Przechowywanie wywaru warzywnego

przez Malwina
jak mrozić bulion

Dzień dobry,

W kolejnym poście w cyklu Bento Tip kawałek mojej weekendowej rutyny, czyli domowy wywar warzywny. Zawsze mam w zapasie porcję domowego bulionu – czy to w zamrażarce, czy w lodówce. Wykorzystuję go w tygodniu do przygotowania zup, risotto, sosów i wielu innych dań. Dla mnie to nieodłączny element mojego meal prepu.

Bento Tip #6

Zawsze miej pod ręką domowy wywar warzywny – to podstawa wielu pysznych i zdrowych dań.

Wywar gotuję co tydzień, zazwyczaj w sobotę lub niedzielę. Obecnie robię to w multicookerze, bo tak jest mi po prostu najwygodniej i nie muszę pamiętać o sprawdzaniu co chwilę miękkości warzyw lub zestawieniu garnka z palnika.

Jak przechowywać ugotowany bulion? Można to zrobić na 3 sposoby:

  • Świeży wywar – po odcedzeniu i ostudzeniu przelewamy wywar do słoika lub silikonowej torby, zamykamy i chowamy do lodówki. Należy go zużyć w przeciągu około 4-5 dni. Ważne, by oddzielić warzywa, a samo naczynie z wywarem zakręcić, aby nie dostały się do niego jakieś resztki czy zanieczyszczenia.
  • Zawekowany wywar – wywar odcedzamy, zagotowujemy, przelewamy do wyparzonego słoika (wypełniamy słoik zostawiając około 1-2 cm wolnego miejsca od pokrywki), mocno zakręcamy i odstawiamy na kuchenny blat do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia, a następnie chowamy do lodówki. Ważne, by zakrętka dobrze się zassała. Taki wywar możne postać o wiele dłużej. Zazwyczaj zużywam go w przeciągu 2 tygodni.
  • Mrożony wywar – Odcedzony zimny wywar porcjujemy i mrozimy. Można go dodatkowo mocniej zredukować na etapie gotowania, aby był bardziej esencjonalny.

Co najczęściej robię z warzyw z wywaru? O tym napiszę przy następnej okazji, bo to temat który zasługuje na dłuższy tekst. Pokażę Wam też, jak magazynuję resztki na wywar zero waste, oraz co najczęściej do niego dodaję. A i o domowych kostkach warzywnych będzie osobny wątek. Do przeczytania!

0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies