Dietetyczne klopsiki w chińskim stylu

przez Malwina
Dietetyczne klopsiki w chińskim stylu

Dzisiejsze danie na pewno przypadnie do gustu amatorom azjatyckich smaków. Klopsiki przygotowane są z mięsa drobiowego, nie mają w składzie jajek ani bułki, dzięki czemu są mniej kaloryczne. Dodatkowo zamiast smażyć je na patelni, upiekłam je na ruszcie w piekarniku. Podałam je z domowym sosem chili i ryżem gotowanym na parze, ale świetnie będą też pasować do smażonego makaronu z dymką. 

Dietetyczne klopsiki w chińskim stylu

DIETETYCZNE KLOPSIKI AZJATYCKIE (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g mięsa drobiowego
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 małe czerwone chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • mały pęczek szczypioru wraz z cebulką
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • do podania: domowy chiński sos chili
Imbir, czosnek, natkę, szczypior i pozbawione pestek chili drobno siekamy. Całość dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Mięso przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem, wyrabiamy dłońmi. Formujemy 20 małych klopsików. Lekko natłuszczamy je oliwą i układamy na ruszcie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Klopsiki podajemy z domowym sosem chili.

Dietetyczne klopsiki w chińskim stylu

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Zielaczek 08/10/2012 - 8:31 am

Pycha! 🙂 Super klopsiki i rzeczywiście można na diecie z powodzeniem zjeść 🙂

Odpowiedz
Edith 08/10/2012 - 9:19 am

super przepis 🙂 dodam sobie do zakładek i chętnie wypróbuję 🙂

pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Droczilka 08/10/2012 - 9:38 am

Takie klopsiki to pyszności! Wyglądają fantastycznie. 🙂

Odpowiedz
shinju 08/10/2012 - 10:05 am

Bardzo ciekawe 🙂

Odpowiedz
Magdalena M 08/10/2012 - 1:44 pm

Ekstra przepis dla tych na diecie i nie tylko:)
Mój Luby, fan takiej kuchni byłby oczarowany:)

Odpowiedz
Gosia 08/10/2012 - 1:48 pm

bardzo fajny pomysł na lekki obiad 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 08/10/2012 - 3:10 pm

Po pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.
Po drugie uwielbiam kuchnię orientalną, więc zapisuję! genialny pomysł 😉

Odpowiedz
Majana 08/10/2012 - 3:29 pm

Piękne zdjęcia. Myslę,że takie klopsiki by nam posmakowały:)

Odpowiedz
Marzena 08/10/2012 - 3:38 pm

Coś teraz dla mnie:-) Są tak kolorowe, że chętnie każdy by zjadł, nawet nie będąc na diecie;-)

Odpowiedz
Anonimowy 08/10/2012 - 3:55 pm

Uwielbiam azjatycką kuchnię! Te klopsiki wyglądają kusząco!

Odpowiedz
Paulina 08/10/2012 - 6:22 pm

O mniam mniam, takie rzeczy to ja lubię! 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 08/10/2012 - 7:36 pm

Fajny pomysł na kuleczki 😉

Odpowiedz
pasjonatka 08/10/2012 - 8:36 pm

widze, ze to cos w moim stylu ;p

Odpowiedz
Tomek gotuje 09/10/2012 - 11:02 am

Często robiłem pieczone klopsiki będąc na diecie, ale nigdy aż tak dietetyczne 🙂 Chociaż w sumie mięso drobiowe ma dużo naturalnego kleju i można zrezygnować ze zlepiających dodatków 🙂 W chińskim z stylu to jedne z moich ulubionych, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/10/2012 - 5:20 am

Tomku, ja bardzo często rezygnuję z bułki i z jajka. Również w przypadku wołowiny i wieprzowiny.

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 09/10/2012 - 8:28 pm

Takie klopsiki z piekarnika są najlepsze, sama też często tak je przyrządzam tylko moje wychodzą jakieś jaśniejsze. Czy na zdjęciach są już po upieczeniu? Mam wrażenie jakby mięso było ciemne bo jeszcze nie upieczone. Mylę się?

Odpowiedz
Malwina 10/10/2012 - 5:19 am

Oczywiście, że są upieczone. Fotografia surowych klopsików nie byłaby zbyt na miejscu 😉 Być może są ciemniejsze od dodatku sosu sojowego.

Odpowiedz
Anulla 17/10/2012 - 8:03 pm

genialny pomysł:) lubię chińskie wariacje:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies