Sałatka z serem feta i pomidorami

przez Malwina
 
Przepis na tę sałatkę znalazłam w książeczce z kuchnią arabską. Przygotowuję ją bardzo często w okresie letnim, kiedy mam dostęp do pysznych polskich pomidorów. Całość komponuje się niezwykle smacznie. Ciekawego akcentu nadaje sałatce dodatek prażonych orzechów.


SAŁATKA Z SEREM FETA I POMIDORAMI
Składniki (na 2-3 porcje):
  • 250 g sera feta 
  • 2 duże pomidory pozbawione pestek (sam miąższ)
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu 
  • przybranie: 1 łyżka nasion sezamu, szczypta kolendry mielonej, szczypta kminu rzymskiego, mała garść orzechów włoskich grubo pokrojonych

 Pomidory (sam miąższ) i ser  kroimy w kostkę. Pomidory mieszamy z posiekaną dymką. Przygotowujemy zalewę: łączymy oliwę z sokiem z cytryny, dokładnie ucieramy. Doprawiamy pieprzem. Połową sosu zalewamy pomidory, resztą fetę. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Na suchej patelni prażymy sezam i orzechy. Kiedy przestygną drobno je siekamy.Na talerzu na którym ma być podana sałatka układamy fetę wraz z zalewą. Posypujemy sezamem, orzechami, odrobiną kolendry i kminu. Układamy kopczyk z pomidorów i posypujemy ziarnami i przyprawami, jak uprzednio.

Czas przygotowania: 15 minut
21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

shinju 01/10/2010 - 3:12 pm

Ja również dziękuję za wspólne kucharzenie. Bardzo miło było i mam nadzieję, że jeszcze będziemy miały okazję wspólnie coś ugotować. A sałatka jest pyszna.

Odpowiedz
Amber 01/10/2010 - 3:29 pm

Pięknie wygląda u Ciebie ta sałatka.
Danie szybkie i pyszne!

Odpowiedz
aga 01/10/2010 - 3:56 pm

mysle, ze by mi bardzo smakowala taka salatka:)
a jak ladnie wyglada:)

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 01/10/2010 - 4:12 pm

Całkiem moje smaki 🙂 oj wskoczyłabym w okolice takiego talerza i jego zawartości 🙂

Odpowiedz
ozzie 01/10/2010 - 4:22 pm

Ja robie taką sałatke z czosnkiem , bazylią i oregano i wprost uwielbiam takie połaczenie. Twoja propozycja orientalna z kuminem i kolendra wygląda przepysznie i warta jest wypróbowania( choc pewnie nie oprę się przed dodaniem choćby kawałeczka czosnku.
pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
gosiaa99 01/10/2010 - 5:07 pm

Ach czasem umieszam cos podobnego:)
Salatka pyszna, wszystko to co lubie 😉

Odpowiedz
Gosia 01/10/2010 - 5:51 pm

Wygląda pyszniutko 🙂 No i te prażone orzeszki…

Odpowiedz
Fiolunka 01/10/2010 - 5:57 pm

Wygląda pięknie 🙂 chętnie kiedyś wypróbuję 🙂
http://www.kuchcikowo.wordpress.com

p.s
spodobała mi się nazwa Twojego bloga, mam z nią duuużo wspólnego 🙂

Odpowiedz
ilka_86 01/10/2010 - 6:00 pm

śliczna!:) a mnie dziś też zebrało na pomidorka i też była sałatka z kalafiorem i jajkami;) miłego weekendu Malwinko

Odpowiedz
Paula 01/10/2010 - 7:39 pm

już nawet kolory wyglądają pysznie! 🙂

Odpowiedz
majana 01/10/2010 - 8:20 pm

Kolorowa i pyszna, uwielbiam sałataki:)
Pozdrówki Malwinko:-)

Odpowiedz
Anonimowy 02/10/2010 - 6:14 am

cudowne połączenie smaków!

Odpowiedz
ewelajna 02/10/2010 - 6:48 am

Panno M., ja za Tobą nie nadążam… Swoje przepisy publikujesz z szybkością karabinu maszynowego… W pamięci mam wołowinkę…, a tu już tyyyyle… W każdym razie przepis na sałatkę podoba mi się bardzo – a uwieńczony ziarenkową musi być pyszny:)
Dobrej soboty:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 02/10/2010 - 7:11 am

kolorowa. smaczna.
słona feta i słodki pomidor. duet niezastąpiony.

Odpowiedz
Karolina 02/10/2010 - 7:48 am

A właśnie zastanawiałam się co zrobić z fetą, którą mam w lodówce:) Idealny pomysł.

Odpowiedz
Ewelosa 02/10/2010 - 8:00 am

No Moja Panno Malwinko smakowite siekasz fotki wiesz 🙂

serdecznie pozdrawiam :*

Odpowiedz
Kuchareczka 02/10/2010 - 9:22 am

Jakie ładne podanie. Bardzo mi się podoba. Proste w wykonaniu i wydaje się bardzo smaczna 🙂

Odpowiedz
mania179 02/10/2010 - 10:29 am

Bardzo mi się ona podoba. 🙂

Odpowiedz
EVE 03/10/2010 - 11:02 am

super taka sałatka :))) mniam!
ja z arabskich lubię jeszcze tabbouleh – to taka niesamowita dawka witamin

Odpowiedz
Małgosia 06/02/2011 - 9:09 am

Przejrzalam wszystkie twoje przepisy z zakladki kuchnia arabska – najchetniej od razu zrobilabym wszystko 🙂 A ta sałatka – poezja!
Zrobiona i zjedzona, zanm zdazylam fotke pstryknac 😀 Ale na pewno ja jeszcze zrobie – a juz na pewno, kiedy beda dobre pomidorki!
Buziaki :*

Odpowiedz
Malwina 06/02/2011 - 9:17 am

Gosiu- powiem Ci że tę sałatkę wspominam bardzo miło. Niby tak mało składników ale świetny efekt jeśli chodzi o smaki. W końcu fetę można wykorzystać nie tylko w sałatce greckiej;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies