Libańska sałatka z grillowaną pitą i fasolką czarne oczko

przez Malwina

W tej sałatce zakochacie się od pierwszego kęsa. Jest to bardziej bogata wersja sałatki fattoush, wzbogacona o drobną fasolkę, sałatę i ser feta. Wszystkie smaki są genialnie ze sobą połączone- soczyste warzywa, chrupiące kawałki chlebka pita, wyrazisty w smaku ser i orzeźwiający dressing na bazie kminu rzymskiego. Za sprawą dodatku fasolki jest także sycąca- świetnie sprawdzi się jako propozycja kolacji. Robiłam ją już dwukrotnie i zrobię na pewno jeszcze nie jeden raz. 

Sałatkę tę przygotowałam w towarzystwie kilku kulinarnych blogerek w ramach kończącej się dziś akcji Peli- III Bar Sałatkowy. Razem ze mną wykonały ją Emma, Paula oraz Maggie. Dziewczyny niezmiernie dziękuję Wam za to smakowite wspólne spotkanie. 

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ PITĄ I FASOLKĄ CZARNE OCZKO (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 2 chlebki pita*
  • 2 szklanki ugotowanej fasolki pinto (użyłam fasolki czarne oczko)
  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę 
  • szklanka sera feta, pokrojonego w kostkę
  • szklanka sałaty, porwanej na mniejsze części (u mnie lollo bianco)
  • pół długiego ogórka, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • dodatkowo- 1 ząbek czosnku i odrobina oliwy do posmarowania chlebków (opcjonalnie)
  • sos- 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego kuminu, sól, świeżo mielony pieprz 
Chlebki nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku, lekko natłuszczamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8-10 minut lub do momentu, aż pity zrobią się rumiane. Kiedy przestygną, rwiemy je na mniejsze kawałki. 
Przygotowujemy sos- czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając oliwę. Wsypujemy kumin, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. 
W misce umieszczamy wszystkie składniki sałatki, zalewamy sosem i od razu podajemy. 

*jeśli nie macie chlebków pita, możecie zastąpić je innym pieczywem.

Przepis dodaję do akcji Peli- III Bar Sałatkowy, akcji GrumkówZ widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata …od kuchni. 

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Biedr_ona 31/10/2011 - 6:44 pm

Po mojej nieobecności nadrabiam zaległości ;-D

A u Ciebie jak zwykle pysznie.. i do tego wspaniała sałateczka 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Majana 31/10/2011 - 6:46 pm

No to już mi się podoba!:)

Odpowiedz
aga 31/10/2011 - 6:53 pm

schrupalabym sobie taka zdrowa i smaczna salatke:)

Odpowiedz
tu-tusia 31/10/2011 - 8:51 pm

Chciałam ją z wami wykonać, ale w zamieszaniu, przyjeździe do domu i innych nie dałam rady 🙁
I żałuję bo wygląda cudnie apetycznie!

Odpowiedz
kachna 31/10/2011 - 10:32 pm

hmm… jak kolorowo 🙂

Odpowiedz
Zuza 01/11/2011 - 6:30 am

zaraz zgłodnieję 😉

Odpowiedz
Maggie 01/11/2011 - 6:30 am

Patrzac na twoje zdjecia, nabralam ochoty, by znow ja zrobic…

Odpowiedz
Gosia 01/11/2011 - 11:39 am

Piękne, apetyczne zdjęcia! Lubie sałatki wszelakiej maści, a ta wygląda świetnie. I znajdzie się wkrótce na moim talerzu:-)

Odpowiedz
Duś 01/11/2011 - 12:06 pm

tak wiosennie wygląda, bardzo apetycznie

Odpowiedz
Emma 01/11/2011 - 2:11 pm

bardzo ładnie Ci wyszłą 🙂
dziękuję za wspólne wirtulne pichcenie!

Odpowiedz
Ola 01/11/2011 - 8:40 pm

juz czuję jak chrupie 🙂

Odpowiedz
Pluskotka 01/11/2011 - 8:48 pm

Bardzo udane zakończenie, choć takie skromne w liczebności. Ale sałatka świetna. 🙂

Odpowiedz
Nemi 17/12/2011 - 10:42 pm

Wow, czaderska sałatka:) Zapisuję:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies