Pikantne arabskie burgery w chlebkach pita (GP Abu Dhabi)

przez Malwina
Kiedy mam gorsze dni, najlepiej relaksuję się szalejąc w kuchni. Najczęściej piekę wtedy ciasteczka lub pieczywo. Pieczenie chlebków pita jest chyba jedną z moich ulubionych czynności. Uwielbiam, kiedy po kilku minutach z płaskich placuszków tworzą się puchate chlebki, swoim kształtem przypominające latające talerze. Najczęściej podaję je jako dodatek do obiadu, często też skrywam w ich wnętrzu różne pyszności. Tym razem postawiłam na pikantne burgery i świeże warzywa. Do tego lekki sos czosnkowy i mamy idealny posiłek. 


Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki, akcji Darii- F1 od kuchni oraz akcji Grumków – Z widelcem po Azji. 
PIKANTNE ARABSKIE BURGERY

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego 
  • 1 mała biała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki harissy
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 duże chlebki pita
  • pomidor, zielony ogórek, sałata, czerwona cebula lub inne ulubione dodatki
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę harissę i wszystkie przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Z masy formujemy małe kotleciki (ja mięso podzieliłam na 8 części) i smażymy na patelni z obu stron na rumiano (ja burgery lekko nasmarowałam oliwą i upiekłam w piekarniku – temp. 180 stopni, 20 minut). 
Chlebki pita rozcinamy, do środka wkładamy ulubione warzywa i 2 burgery. Podajemy razem z lekkim sosem czosnkowym. Ja dodatkowo przygotowałam  sałatkę z kuskusem i ciecierzycą
LEKKI SOS CZOSNKOWY

Składniki:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Jogurt dokładnie łączymy z oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek,  doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu możemy także dodać inne swoje ulubione zioła. 
21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Wiewióra 11/11/2011 - 7:51 am

Uwielbiam takie pikantne burgery!!! i ten sos… świetne zestawienie. Pozdrowionka.

Odpowiedz
slyvvia 11/11/2011 - 8:58 am

Wspaniałe smaki 😀

Odpowiedz
Kasia 11/11/2011 - 9:05 am

wsapaniała propozycja 🙂 odnośnie złych dni, u mnie często bywa na odwrót, lepiej żebym nie wchodziła wtedy do kuchni, bo potrafię wówczas wszystko sknocić 😀 a później mój dołek jeszcze bardziej się pogłębia… ja z kolei lubię odreagować ćwicząc 🙂 Ty zaś świetne czary mary w kuchni wyprawiasz 🙂 wygląda super 🙂

Odpowiedz
Maggie 11/11/2011 - 9:11 am

Ja tez bardzo lubie patrzec, jak pity pecznieja i nadmuchuja sie jak poduszki 🙂 Twoje arabskie burgery z pewnoscia wyprobuje, bo to zdecydowanie cos dla mnie.

Odpowiedz
mania179 11/11/2011 - 9:37 am

Wygląda przeapetycznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/11/2011 - 10:02 am

smacznie nam dajesz wszystko by tylko jadłoby się

Odpowiedz
Majana 11/11/2011 - 10:15 am

To naprawdę idealny posiłek. Super!:)

Odpowiedz
kachna 11/11/2011 - 10:21 am

narobiłaś apetytu 🙂 pyszności

Odpowiedz
Dobrochna 11/11/2011 - 10:30 am

A miałam zamiar robić zupełnie coś innego…Serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz
kikimora 11/11/2011 - 11:27 am

Narobiłaś mi apetytu na arabskie jedzonko 🙂

Odpowiedz
Kama 11/11/2011 - 12:38 pm

Chciałam się czegoś więcej dowiedzieć o paście harrisa. Gdzie zamówić, jak przechowywać ?
Będę wdzięczna za odpowiedź, adres mailowy na blogu :

http://psycho-life.blogspot.com/

Odpowiedz
Blackdiamondin 11/11/2011 - 1:03 pm

pysznie wygląda:) uwielbiam takie połączenie!:)

Odpowiedz
qualietta 11/11/2011 - 4:37 pm

Wyglądają mega kusząco, aż mam ochotę zjeść monitor 🙂

Odpowiedz
Russkaya 11/11/2011 - 6:16 pm

Och, zapisuję i to szybko! MNIAM!

Odpowiedz
Ania Włodarczyk (aka vespertine) 11/11/2011 - 9:38 pm

BB- Boskie Burgery! Baaaardzo mi się podobają, zwłaszcza w prezentowanej przez Ciebie oprawie smakowej 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 11/11/2011 - 10:23 pm

taki burger to rozumiem!
a nie te przeklęte fast-foody.

http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com

Odpowiedz
Arvén 12/11/2011 - 12:15 am

Muszę w końcu zrobić swoje własne chlebki pita, to jakieś wielkie niedopatrzenie że nadal ich sama nie piekłam (smażyłam? :D) A jeszcze z tymi dodatkami…mmm!

Odpowiedz
"moje pasje" 12/11/2011 - 10:43 pm

wygląda rewelacyjnie!!!

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 14/11/2011 - 6:31 am

Jakie pyszności!!!

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 6:11 pm

Mhmh.. i ten sosik! Mniam! ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
benek 04/01/2012 - 6:13 pm

Przepis na sos doskonały. Tylko ja wolę ze śmietaną. I co z tego że kaloryczny. Ma być samczny

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies