Kiedy nie mam czasu, a W. ma ochotę na coś słodkiego do kawy, zawsze piekę muffinki. Nie muszę brudzić miksera i wielu naczyń, wystarczy odmierzyć składniki i wszystko ze sobą wymieszać. Chyba nie może być już prościej 😉 Częstujcie się proszę!
KOKOSOWO-WANILIOWE MUFFINKI Z BORÓWKĄ I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]
- 260 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g brązowego cukru
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 jajko
- 80 ml oleju (użyłam oleju Kujawskiego 3 Ziarna)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 210 ml mleka kokosowego*
- 100 g borówek
- migdałowa kruszonka: 30 g zimnego masła, 30 g cukru, 60 g mielonych migdałów (wszystkie składniki wyrabiamy między palcami)
Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, wiórkami i cukrem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się ich. Dodajemy borówki, mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (na 2/3 wysokości), na wierzchu posypujemy każdą babeczkę kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
*użyłam wegańskiego mleka kokosowego, a nie mleczka w puszce, które stanowi zazwyczaj dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Można oczywiście użyć mleka kokosowego w puszce, jednak być może trzeba będzie dodać go troszkę więcej
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
41 komentarzy
Pyszne takie muffinki z posmakiem kokosu 😉 Poproszę też jedną .
Szybkie i smaczne małe co nieco 🙂
Zgadzam się nie ma nic prostszego, dlatego tak lubię muffinki.
Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie je zrobię 🙂 a muffinek z kruszonką jeszcze nie widziałam 0.0 ale świetnie bo uwielbiam kruszonkę!
Biorę i niedługo zrobię, bo teraz w planach coś innego;)
Pyszne muffinki 🙂 Ja właśnie piekę z malinami, bo sporo mi zostało i trzeba je wykorzystać 🙂
Muffinki, mniam, już się nie mogę doczekać, aż w weekend przyjedzie do mnie moja forma do muffinek 🙂
No i z przyjemnością nominuję Cię do Versatile Blogger Award 🙂 Zapraszam do wspólnej zabawy 🙂 http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
Pozdrawiam 🙂
Widzę Tomku, że czeka Cię muffinkowe szaleństwo;)
Bardzo Ci dziękuję za nominację i zaproszenie
i chyba z powodu tej prostoty tak wszyscy uwielbiają je piec 🙂
Piękne, pachnące, baardzo apetyczne..:-)
Takie szybkie i takie pyszne:-)
Jakie śliczne maleństwa!
Skradłabym ze dwie babeczki na drugie śniadanie 😉
Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award 🙂 Zapraszam do mnie
Dziękuję Ci ślicznie!
Muffinki z borówkami to już dla mnie cudowności, ale jak się do tego doda jeszcze migdałową kruszonkę, to już są to megacudnowności 🙂
Pyszności! u mnie ostatnio też goszczą muffiny, nie wiem, może to dlatego, że jesień idzie 😉 kto wie 🙂 Twoja propozycja niezwykle pyszna 🙂 zresztą wszystko co muffinowe kocham 🙂
Chyba się zakochałam!
wyglądają cudnie i te smaki to moje ulubione !
Ale słoodkie zdjęcia:)
Cudny ten widelczyk:)
Porywam jedną:)
Pozdrawiam .
Tyle smaków w jednym! Cudownie 🙂
Urocze! A te widelczyki jeszcze poteguja to wrazenie 🙂
małe pychotki zawsze przyjdą na ratunek 🙂 wcale nie dziwię się, że je pieczesz :)) my robimy tak samo :)) wspaniała kompozycja :))
Wyglądaja niesamowicie!!!!
Ślinka leci….piękne!!!
Pozdrawiamy
Tapenda;);)
ajjjjj apetyczne bardzo 🙂
Mmmmm… jak zwykle pyszności… 🙂
Takie mleczko kokosowe w puszce jest wegańskie. A to do przepisu było domowej produkcji, czy jakieś inne?
Małgosiu wiem, że mleczko w puszce jest wegańskie. Podkreśliłam, że nie użyłam puszkowego, ponieważ ma ono inną konsystencję, aniżeli to zrobione na wiórkach i wodzie.
A można poprosić o przepis na takie domowe mleczko?
Muffinki kojarzą mi się nieco z jesienią, ale i tak robię je przez cały rok 🙂
Z kokosem dawno nie robiłam, ale z przyjemnością bym zjadła do kawki, którą własnie piję 😉
Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.
Malwino, bardzo często do Ciebie zaglądam. Dziś zgłosiłam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
http://kuchniaaleex.blogspot.com
Pozdrawiam, Aleex.
Dziękuję Ci kochana;*
wspaniałe:)
Chętnie się poczęstują, bo wyglądają bardzo pysznie. 🙂
Dziś wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:http://coffekitchen.blogspot.com/
Dziękuję ślicznie za nominację;)
te widelczyki rozczulaja ;D
Pyszne! A kruszonka najlepsza! 🙂
PS. Za to, że ciągle inspirujesz, nominowałam Cie na moim blogu: http://mieszalniasmakow.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
:-*
A ja zaprosiłam Cię do zabawy 🙂
http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/08/przypominam-o-konkursie-z-nagrodami.html?showComment=1346310541389#c1193119631079455295
Zgadzam się, muffinki są szybki i proste, a do tego można je zrobić chyba na miliard sposobów 😉
Mhmhmh.. porywam 2 sztuki !
http://www.przysmakiewy.pl