Pudding ryżowy

przez Malwina

Ostatnio staram się jak najczęściej przygotowywać desery. Przy okazji GP Europy postanowiłam więc poszukać czegoś słodkiego, co miało być zwieńczeniem dzisiejszego obiadu. Padło na pudding ryżowy, na który przepis znalazłam w książce o kuchni greckiej. Na pewno posmakuje amatorom mlecznych deserów. Następnym razem przygotuję go w połączeniu z karmelizowanymi jabłkami. 

Przepis dodaję do akcji Magdy- Jedzenie z muzyką w tle  (nie moje klimaty, ale możemy posłuchać- Mleko-Kto dogoni psa) oraz akcji Darii- F1 od kuchni. 

PUDDING RYŻOWY (GP EUROPY-GRECJA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia grecka]

  • 4 szklanki mleka
  • 100 g ryżu krótkoziarnistego
  • kawałek (5 cm skórki pomarańczowej)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru (75 g)
  • 1 łyżka budyniu w proszku (użyłam śmietankowego bez cukru)
  • 1/4 szklanki dodatkowego mleka (60 ml)
  • mielony cynamon

Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. W rondelku umieszczamy mleko, skórkę i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy ryż, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut do momentu, kiedy ryż będzie gotowy. Co jakiś czas mieszamy i zdejmujemy kożuch. Dodatkowe mleko mieszamy z budyniem. Z mleka wyjmujemy skórkę, dodajemy budyń, mieszamy i gotujemy chwilkę, aż pudding zgęstnieje. Przekładamy do 4 naczyń i posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 
Początkowo wydawało mi się, że mleka było stanowczo za dużo, jednak całość szybko ładnie zgęstniała i nabrała odpowiedniej konsystencji. 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

38 komentarzy
0

Podobne posty:

38 komentarzy

basiaP 24/06/2011 - 5:33 pm

ładny ten pudding

Odpowiedz
Bazylia 24/06/2011 - 5:44 pm

ciekawa jestem przepisu z karmelizowanymi jabłkami :))) taka opcja by mi bardziej odpowiadała 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/06/2011 - 5:53 pm

@Bazylio- w najbliższym czasie postaram się przygotować wersję z karmelizowanymi jabłkami lub gruszkami;)

Odpowiedz
margot 24/06/2011 - 6:03 pm

ja bardzo lubię ryż na słodko ,a twój wygląda kusząco

Odpowiedz
DaisyDukes 24/06/2011 - 6:03 pm

bardzo, bardzo lubię takie desery! Kusisz 😉

Odpowiedz
goh. 24/06/2011 - 6:09 pm

bardzo elegancki deser:) i też ciekawi mnie ta wersja z karmelizowanymi gruszkami i jabłkami:) czekamy zatem:) pozdrawiam!

Odpowiedz
Majana 24/06/2011 - 6:39 pm

Pyszny pudding! Mniam. Ja też lubię ryz na słodko:)

Odpowiedz
kruszyna 24/06/2011 - 6:47 pm

Świetny deser, mam ogromną ochotę go wypróbować:)

Odpowiedz
Papaya 24/06/2011 - 7:08 pm

Świetny ten pudding. Na pewno wykorzystam ten przepis. Dziękuję ;-*

Odpowiedz
Maggie 24/06/2011 - 7:19 pm

Bardzo lubie takie ryzowe deserki – nawet kiedys, podczas gdy inne dzieci krecily nosem na ryz na mleku, ja zajadalam sie nim jak szalona. W takiej aromatycznej, cynamonowo-pomaranczowej wersji podoba mi sie bardzo!

Odpowiedz
Ewam 24/06/2011 - 7:50 pm

Tez mi sie spodobal ten ryz…bardzo fajnie musi smakowac jak i na cieplo tak i na zimno…a czeresienki sa urocze…

Odpowiedz
hania-kasia 24/06/2011 - 8:02 pm

Ciekawy i apetyczny. Puddingu ryżowego z dodatkiem budyniu jeszcze nie robiłam – trzeba by spróbować.

Odpowiedz
aga 24/06/2011 - 8:21 pm

Zjadlabym taki smakowity puding, pycha:-)

Odpowiedz
kikimora 24/06/2011 - 8:21 pm

Uwielbiam takie deserki, ryżowo-mleczne i kleiste, mmmm… ^^

Odpowiedz
Kulinarnie 24/06/2011 - 8:43 pm

O, jestem pewna, że posmakowałby mojemu mężowi 😉

Odpowiedz
Arvén 24/06/2011 - 9:41 pm

Pudding ryżowy to coś dla mnie, ostatnio zakochałam się na amen w takich mlecznych deserkach 😀
Śliczne zdjęcia!!

Odpowiedz
grumko 25/06/2011 - 1:16 am

Puddingi to jedno z naszych tegorocznych odkryć, więc jak najbardziej to deser dla nas.
Skomentowałaś kiedyś u nas tą kultową łyżeczkę, więc i ja Twoją pozwolę sobie zauważyć;-)

Odpowiedz
bastamb 25/06/2011 - 5:06 am

Wygląda smakowicie….robie dzisiaj, już mam pomysł dzieki Tobie na dzisiejszy deser…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Anucha 25/06/2011 - 6:18 am

Łatwy w przygotowaniu i smakowity. Bardzo lubię ryż na mleku i budyń też. Jestem ciekawa jak smakują razem:) Muszę wypróbować. Czekam również na wersje z karmelizowanym jabłkiem lub gruszką:0
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 25/06/2011 - 8:58 am

Bardzo fajny pudding, nigdy takiego nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 25/06/2011 - 9:41 am

uwielbiam takie ryżowe desery …pyszni3e wyglada:) piozdrawiam Malwi:)

Odpowiedz
holendrzyca 25/06/2011 - 10:15 am

bardzo fajny ten twoj deserek. musze wyprobowac.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 25/06/2011 - 1:10 pm

aż chce się skosztować

Odpowiedz
Malwina 25/06/2011 - 1:22 pm

@Grumko- ja dopiero w tym roku odkryłam urok ryżowych puddingów i też jestem zachwycona;) a łyżeczka ostała mi się jedna, akurat odnalazła się w trakcie przeprowadzki;-)

Odpowiedz
Biedr_ona 25/06/2011 - 1:38 pm

Jako wielka miłośniczka Ryżu.. z wielką chęcią wypróbuję.. dla mnie najlepsza wersja to na zimno taki deserek 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kaś 26/06/2011 - 10:49 am

super przepis. zawsze mi się wydawało, że taki pudding to masa roboty, i widzę jak się myliłam 🙂

Odpowiedz
Justinek 26/06/2011 - 2:43 pm

Strasznie mi się spodobał ten przepis, zrobię jak znajdę chwilę czasu 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/06/2011 - 4:08 pm

@Justyniek- polecam- jest proste i w swej prostocie pyszne;)

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2011 - 2:36 pm

Hej myślisz że mogłabym przygotować ten deserek wieczorem i przechować w lodówce na rano? bo mam wielkie uroczyste śniadanko a to by sie w 100% nadawało 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/06/2011 - 2:46 pm

@Anonimowy- spokojnie tak możesz zrobić. Ja kiedy robiłam swój, jedna szklaneczka została na kolejny dzień. Wyjęłam ją jakieś 30 minut przed podaniem, aby deser nie był zbyt zimny- ale to już kwestia gustu jak zimne desery się lubi. Jeśli chcesz serwować na kolejny dzień najlepiej pozostaw całość w garnuszku do ostygnięcia i dopiero nakładaj do szklanek i włóż do lodówki(nie będzie później "mazów" na szkle, tak jak widać to u mnie). Możesz na pudding też nałożyć karmelizowane owoce, owoce świeże, albo mus owocowy (np. zmiksować truskawki lub maliny z odrobiną miodu i schłodzić przez noc w lodówce- później taki mus nałożyć na pudding).

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2011 - 3:56 pm

Rewelacja! Pyszny i latwy deser. Nie wymaga wyprawy do sklepu po jakies skomplikowane skladniki. Smakuje jak deser ryzowy Berliso, a nawet lepiej…
Posdrawiam i dziekuje za rozwiazanie mojego prOblemu:)- RENATA

Odpowiedz
LaLola 10/02/2012 - 10:05 pm

świetny, uwielbiam ryż na mleku, w każdej postaci!!! jak zrobię mój ryż, pokażę, ale to we wtorek;p …albo i PO, zależy;p

Odpowiedz
iwona 06/03/2012 - 7:27 pm

oj, i juz wiem co jutro kupie w sklepie.. Budyń! 😉

Odpowiedz
iwona 06/03/2012 - 7:28 pm

i juz wiem co jutro kupie w sklepie
Budyń!

Odpowiedz
witaminkaa 13/03/2012 - 10:38 am

Rewelacyjny przepis!:)

Odpowiedz
Malwina 13/03/2012 - 11:37 am

Cieszę się, że Ci przypadł do gustu;)

Odpowiedz
Anonimowy 10/09/2016 - 5:48 pm

Pyszny deser ! Mleczny i śmietankowy. U mnie z cynamonem i bananem. Zjadłam podwójną porcję 😀

Odpowiedz
nob 30/08/2017 - 1:23 pm

Dawno już nie jadła puddingu ryżowego, muszę do niego wrócić 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies