Kofty z sosem pomidorowym

przez Malwina

Po raz kolejny wracamy do mojej ulubionej kuchni arabskiej. Przygotowałam wołowe kofty z pikantnym sosem pomidorowym. Podałam do nich lekką i bardzo smaczną sałatkę na bazie kuskusu i ziół. Przepis znalazłam jakiś czas temu na jednym z anglojęzycznych blogów- niestety nie zapisałam jego adresu w zakładkach. Jeśli ktoś z Was trafi przypadkiem na tę stronkę, byłabym bardzo wdzięczna za informacje. Tymczasem zapraszam na kolejną ucztę w arabskim stylu. 

Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Grumków- Z widelcem po Azji. Wpis bierze także udział w akcji Dinner Party. 

KOFTY W SOSIE POMIDOROWYM (SYRIA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pieprz i sól do smaku 
  • puszka pomidorów
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki harissy w proszku (bądź pasty)
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • 1 mała cebula posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • szpatułki do szaszłyków

Szpatułki moczymy przez pół godziny w zimnej wodzie. Do mięsa dodajemy posiekaną natkę, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, czerwoną paprykę, kmin i kolendrę. Formujemy 8 podłużnych koft, nadziewamy je na szpatułki od szaszłyków, smarujemy oliwą i pieczemy na ruszcie w piekarniku przez 20-25 minut w temp. 180 stopni. Możemy także usmażyć je na patelni, bądź ugrillować.
Przygotowujemy sos- na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż cebula się zezłoci. Dodajemy pomidory, harissę, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
Kofty podajemy razem z sosem i chlebkiem pita.

SAŁATKA Z KASZY KUSKUS I CIECIERZYCY 

Składniki (na 4 porcje):

  • pół szklanki kaszy kuskus
  • szklanka posiekanej natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 pomidor
  • pół puszki odsączonej ciecierzycy
  • 2 małe czerwone cebulki
  • sos: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki sumaku, pół łyżeczki kuminu, sól, pieprz
Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę i szczypiorek drobno kroimy. Pomidora pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Cebulki obieramy, drobno siekamy. Dokładnie łączymy składniki sosu. W misce umieszczamy kaszkę, zioła, pomidora, cebulę i ciecierzycę. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. 
22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Natalia Wine 25/06/2011 - 5:28 pm

Arabska kuchnia – od razu studia mi się przypomniały. Pomimo iż mięska od dawna w swojej kuchni nie praktykuje, to te kofty wyglądem przypominają mi chorwackie chebabcici (czy jak to się tam pisze) Absolutny hit w każdej knajpce 😀

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 25/06/2011 - 5:41 pm

No widzisz, późno przepis dodałaś i musiałem zrobić chińszczyznę 🙂 Ale nic straconego jutro będzie kolejny obiad i jak dobrze pójdzie będzie to Twój dzisiejszy 🙂

Odpowiedz
just-great-food 25/06/2011 - 5:52 pm

Kuchnia arabska jest nam bardzo bliska, uwielbiamy takie jedzonko!

Odpowiedz
Ania 25/06/2011 - 6:10 pm

Jak tylko zobaczyłam te kofty od razu pomyślałam o Tobie – i okazało się, że są Twoje:)

Odpowiedz
goh. 25/06/2011 - 6:47 pm

och, lubię takie klimaty, te twoje kofty są super, robiłam raz wg twojego przepisu i wyszły super:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 25/06/2011 - 6:58 pm

Na taką sałatkę z miejsca bym się rzuciła.
Pozdrawiam chabrowo
Anula

Odpowiedz
Karmel-itka. 25/06/2011 - 10:26 pm

rewelacyjne propozycje!
takie kolorowe, sycące, a lekkie zarazem.

Odpowiedz
wiosenka27 26/06/2011 - 4:10 am

Pyszny obiad:)

Odpowiedz
grumko 26/06/2011 - 4:12 am

Mega apetycznie!;-)

Odpowiedz
Maggie 26/06/2011 - 5:05 am

Super! Juz sobie wyobrazam ten pyszny, ostry sosik… No i salatka (a zwlaszcza dressing do niej) pierwsza klasa 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/06/2011 - 6:08 am

@Natalio- rzeczywiście podobne do Ćevapčići. Choć wydaje mi się, że te ostatnie mają znacznie mniej ziół i przypraw.

@Mariuszu- dobra chińszczyzna nie jest zła;P

@Aniu- czyli zaczynam się chyba już wszystkim kojarzyć z arabskimi smakami;)

@Goh.- polecam Ci te z pistacjami 😉

@Aniu- a proszę bardzo częstuj się sałateczką

@Maggie- cieszę się, że Ci się podoba. Wiem, że lubisz takie smaki;)

Odpowiedz
Doctor 26/06/2011 - 6:39 am

Bardzo sympatyczne danie! 🙂 Jestem bardzo zaciekawiona sałatką, bo wszystkie moje ulubione składniki ma 🙂

Odpowiedz
Anucha 26/06/2011 - 8:01 am

Takie mięsko chętnie bym zjadła. A sałatka prezentuje się rewelacyjnie. Koniecznie do wypróbowania:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ewam 26/06/2011 - 10:06 am

Köfte znam,sa pyszne,podoba mi sie tez Twoja salatka z kuskusem,ktory jadam ostatnio coraz czesciej…swietny obiad 🙂

Odpowiedz
milk_chocolate84 26/06/2011 - 10:52 am

zarówno kofty jak i sałatka prezentują się bardzo elegancko 🙂

Odpowiedz
Kamila 26/06/2011 - 12:03 pm

Świetnie wygląda, pewnie tak też smakuje. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 26/06/2011 - 12:15 pm

@Doctor- sałatkę polecam. Jest bardzo leciutka, smakowita i do tego orzeźwiająca. Na lato idealna;)

Odpowiedz
żenia 26/06/2011 - 2:32 pm

Bardzo lubię kofty, a na Twoich zdjęciach wyglądają fantastycznie!

Odpowiedz
vanilla 28/06/2011 - 9:46 am

cala ta feria przypraw od razu wodzi mnie za nos. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 06/07/2011 - 4:11 pm

Tyle tu pyszności..

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
MJ 13/12/2011 - 9:33 am

Wypróbowałam ten przepis. Wyszło epicko nawet jeśli brakowało mi paru przypraw ;))

Odpowiedz
Malwina 13/12/2011 - 12:36 pm

@MJ- miło mi, że kofty Ci posmakowały;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies