Schab z ciecierzycą po azjatycku

przez Malwina

Dzień dobry,

Jeśli nie macie pomysłu, co przygotować ze schabu lub znudziły Wam się tradycyjne panierowane kotlety, to podrzucam mój sprawdzony przepis na szybką wieprzowinę w azjatyckim stylu. Najczęściej tak przygotowane mięso podaję z ryżem jaśminowym, obficie posypane posiekaną dymką. Oczywiście nie może też zabraknąć porcji warzyw do posiłku. Tym razem postawiłam na brokuły gotowane na parze i surówkę z kapusty, pora i kukurydzy. Przepis na tę ostatnią wrzucę Wam już niedługo, bo wiem że sporo osób na niego czeka. Smacznego 🙂

Schab po azjatycku z ciecierzycą

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 plastry schabu o grubości 1 cm (około 300-350 g)
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 150 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
  • Sos: 3 łyżki dobrej jakości sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 czubata łyżka sosu słodko-pikantnego, 1/2-1 łyżeczka sosu Sriracha, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej (ewentualnie brązowego cukru, miodu, syropu klonowego)
  • Do posypania: prażony sezam, posiekana dymka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Schab wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed planowanym smażeniem.
  2. Składniki sosu mieszamy w miseczce.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, układamy plastry schabu i smażymy na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż przestanie być surowy w środku. Dodajemy imbir i czosnek, przesmażamy przez pół minuty. Wrzucamy ciecierzycę, wlewamy sos. Gotujemy przez 2 minuty, w połowie odwracając mięso na drugą stronę. Sos powinien się zredukować.
  4. Mięso podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną dymką i sezamem. Warto dołożyć też cząstkę limonki do doprawienia potrawy na talerzu.

Uwagi do przepisu:

  • Aby mięso pozostało delikatne i miękkie, pamiętajcie o odpowiednim nagrzaniu patelni. Jeśli macie małą patelnię, usmażcie mięso w dwóch partiach. Mięsa nie solę, ponieważ sam sos jest intensywny w smaku i słony. Nie ma też potrzeby marynowania mięsa, nie chcemy bowiem przytłoczyć jego smaku.
  • W marynacie nie można zastępować melasy erytrolem lub ksylitolem.
1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Chocolade 15/10/2020 - 6:07 pm

Dawno nie jadłam schabu pod żadną postacią, a w Twoim wykonaniu wygląda pysznie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies