Azjatyckie spaghetti z klopsikami

przez Malwina

Azjatyckie spaghetti z klopsikami

To danie wizualnie może Wam przypominać chińskie spaghetti z klopsikami, które jakiś czas temu zamieściłam na blogu. Podobieństwo kończy się tylko na wyglądzie potrawy, która w smaku jest zupełnie inna od tej poprzedniej. To spaghetti będzie prawdziwą gratką dla miłośników dań łączących w sobie słodycz i pikanterię. 

Azjatyckie spaghetti z klopsikami

AZJATYCKIE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • pół łyżeczki pasty czosnkowej (lub 2 ząbki czosnku, drobno posiekane)
  • pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 4 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • świeżo zmielony pieprz
  • 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • pół dużej czerwonej papryki
  • pół dużej żółtej papryki
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • do posypania: uprażony sezam 
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso łączymy z pastą czosnkową, chili, 2 łyżkami sosu sojowego i 2 drobno posiekanymi dymkami. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy małe klopsiki*, smażmy na oleju ze wszystkich stron przez 8-10 minut. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. W razie potrzeby dolewamy tłuszcz na patelnię (bądź zlewamy jego nadmiar), smażmy przez minutę drobno posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy marchew, paprykę, 2 grubo posiekane dymki, smażymy 2-3 minuty. 4 łyżki sosu sojowego łączymy z sokiem z pomarańczy, miodem i mąką kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię, gotujemy 1-2 minuty. Dokładamy klopsiki oraz makaron, podgrzewamy chwilkę i wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.

*jeśli staracie się ograniczyć kalorie w diecie, posmarujecie klopsiki delikatnie oliwą i upieczcie w piekarniku. Wystarczy je ułożyć na blasze i piec przez około 18-20 minut w temp. 180 stopni. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

AnnaA-G 27/06/2012 - 6:55 pm

To coś dla mnie:) danie musi być obłędne!:)

Odpowiedz
Agata Pachla 27/06/2012 - 7:18 pm

Przekonuje mnie, zdecydowanie 🙂

Odpowiedz
Gula 27/06/2012 - 7:29 pm

Dawno nie jadłam sezamu. Czas ponownie przypomnieć sobie jego smak:)

Odpowiedz
pasjonatka 27/06/2012 - 8:02 pm

moglabym tylko twoje zdj ogladac 😉

Odpowiedz
małgo 27/06/2012 - 8:25 pm

słodycz plus pikanteria?… coś dla mnie!

Odpowiedz
Karmel-itka. 27/06/2012 - 8:39 pm

wystarczą pulpeciki, makaron i warzywa… odpowiednio doprawić i co mamy? takie pyszności, jak na Twoim talerzu!

Odpowiedz
shinju 27/06/2012 - 8:52 pm

Idealne danie dla moich klopsikożerców 🙂

Odpowiedz
Kamila 27/06/2012 - 9:23 pm

Fantastyczne danie 🙂

Odpowiedz
Majana 27/06/2012 - 9:31 pm

Chętnie bym takie jedzonko wsunęła 🙂

Odpowiedz
Bee 27/06/2012 - 10:42 pm

Uwielbiam drobiowe klopsiki! do tej pory jadłam je po prostu w sosie pomidorowym, czas najwyższy na urozmaicenie 😉 danie dla mnie, bo bardzo lubię takie połączenia- sezam, sos sojowy i nutka słodyczy, świetne! ;D

Odpowiedz
Angie 27/06/2012 - 11:32 pm

Wygląda mega apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
bartoldzik 28/06/2012 - 6:56 am

Wygląda po mistrzowsku. Z chęcią bym skosztował.

Odpowiedz
Maggie 28/06/2012 - 8:56 am

Faktycznie, na oko podobne – i pewnie rownie smaczne, choc calkiem inne!

Odpowiedz
Anonimowy 11/12/2014 - 11:09 am

Super pomysł, aczkolwiek ja wolę z ryżem 🙂
Karolina

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies