To był posiłek idealny. Niestety minusem był brak równie dobrego światła (dlatego też bardzo Was przepraszam za jakość zdjęć). Mimo tego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Jeśli lubicie kuchnię arabską, na pewno nie zawiedziecie się. Totalnym zaskoczeniem okazały się dla mnie marynowane rzodkiewki- jeśli jeszcze ich nie robiliście, serdecznie Wam polecam. Całość komponuje się idealnie- pikantny falafel, do tego gęsty sos na bazie sumaku, wspomniane rzodkiewki i sałatka z kaszą bulgur.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni.
FALAFEL Z CIECIERZYCY I ZIELONEGO GROSZKU
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- mała czerwona cebulka
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki harissy lub sproszkowanego chili
- sól i pieprz do smaku
- ew. 1-2 łyżki mąki lub bułki tartej
Groszek gotujemy we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, a następnie studzimy. Wszystkie składniki dokładnie ucieramy na gładką pastę przy pomocy blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej mąkę lub bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy 8 kotletów i smażymy je z obu stron. Zanim obrócimy kotleciki na drugą stronę, muszą być dobrze wysmażone. Możemy kotlety przed smażeniem obtoczyć w mące.
MARYNOWANA RZODKIEWKA
Składniki:
- mała czerwona cebulka, drobno posiekana
- 2 gałązki tymianku
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 1-2 łyżki miodu
- duży pęczek rzodkiewek lub dwa średnie
Rzodkiewki myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulkę z tymiankiem, aż zmięknie. Dodajemy miód i ocet, smażymy 2-3 minuty. Zalewę studzimy i przelewamy ją do rzodkiewek. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny lub cała noc. Rzodkiewki wyjmujemy z zalewy, wyrzucamy tymianek i podajemy.
SAŁATKA Z KASZY BULGUR I SUSZONEJ ŻURAWINY
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki kaszy bulgur
- pół pomarańczowej papryki
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- pół małej cukinii
- pół zielonego ogórka
- mała czerwona cebulka
- sos- 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczka posiekanego świeżego imbiru, łyżeczka kminu rzymskiego, szczypta kardamonu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku
Kaszę przesypujemy do miski, solimy,dodajemy żurawinę i zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 20-25 minut. Paprykę, obranego ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli ma dużo nasion, usuwamy je).
Przygotowujemy sos- czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy sok z cytryny i oliwę, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy imbir i pozostałe przyprawy.
Do kaszy dodajemy wszystkie warzywa, zalewamy sosem i podajemy.
SOS JOGURTOWY Z SUMAKIEM
Składniki:
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka sumaku
- pół łyżeczki chili w proszku
- łyżeczka suszonej mięty
- sól i pieprz do smaku
Do jogurtu dodajemy sumak i miętę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
18 komentarzy
Bardzo ciekawi mnie ta marynowana rzodkiewka.. Zwłaszcza, że ta czerwień na zdjęciu jest tak intensywna.. Niammmm..
szalenie apetyczne, szalenie aromatyczne, po prostu pycha!
Musze zrobić takie wegetariańskie kotlety 🙂
danie… rewelacja
O jakie fajne. Wszystko takie kolorowe, aromatyczne. Podoba mi sie 🙂
Mhmh.. ja tu zostaję i czekam na takie danie ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Rzodkiewka i mnie mocno zaintrygowala, cos mi sie zdaje, ze wkrotce przetestuje. No i ta kolorowa salatka z kaszy bulgur jest zdecydowanie w moim guscie.
Pyszny obiadek 🙂
Ciekawa ta rzodkiewka, trzeba będzie przetestować:)
ta rzodkiewka aż kusi, aby ją zrobić 🙂
Uwielbiam falafle, na pewno wypróbuję.
nie znam tej potrawy ale na pewno dobre
piękny zestaw obiadowy 🙂 ja także robiłam Falafel, ale mam dużo zaległych sezonowych przepisów do wstawienia, więc kuleczki muszą jeszcze poczekać 😉 buziaki ;*
Same pyszności. Wszystko wygląda super apetycznie i moje ulubione smaki.
Mnie tam zdjęcia się podobają. Jeszcze nie próbowałam kaszy bulgur, ale widziałam w pobliskim sklepie rosyjskim. Mam pytanie, czy ta kasza jest dobra z gulaszem? A w ogóle to super blog, bardzo lubię tu zaglądać. Właśnie robię gulasz węgierski według Twojego przepisu 🙂
zjadłabym taki posiłek idealny, a przede wszystkim bardzo oryginalny i ciekawy 🙂 rewelacja
ostatnio oglądałam Cejrowskiego i w swoim programie zachwycał się "Falafelkami", a ja zastanawiałam się co to takiego 😉 i już wiem!A nawet wypróbuję !
ten kolorowy tabouleh wygląda super boję się połączenia czosnku i żurawiny ale korci aby spróbować, sałatka nie z tej ziemi jak dla mnie, warzywa kasza kolory owoce i jeszcze sos ,super, czemu Polacy na coś takiego nie wpadli?natalia