Crumble pomarańczowo-rabarbarowe z migdałową kruszonką

przez Malwina
Crumble kojarzy mi się z latem, pysznymi soczystymi owocami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Tym razem postanowiłam zrobić je w troszkę innej wersji. Pomarańcze, rabarbar i kruszonkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy tylko zapakować wszystko w kokilki i zapiekać. Miłym dodatkiem w tym crumble jest waniliowa masa śmietanowa. W tej małej kokilce znajdziecie słodycz migdałowej kruszonki, kwaśny rabarbar i lekką goryczkę pomarańczy. Całość komponuje się idealnie. 
Razem ze mną crumble przygotowali: LejdiMaggie, Shinju, Wiera, EwelinaKabka, Ania, Mopsik, Paszczak, Emma.

CRUMBLE POMARAŃCZOWO-RABARBAROWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki (na 8 porcji):
[przepis P. Herme]

  • 500 g rabarbaru (w oryginale 800g)
  • 2 małe pomarańcze
  • 320 ml wody
  • 150 g cukru
  • 180 ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • ziarenka z połowy laski wanilii (opcjonalnie)
  • migdałowa kruszonka: 60 g zimnego masła, 60 g drobnego cukru, szczypta soli, 60 g mąki, 60 g drobno zmielonych migdałów (wszystkie składniki łączymy rozcierając między palcami)
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 12 godzin. Pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plastry. W garnku umieszczamy 320 ml wody i 150 g cukru, podgrzewamy, aż cukier rozpuści się. Następnie do syropu wkładamy plasterki pomarańczy i gotujemy dalej przez około 10 minut. Zostawiamy na 12 godzin. 
Śmietankę łączymy z cukrem pudrem, wanilią i jajkiem na gładką masę. Pomarańcze wyjmujemy z syropu*, kroimy na mniejsze kawałki. W ośmiu kokilkach układamy rabarbar, pomarańcze, zalewamy masę śmietanowo-jajeczną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie posypujemy kruszonką i pieczemy dalej przez 25-30 minut.

*syrop możemy wykorzystać do innych deserów lub dodatek do herbaty

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

aga-aa 08/06/2012 - 5:05 pm

ostatnio zajadamy się rabarbarowo-truskawkowym, ale Twoja wersja bardzo mi sie podoba i zamierzam ją niebawem przetestować 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 08/06/2012 - 5:19 pm

Piękne połączenie. I smakowite zdjęcie. 🙂
I ta pomarańcza. Dziękuję za możliwość wspólnego pieczenia.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/06/2012 - 6:25 pm

ciekawe połączenie smaków!
ale udane. spodobało mi się ;]

Odpowiedz
Maggie 08/06/2012 - 6:26 pm

Niezwykle dekadencka wersja. Oj, bede teraz o niej myslec, i to bardzo intensywnie…

Odpowiedz
Majana 08/06/2012 - 7:21 pm

Smakowita jest Twoja wersja. Bardzo mi się podoba. Mniam:)

Odpowiedz
Wiewióra 08/06/2012 - 7:57 pm

ale smaki! takiego crumble jeszcze nie jadłam a zjadłabym baaardzo! pysznie 🙂

Odpowiedz
Bee 08/06/2012 - 9:18 pm

Świetny letni deser! Ostatnio właśnie połączyłam słodką, migdałową owsianke z kwaśnymi powidłami z rabarbaru i było cudowne, więc pewnie w przypadku crumble ten zestaw smaków również trafi w moje gusta 😉

Odpowiedz
Kasia 08/06/2012 - 9:21 pm

no popatrz. Patrzyłam na ten przepis u Herma i zastanawiałam się, czy zrobić. Jak smakuje? Idealnie? 🙂 ciekawa jestem połączenia pomarańczy z rabarbarem. Muszę wypróbować, ponieważ czytałam o nim już tyle razy i kusi strasznie!

Odpowiedz
Madame Edith 09/06/2012 - 8:17 am

Och, to musiało bosko smakować! Jestem pod wrażeniem.

Z życzeniami udanego weekendu,
Edith

Odpowiedz
Wiera 09/06/2012 - 5:39 pm

Zawsze słyszałam o truskawkach i rabarbarze, chyba nigdy o połączeniu rabarbaru z innymi owocami. Zaskakuje mnie 🙂

Odpowiedz
Beatrice 09/06/2012 - 7:07 pm

Bardzo ciekawa jestem tego połączenia, więc na pewno zrobię. Poza tym niezwykle kusząco wyglądają!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/06/2012 - 9:19 am

Połączenia rabarbaru i pomarańczyu nie znam ….bardzo ciekawe:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
chantel 10/06/2012 - 2:00 pm

ta pomarańcza mnie zaciekawiła, świetne połączenie, które musi bosko pachnieć 🙂

Odpowiedz
Emma 10/06/2012 - 2:14 pm

Ta pomarańcza to ciekawy dodatek, muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
shinju 10/06/2012 - 6:42 pm

Jak od Herme to musi być pyszne 😀

Odpowiedz
Z miłości do jedzenia 10/06/2012 - 7:17 pm

Uwielbiam Twój blog i jestem głęboko niepocieszona, że dopiero niedawno tu trafiłam.

Odpowiedz
mopswkuchni 11/06/2012 - 11:39 am

Nie będę oryginalna – jestem zachwycona Twoim crumble!

Odpowiedz
Feri 11/06/2012 - 7:15 pm

Maliwnko, zjadłabym, co ja oglądam na wieczór nooooo 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 13/06/2012 - 8:30 am

No nie.. koniecznie muszę zaopatrzyć się w takie pojemniczki do zapiekania 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies