Sataraš – warzywna potrawka z papryki i pomidorów

przez Malwina

Dzień dobry,

Kontynuujemy nasz tydzień kuchni bałkańskiej. Po pysznej zupie z soczewicy i kaszy jęczmiennej przyszła kolej na sataraš. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą?

Sataraš (czyt. szataras), inaczej zwany Bećar Paprikaš, to popularna w Chorwacji potrawka na bazie papryki i pomidorów. Bardzo prosta i z niewielu składników. Ten warzywny paprykarz można podawać jako przystawkę, dodatek do smażonego mięsa, wege kotletów lub zjeść ze smakiem z ryżem bądź pieczywem. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wzbogacić danie o dodatek strączków., np. ciecierzycy.

Co istotne, sataraš jest bardzo smaczny na zimno, więc możecie z powodzeniem zapakować go do swojego lunchboxu. W tym roku na pewno pokuszę się też o przygotowanie takiego sosu do słoików na zimę.

Sataraš – warzywna potrawka z papryki i pomidorów

1 porcja ma 118 kcal (3 B, 11 W, 5 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 duża biała cebula, posiekana w piórka
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  1. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę lub podłużne kawałki. Postawiłam na niezbyt dużą kostkę, bo danie chciałam zapakować do bento, a mniejsze kawałki łatwiej je się z lunchboxu.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy papryki, smażymy przez kolejne 5 minut.
  3. Wlewamy pomidory, mieszamy i przykrywamy garnek. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy do garnka niewielką ilość wody. Sos powinien być gęsty, a papryka jędrna po ugotowaniu.
  4. Danie doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia do zredukowania sosu.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

2 komentarze
1

Podobne posty:

2 komentarze

mb 22/04/2021 - 10:37 am

Ale fajnie zobaczyć ten przepis w Polsce! Jadłam sataraš bardzo często w Bośni i Hercegowinie 🙂 W ogóle cały ten tydzień bałkański cieszy moje serce 😀

Odpowiedz
Mirko 18/07/2023 - 8:38 pm

Malwinko,
Sataraś to bosanska wersja djuveca.
Patrz wpis powyżej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies