Dzień dobry,
Kontynuujemy nasz tydzień kuchni bałkańskiej. Po pysznej zupie z soczewicy i kaszy jęczmiennej przyszła kolej na sataraš. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?
Sataraš (czyt. szataras), inaczej zwany Bećar Paprikaš, to popularna w Chorwacji potrawka na bazie papryki i pomidorów. Bardzo prosta i z niewielu składników. Ten warzywny paprykarz można podawać jako przystawkę, dodatek do smażonego mięsa, wege kotletów lub zjeść ze smakiem z ryżem bądź pieczywem. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wzbogacić danie o dodatek strączków., np. ciecierzycy.
Co istotne, sataraš jest bardzo smaczny na zimno, więc możecie z powodzeniem zapakować go do swojego lunchboxu. W tym roku na pewno pokuszę się też o przygotowanie takiego sosu do słoików na zimę.
Sataraš – warzywna potrawka z papryki i pomidorów
1 porcja ma 118 kcal (3 B, 11 W, 5 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 1 duża biała cebula, posiekana w piórka
- 2 czerwone papryki
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę lub podłużne kawałki. Postawiłam na niezbyt dużą kostkę, bo danie chciałam zapakować do bento, a mniejsze kawałki łatwiej je się z lunchboxu.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy papryki, smażymy przez kolejne 5 minut.
- Wlewamy pomidory, mieszamy i przykrywamy garnek. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy do garnka niewielką ilość wody. Sos powinien być gęsty, a papryka jędrna po ugotowaniu.
- Danie doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia do zredukowania sosu.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3 dni.
2 komentarze
Ale fajnie zobaczyć ten przepis w Polsce! Jadłam sataraš bardzo często w Bośni i Hercegowinie 🙂 W ogóle cały ten tydzień bałkański cieszy moje serce 😀
Malwinko,
Sataraś to bosanska wersja djuveca.
Patrz wpis powyżej.