Pudding czekoladowy

przez Malwina

Ten pudding jest moją wariacją na temat muhhalebi, jednakże konsystencją ani smakiem zupełnie nie przypomina tego arabskiego deseru. Jest równie gęsty, ale o wiele smaczniejszy, delikatny i kremowy o pięknym aromacie pomarańczy. Robiłam go już dwukrotnie- raz podawałam go z musem owocowym, za kolejnym razem z dodatkiem bitej śmietany i otartej czekolady. W obu wersjach deser był bardzo smaczny. 

PUDDING CZEKOLADOWY 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 żółtka 
  • do ozdobienia- bita śmietana, wiórki otarte z gorzkiej czekolady, ewentualnie świeże owoce
W garnku umieszczamy 3 szklanki mleka, wodę z kwiatów pomarańczy i cukier. Mąkę i żółtka dokładnie rozprowadzamy w pozostałej szklance mleka i wlewamy do garnka. Całość doprowadzamy do zagotowania (w tym czasie płyn mieszamy łyżką), dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przelewamy do pucharków, ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami z czekolady. Zdecydowanie deser najlepiej smakuje na zimno. Możemy go przechowywać w lodówce do trzech dni.

27 komentarzy
0

27 komentarzy

Anonimowy 09/11/2011 - 5:31 pm

uwielbiam budynie a zwłaszcza czekoladowe mniam:))

Odpowiedz
Anonimowy 09/11/2011 - 5:41 pm

Ajajaj! Cudny deserek, aż się prosi o zjedzenie. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/11/2011 - 5:41 pm

czekoladowy jest the best!

Odpowiedz
Pluskotka 09/11/2011 - 5:49 pm

Kolor mnie przekonuje. 🙂
Jak myślisz, czy zrobię mu krzywdę zastępując mąkę kukurydzianą – ziemniaczaną, a wodę pomarańczową – sokiem z pomarańczy? 🙂

Odpowiedz
gin 09/11/2011 - 5:52 pm

Ależ apetycznie wygląda! Na jesienne smutki – jak znalazł 🙂

Odpowiedz
slyvvia 09/11/2011 - 5:52 pm

To jest to czego ostatnio wiecznie potrzebuję 😉 Czekolada!

Odpowiedz
Ebru 09/11/2011 - 5:57 pm

Już wiem co będę jeść w ten weekend! Zapowiada się rewelacyjnie!

Odpowiedz
Malwina 09/11/2011 - 6:12 pm

@Pluskotko- myślę, że mąka ziemniaczana spokojnie się sprawdzi. Co do wody pomarańczowej to łyżka soku z pomarańczy niestety nie nada aromatu. Lepiej dodać skórkę otartą z pomarańczy;)

Odpowiedz
Kasia 09/11/2011 - 6:14 pm

słodko, czekoladowo, pysznie 🙂

Odpowiedz
Monisia 09/11/2011 - 6:16 pm

Aj! rozpływam się;))

Odpowiedz
Szana 09/11/2011 - 6:17 pm

nieznam tego arabskiego deseru na ktorym sie opieralas, ale twoja wersja wyglada bardzo zachecajaco. Juz widze siebie z tym deserem,ksiazka i kołderką 🙂
pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Majana 09/11/2011 - 6:25 pm

Cudownie wygląda! Mniam,podoba mi sie 🙂

Odpowiedz
Maggie 09/11/2011 - 7:15 pm

Spragniona chudniecia czesc mnie ostrzega przed tym puddingiem, czekoholiczka zacheca: "Zrob! Bedzie pysznie!" No i jak ja mam sie oprzec, co? 🙂

Odpowiedz
kuchennefascynacje 09/11/2011 - 7:26 pm

Uwieeeelbiam, dawno już nie jadłam a teraz jak mi przypomniałaś nie mogę przestać o nim myśleć 😉

Odpowiedz
"moje pasje" 09/11/2011 - 8:10 pm

Jezu…. ja zdecydowanie musze zmienić porę szperania po blogoswerze… ale bym teraz taki zjadła !!! Mąkę kukurydzianą mam… tylko tej wody… hmmmm…. mówisz skórka otarta…. 🙂 spróbuję 😀

Odpowiedz
Kamila 10/11/2011 - 8:26 am

Może została jeszcze jedna szklaneczka :)?

Odpowiedz
Mona 10/11/2011 - 10:35 am

🙂 z wielka przyjemnoscia jestem u Ciebie..puddingiem nasyciłam oczy..juz jest druga czesc Kowna :)) Pozdrawiam

Odpowiedz
zufik 21/11/2011 - 5:35 pm

Z maka ziemn.wyszedl pycha! dziewczyny polecam
Zufik

Odpowiedz
Malwina 22/11/2011 - 1:14 pm

@Zufik- cieszę się , że smakował;)

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 6:13 pm

Biorę taki deser i ukrywam się w kącie, by móc na osobności rozkoszować się smakiem tego pysznego deseru ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2011 - 1:00 pm

Coraz popularniejsze są napoje i desery na bazie herbaty. Jeśli masz pomysł na taki napój wystartuj w konkursie Dilmah. Wystarczy zamieścić swój przepis na stronie dniherbaty.pl. Do wygrania atrakcyjne nagrody.

Odpowiedz
Anonimowy 09/08/2012 - 10:15 am

Muszę to zrobić!

Odpowiedz
Malwina 09/08/2012 - 10:17 am

Polecam;) Pamiętaj tylko, by jajka były w temperaturze pokojowej

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2012 - 2:44 pm

czemu mi wyszedł budyń?? nie ma w ogóle takiego koloru jak na zdjęciu, tylko duuużo jaśniejszy, może coś źle zrobiłam, nie wiem:( ale w smaku i tak jest pyszny, tylko, że na zdjęciu wygląda jak gęsty mocno czekoladowy kremik, a u mnie jest glutowaty budyń;)dodam, że dałam mąkę ziemniaczaną (przeczytałam w którymś z komentarzy, że można zastąpić):) pozdrawiam Megan

Odpowiedz
Malwina 12/11/2012 - 2:55 pm

Megan, ten deser w smaku może troszkę przypominać budyń. Przez dodatek czekolady powinien nabrać kremowej konsystencji. Z tym kolorem to zapewne kwestia użytej czekolady (może dałaś jej mniej?). Jeśli całość wyszła zbyt gęsta (piszesz że glutowata;) to może dałaś za dużo mąki?
Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowy krem , to polecam Ci ten hiszpański mus:
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/09/hiszpanski-mus-czekoladowy.html
Ewentualnie jeśli lubisz desery czekoladowe bardziej delikatne i puszyste to zrób mus z tego przepisu http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/10/tarteletki-z-musem-czekoladowym.html ( w konsystencji podobny do takiego deseru z "bąbelkami", na ostatnim zdjęciu dokładnie widać jaką ma konsystencję)

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2012 - 4:06 pm

Dziękuję za odpowiedź:) Czekolady dałam tyle ile było w przepisie, ale od razu pomyślałam, że chyba tej mąki za dużo, więc pewnie w tym tkwił problem (bo ledwo dolałam mleko z mąką do reszty mleka a już strasznie zgęstniało, następnym razem dam mniej mąki, a więcej czekolady, bo na pewno z przepisu jeszcze skorzystam;) uwielbiam połączenia czekolady i pomarańczy:)
Mus czekoladowy robiłam wielokrotnie, bo to po prostu niebo w gębie, ale widzę, że Twój przepis jest inny niż ten, z którego do tej pory korzystałam, więc na pewno wypróbuję w takim wydaniu:) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:) Megan

Odpowiedz
Milena 20/06/2017 - 6:14 pm

Co za cudo, szkoda, że tak szybko znika bo wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies