Tę prostą w wykonaniu sałatkę polecam szczególnie osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Do jej przygotowania potrzebujecie patelni grillowej, ale równie dobrze warzywa możecie przyrządzić na grillu ogrodowym.
SAŁATKA Z BAKŁAŻANA I PAPRYKI
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mały bakłażan, pokrojony w podłużne plastry
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w podłużne paski
- dwie łyżki prażonych i posiekanych pistacji
- sos- 150 ml jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki suszonego oregano, szczypta mielonej kolendry, szczypta mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku)
Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na 20 minut, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni grillujemy z obu stron paprykę i bakłażana, aż będą miękkie (z papryki po ugrillowaniu możecie zdjąć skórkę). Z plastrów bakłażana tworzymy roladki zawijając w środku po kawałku papryki. Układamy na talerzu. Na wierzchu kładziemy pozostałą paprykę. Zalewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzeszkami.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
17 komentarzy
Czyżby to dzisiejszy obiadek?
Smaczna, już samym wyglądem zachwyca 😉
niesamowite kolory! az krzycza, zeby spalaszowac ta pyszna salatke:)
faktycznie może zachwycić:) bakłażan, pistacje… samo dobro
Jak dla mnie bomba;-)
piękne kolory, takie apetyczne i gorące 🙂
Wygląda po prostu znakomicie! Cudowna kolorystyka!:)
Wygląda wspaniale. I na pewno była pyszna.
Napiszę to jeszcze raz – Ty Bestio – cudna jest ta sałatka 🙂
serdecznie pozdrawiam
Malwinko, wygląda wspaniale! Bardzo, ale to bardzo apetycznie. A dla takiego warzywnego łasucha jak ja, jest wymarzone 🙂
Pięknie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
arabskie smaki… rzadko mam okazję jadac coś arabskiego. a Twoje danie wygląda bardzo apetycznie i zachęcająco ;]
nie nadążam za Twoimi pysznymi propozycjami na obiad, następnym razem nie wejdę na pusty żołądek 🙂
pozdrawiam
ale ładne, kolorowe danko!:) podoba mi się i to bardzo:)
nie tylko,pieknie podane,nie tylko kolorowe,nie tylko apetyczne,ale na 100%smaczne…cos z tureckiej kuchni a ja uwielbiam kuchnie turecka.
Jakie feeria barw! poczułam się faktycznie jak w środku jakiejś arabskiej baśni…
Niesamowicie prosta a jaki efekt….i jak pięknie dla oka…mniammm…pozdrawiam!
oj, zjadłabym takiego grillowanego bakłażana, mniam!