Kiedy mam gorsze dni, najlepiej relaksuję się szalejąc w kuchni. Najczęściej piekę wtedy ciasteczka lub pieczywo. Pieczenie chlebków pita jest chyba jedną z moich ulubionych czynności. Uwielbiam, kiedy po kilku minutach z płaskich placuszków tworzą się puchate chlebki, swoim kształtem przypominające latające talerze. Najczęściej podaję je jako dodatek do obiadu, często też skrywam w ich wnętrzu różne pyszności. Tym razem postawiłam na pikantne burgery i świeże warzywa. Do tego lekki sos czosnkowy i mamy idealny posiłek.
Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki, akcji Darii- F1 od kuchni oraz akcji Grumków – Z widelcem po Azji.
Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki, akcji Darii- F1 od kuchni oraz akcji Grumków – Z widelcem po Azji.
PIKANTNE ARABSKIE BURGERY
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 mała biała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki harissy
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól, świeżo mielony pieprz
- 4 duże chlebki pita
- pomidor, zielony ogórek, sałata, czerwona cebula lub inne ulubione dodatki
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę harissę i wszystkie przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z masy formujemy małe kotleciki (ja mięso podzieliłam na 8 części) i smażymy na patelni z obu stron na rumiano (ja burgery lekko nasmarowałam oliwą i upiekłam w piekarniku – temp. 180 stopni, 20 minut).
Chlebki pita rozcinamy, do środka wkładamy ulubione warzywa i 2 burgery. Podajemy razem z lekkim sosem czosnkowym. Ja dodatkowo przygotowałam sałatkę z kuskusem i ciecierzycą.
LEKKI SOS CZOSNKOWY
Składniki:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
Jogurt dokładnie łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu możemy także dodać inne swoje ulubione zioła.
21 komentarzy
Uwielbiam takie pikantne burgery!!! i ten sos… świetne zestawienie. Pozdrowionka.
Wspaniałe smaki 😀
wsapaniała propozycja 🙂 odnośnie złych dni, u mnie często bywa na odwrót, lepiej żebym nie wchodziła wtedy do kuchni, bo potrafię wówczas wszystko sknocić 😀 a później mój dołek jeszcze bardziej się pogłębia… ja z kolei lubię odreagować ćwicząc 🙂 Ty zaś świetne czary mary w kuchni wyprawiasz 🙂 wygląda super 🙂
Ja tez bardzo lubie patrzec, jak pity pecznieja i nadmuchuja sie jak poduszki 🙂 Twoje arabskie burgery z pewnoscia wyprobuje, bo to zdecydowanie cos dla mnie.
Wygląda przeapetycznie 🙂
smacznie nam dajesz wszystko by tylko jadłoby się
To naprawdę idealny posiłek. Super!:)
narobiłaś apetytu 🙂 pyszności
A miałam zamiar robić zupełnie coś innego…Serdecznie pozdrawiam.
Narobiłaś mi apetytu na arabskie jedzonko 🙂
Chciałam się czegoś więcej dowiedzieć o paście harrisa. Gdzie zamówić, jak przechowywać ?
Będę wdzięczna za odpowiedź, adres mailowy na blogu :
http://psycho-life.blogspot.com/
pysznie wygląda:) uwielbiam takie połączenie!:)
Wyglądają mega kusząco, aż mam ochotę zjeść monitor 🙂
Och, zapisuję i to szybko! MNIAM!
BB- Boskie Burgery! Baaaardzo mi się podobają, zwłaszcza w prezentowanej przez Ciebie oprawie smakowej 🙂
taki burger to rozumiem!
a nie te przeklęte fast-foody.
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Muszę w końcu zrobić swoje własne chlebki pita, to jakieś wielkie niedopatrzenie że nadal ich sama nie piekłam (smażyłam? :D) A jeszcze z tymi dodatkami…mmm!
wygląda rewelacyjnie!!!
Jakie pyszności!!!
Mhmh.. i ten sosik! Mniam! ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Przepis na sos doskonały. Tylko ja wolę ze śmietaną. I co z tego że kaloryczny. Ma być samczny