Pieczony labraks z sosem z tahini

przez Malwina
Labraks z tahini
Pieczony labraks z sosem z tahini

Pieczony labraks z sosem z pasty tahini to z pewnością danie niebanalne i dość odważne, jeśli chodzi o połączenie smaków. Przepis na nie znalazłam w książce S. Hage „The lebanese kitchen”. Delikatna ryba o lekko cytrynowym aromacie i wyrazisty w smaku pikantny orzechowy sos intryguje i wciąga od pierwszego kęsa. Do tak przygotowanej ryby polecam podać pieczywo. Fajnie sprawdziły się tu chlebki manakish przygotowane na patelni.

Pieczony okoń morski na styl arabski

PIECZONY LABRAKS Z SOSEM TAHINI



Składniki (na 2 porcje):

  • 2 okonie morskie (każdy o wadze około 300 g), oczyszczone
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • świeżo zmielona sól morska 
  • domowy sos z pastą tahini i chili
  • 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Ryby przyprawiamy z zewnątrz i w środku świeżo zmieloną solą morską. Wyciskamy sok z cytryny, skrapiamy nim środek ryby, do środka dokładamy również otartą skórkę z cytryny. Ryby układamy na blasze do pieczenia, polewamy je oliwą. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 17-20 minut. Kiedy labraks się piecze, zajmujemy się przygotowaniem sosu z tahini. Upieczone okonie podajemy z dodatkiem sosu, lekką sałatką i świeżym pieczywem. Ja podałam do nich chlebki z zatarem z patelni

Okoń morski z sosem tahini
Pieczony labraks z sosem z tahini

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

nika 28/06/2015 - 4:08 pm

Pysznie u Ciebie! Robiłam podobny sosik w łagodnym wydaniu z kurczakiem, smakował super:)

Odpowiedz
Kinga 28/06/2015 - 5:08 pm

Pysznie 😉

Odpowiedz
Ania S 28/06/2015 - 7:38 pm

Mięsa nie jem, ale ten sos z pastą tahini i chilli oraz chlebki z patelni brzmią cudownie i zapewne tak smakują 🙂 Dołożyłabym do tego jakąś sałatkę i byłoby to chyba idealne danie 🙂 A taki sos zrobię na pewno w tygodniu, dziękuję za inspirację 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 29/06/2015 - 2:06 pm

Ale fajne danie! Niestety nie udało mi się dotąd znaleźć labraksa, ale jakbym go dostała, to z przyjemnością bym go w ten sposób przygotowała.

Odpowiedz
Anonimowy 13/10/2015 - 5:18 pm

Cześć, czy można zamiast okonia morskiego użyć innej ryby, np. pstrąga? Czy rybę należy piec pod przykryciem? Pozdrawiam Alicja

Odpowiedz
Malwina 14/10/2015 - 8:45 am

Alicjo, rybę pieczemy bez przykrycia (jeśli naczynie ma być przykrywane, zawsze zaznaczam to w przepisie). Pstrąga możesz przygotować tak, jak w przepisie, jednak polecałabym podać go z innymi dodatkami, aniżeli sos z tahiną (np.z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem ziół i lekką sałatką).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies