W tym roku staram się wykorzystywać sezon na letnie owoce. Do tej pory prezentowałam Wam już kilka curdów z ich wykorzystaniem. Teraz przyszła kolej na łatwe ciasto z dodatkiem malinowego curdu. Oczywiście możecie do jego przygotowania użyć innego curdu lub też zastąpić go gęstą konfiturą lub dżemem. Połączenie ciasteczkowego spodu, słodkiego malinowego kremu i lekkiej bezy jest niezwykle smaczne. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
CIASTO Z MALINOWYM CURDEM I BEZĄ
Składniki:
[przepis własny]
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- malinowy curd (około 5 łyżek)
- beza: 3 białka, 120 g cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy. Kwadratową formę o boku 22 cm wykładam papierem do pieczenia (możemy też użyć okrągłej formy o średnicy 20-22 cm). Do formy przekładamy ciasto, wygładzamy łyżką. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto studzimy na kratce. Przygotowujemy bezę. Białka miksujemy, kiedy podwoją swoją objętość dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Na ciasto nakładamy curd, rozsmarowujemy. Całość przykrywamy bezą, wygładzamy wierzch. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Gotowa beza będzie lekko zrumieniona i sprężysta. Jeśli chcecie otrzymać bardziej chrupiącą bezę, pieczcie ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.
*zamiast malinowego curdu możecie użyć lemon curdu, truskawkowego curdu lub jagodowego.
Całkowity czas przygotowania: 50 minut.
14 komentarzy
wygląda świetnie:) dla mnie pycha:)
bardzo apetycznie, idealne na spotkania z przyjaciółmi 🙂
Cudowne!
A ja dziś nie jadłam niczego slodkiego- masakra! Pojadłabym Twojego ciacha z czereśniowym curdem!
Pychotka!!
Wyobrażam sobie, jak ten curd musi smakować…<3
Fajne ciacho! Pyszne wykorzystanie malinowego curdu:)
Magiczna kosteczka, zabieram ją ze sobą:)
Ten Twój malinowy curd chodzi za mną, kiedy go ujrzałam u Ciebie po raz pierwszy…;-)
poezja:) raj dla podniebienia:)
To idealne ciasto dla mojej mamy, bo z bezą 🙂
Curd wygląda prawie jak budyń czekoladowy :). Głęboki kolor. Pysznie! 🙂
takie "miekkie" ciasta przypominaja mi dziecinstwo 😉
Cudnie wyglada! I jeszcze ta puchata beza… Nie sposob sie nie zakochac.