W tej sałatce zakochacie się od pierwszego kęsa. Jest to bardziej bogata wersja sałatki fattoush, wzbogacona o drobną fasolkę, sałatę i ser feta. Wszystkie smaki są genialnie ze sobą połączone- soczyste warzywa, chrupiące kawałki chlebka pita, wyrazisty w smaku ser i orzeźwiający dressing na bazie kminu rzymskiego. Za sprawą dodatku fasolki jest także sycąca- świetnie sprawdzi się jako propozycja kolacji. Robiłam ją już dwukrotnie i zrobię na pewno jeszcze nie jeden raz.
Sałatkę tę przygotowałam w towarzystwie kilku kulinarnych blogerek w ramach kończącej się dziś akcji Peli- III Bar Sałatkowy. Razem ze mną wykonały ją Emma, Paula oraz Maggie. Dziewczyny niezmiernie dziękuję Wam za to smakowite wspólne spotkanie.
SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PITĄ I FASOLKĄ CZARNE OCZKO (LIBAN)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]
- 2 chlebki pita*
- 2 szklanki ugotowanej fasolki pinto (użyłam fasolki czarne oczko)
- 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
- szklanka sera feta, pokrojonego w kostkę
- szklanka sałaty, porwanej na mniejsze części (u mnie lollo bianco)
- pół długiego ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej mięty
- dodatkowo- 1 ząbek czosnku i odrobina oliwy do posmarowania chlebków (opcjonalnie)
- sos- 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego kuminu, sól, świeżo mielony pieprz
Chlebki nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku, lekko natłuszczamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut lub do momentu, aż pity zrobią się rumiane. Kiedy przestygną, rwiemy je na mniejsze kawałki.
Przygotowujemy sos- czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając oliwę. Wsypujemy kumin, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.
W misce umieszczamy wszystkie składniki sałatki, zalewamy sosem i od razu podajemy.
*jeśli nie macie chlebków pita, możecie zastąpić je innym pieczywem.
Przepis dodaję do akcji Peli- III Bar Sałatkowy, akcji Grumków – Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata …od kuchni.
13 komentarzy
Po mojej nieobecności nadrabiam zaległości ;-D
A u Ciebie jak zwykle pysznie.. i do tego wspaniała sałateczka 😉
http://www.przysmakiewy.pl
No to już mi się podoba!:)
schrupalabym sobie taka zdrowa i smaczna salatke:)
Chciałam ją z wami wykonać, ale w zamieszaniu, przyjeździe do domu i innych nie dałam rady 🙁
I żałuję bo wygląda cudnie apetycznie!
hmm… jak kolorowo 🙂
zaraz zgłodnieję 😉
Patrzac na twoje zdjecia, nabralam ochoty, by znow ja zrobic…
Piękne, apetyczne zdjęcia! Lubie sałatki wszelakiej maści, a ta wygląda świetnie. I znajdzie się wkrótce na moim talerzu:-)
tak wiosennie wygląda, bardzo apetycznie
bardzo ładnie Ci wyszłą 🙂
dziękuję za wspólne wirtulne pichcenie!
juz czuję jak chrupie 🙂
Bardzo udane zakończenie, choć takie skromne w liczebności. Ale sałatka świetna. 🙂
Wow, czaderska sałatka:) Zapisuję:)