prezentują 🙂

Odpowiedz
Majana 25/01/2013 - 10:06 pm

Bardzo smacznie. 🙂
Mój synek je bardzo lubi.
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
cote 25/01/2013 - 10:54 pm

Pyszne i zdrowe – to lubię!

Odpowiedz
Anonimowy 26/01/2013 - 5:47 am

Pięknie się prezentują.
Witam raniutko i pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/01/2013 - 7:08 am

Fajnie, że pieczone …. bo lżejsze dla żołądka:) … prezentują się naprawdę apetycznie:)

Odpowiedz
kuchenny bałagan 26/01/2013 - 12:09 pm

Robiłam podobne w tym tygodniu, bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
kruszyna 26/01/2013 - 3:55 pm

Świetna przekąska, pochrupałoby się takie pyszności 🙂

Odpowiedz
MasterofDisaster 27/01/2013 - 8:33 pm

Domowe nuggetsy! Nie jadam w McDonaldzie, choć muszę przyznać, że ich nuggetsy pamiętam z dzieciństwa, hm.. dobre były. Teraz raczej nie wezmę, fu! A takie czemu nie! 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies