Lubicie słodkie śniadania? Jeśli tak, to zachęcam Was do tego, aby dzień rozpocząć od porcji pysznego crumble z wiśniami. Kruszonkę wykonałam na bazie wiórków kokosowych, dodałam do niej także zarodki pszenne oraz niewielką ilość mąki razowej. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania musi być udany.
CRUMBLE Z WIŚNIAMI
Śniadanie Mistrzów #66
Składniki (na 4 sztuki):
[przepis własny]
- 400 g wiśni
- cukier do posypania owoców (opcjonalnie)
- kruszonka: 30 g miękkiego masła, 40 g cukru, 30 g wiórków kokosowych, 10 g zarodków pszennych, 20 g mąki pszennej razowej
Wiśnie pozbawiamy pestek, układamy w 4 kokilkach. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami, posypujemy nią wiśnie. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu), aż do zrumienienia kruszonki. Podajemy solo lub z dodatkiem gałki lodów lub bitej śmietany.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
9 komentarzy
dokładnie takie crumble od kilku dni chodzi mi po głowie 🙂 musiało być pyszne!
Cudne śniadanie!:)
Z wiśniami jeszcze nie robiłam, na pewno pyszne 🙂
Pyszne śniadanie! Takie crumble z wiśniami koniecznie muszę zrobić!
pysznie wygląda:)
Ojej, crumble w takiej wersji musi być jeszcze pyszniejsze niż klasyczne 😉
Przepyszne! Żeby mi się tak rano chciało zrobić 🙂
Bardzo lubie slodkie sniadania, zwlaszcza w weekendy. Szkoda, ze do soboty tak daleko…
Slodkie sniadania sa najlepsze!