Przepis na to curry znalazłam w jakiejś starej książeczce dotyczącej kuchni indyjskiej. Do tej pory nie wiedziałam, że curry może występować w dwóch odmianach: mokrej, czyli z dodatkiem różnej maści sosów i suchej, gdzie płyn jest praktycznie całkowicie zredukowany. Pomimo niewielkiej ilości składników, to curry jest niezwykle aromatyczne. Mięso cudownie pachnie przyprawami, jest intensywne w smaku, lekko pikantne, fajnie komponuje się z ryżem. Takie curry możecie także podać z dodatkiem chlebków naan.
SUCHE CURRY Z KURCZAKA
(INDIE)
(INDIE)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła ghee (ghi)
- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, drobno posiekany
- pół łyżeczki świeżego imbiru, posiekanego
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
- 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 100 ml wody
Rozgrzewamy ghee w dużym rondlu. Smażymy cebulę, imbir i czosnek przez około 2-3 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy ciągle mieszając, aż zaczną wydzielać aromat. Dodajemy lekko posolonego kurczaka (można go pokroić w poprzek na 2-3 kawałki), całość dokładnie mieszamy, by obtoczyć mięso w mieszance przypraw. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki (przez około 15 minut). Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Curry z kurczaka podajemy z dodatkiem ryżu lub pieczywa naan. Po posiłku warto orzeźwić się szklanką mango lassi.
Czas przygotowania: 30 minut
14 komentarzy
Uwielbiam kuchnię indyjską, te zapachy, kolory i smaki 🙂
Fajnie brzmi ten przepis i wygląda wykonanie. Lubię poznawać różne smaki, więc chętnie przysiadłabym się do takiego obiadku.
Pozdrowienia!
Malwinko ależ apetycznie się zapowiada to danie, ja lubię kuchnię indyjską – ta mnogość przypraw, te aromaty i smaki.
Oj i ja się nie mogę doczekać aż zacznę normlanie jeść:(
Bardzo w moim stylu:)
Zapowiada się nieźle – zwłaszcza ta kurkuma 🙂 Czekam na kolejne wspaniałe potrawy z serii indyjskiej.
Prawda, że książka jest bardzo fajna? A W. się nie dziwię, że polubił po takiej potrawie 🙂
Bardzo lubię smaki indyjskie 🙂 czekam na dalsze przepisy 🙂
No i skasował mi się komentarz 😀 W każdym bądź razie curry to przyprawa która bardzo często gości w moich potrawach, nie tylko indyjskich. Do samej kuchni indyjskiej nie jestem przekonana, poza kilkoma wyjątkami.
Ale danie wyszło Ci rewelacja.
http://www.kuchcikowo.wordpress.com
kuchnia indyjska należy do moich ulubionych
ten aromat przypraw unoszący się w domu, gdy gotuję coś indyjskiego 🙂
oj, będzie pysznie 🙂
spróbuję odtworzyć przepis na tego kurczaka, z przyprawami jakie akurat posiadam
ja kiedyś chodziłam na 7.30 w poniedziałki… na wf :/
Fajny ten kurak;-)
Lubię w ten sposób doprawione dania.
Miłego studiowania;-)
smakowicie wyglada ten kurczaczek, wiec porywam caly talerz tych pysznosci:)
jak zwykle w tej kuchni sporo składników, ale danie zapowiada się świetne 🙂