Kokosowo-waniliowe muffinki z borówką i migdałową kruszonką

przez Malwina

Kiedy nie mam czasu, a W. ma ochotę na coś słodkiego do kawy, zawsze piekę muffinki. Nie muszę brudzić miksera i wielu naczyń, wystarczy odmierzyć składniki i wszystko ze sobą wymieszać. Chyba nie może być już prościej 😉 Częstujcie się proszę!

KOKOSOWO-WANILIOWE MUFFINKI Z BORÓWKĄ I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]

  • 260 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g brązowego cukru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju (użyłam oleju Kujawskiego 3 Ziarna)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 210 ml mleka kokosowego*
  • 100 g borówek
  • migdałowa kruszonka: 30 g zimnego masła, 30 g cukru, 60 g mielonych migdałów (wszystkie składniki wyrabiamy między palcami)
Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, wiórkami i cukrem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się ich. Dodajemy borówki, mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (na 2/3 wysokości), na wierzchu posypujemy każdą babeczkę kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. 

*użyłam wegańskiego mleka kokosowego, a nie mleczka w puszce, które stanowi zazwyczaj dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Można oczywiście użyć mleka kokosowego w puszce, jednak być może trzeba będzie dodać go troszkę więcej

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

41 komentarzy
0

Podobne posty:

41 komentarzy

Kruszynka 29/08/2012 - 7:34 am

Pyszne takie muffinki z posmakiem kokosu 😉 Poproszę też jedną .

Odpowiedz
Kamila 29/08/2012 - 7:47 am

Szybkie i smaczne małe co nieco 🙂

Odpowiedz
kaczodajnia 29/08/2012 - 7:56 am

Zgadzam się nie ma nic prostszego, dlatego tak lubię muffinki.

Odpowiedz
Kaś. 29/08/2012 - 7:56 am

Wyglądają bardzo apetycznie, chętnie je zrobię 🙂 a muffinek z kruszonką jeszcze nie widziałam 0.0 ale świetnie bo uwielbiam kruszonkę!

Odpowiedz
GrowingUp 29/08/2012 - 8:09 am

Biorę i niedługo zrobię, bo teraz w planach coś innego;)

Odpowiedz
Bon Appetit! 29/08/2012 - 8:16 am

Pyszne muffinki 🙂 Ja właśnie piekę z malinami, bo sporo mi zostało i trzeba je wykorzystać 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 29/08/2012 - 8:24 am

Muffinki, mniam, już się nie mogę doczekać, aż w weekend przyjedzie do mnie moja forma do muffinek 🙂
No i z przyjemnością nominuję Cię do Versatile Blogger Award 🙂 Zapraszam do wspólnej zabawy 🙂 http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/08/2012 - 6:15 am

Widzę Tomku, że czeka Cię muffinkowe szaleństwo;)
Bardzo Ci dziękuję za nominację i zaproszenie

Odpowiedz
lekki brzusio 29/08/2012 - 8:24 am

i chyba z powodu tej prostoty tak wszyscy uwielbiają je piec 🙂

Odpowiedz
Droczilka 29/08/2012 - 8:25 am

Piękne, pachnące, baardzo apetyczne..:-)

Odpowiedz
Amy 29/08/2012 - 8:29 am

Takie szybkie i takie pyszne:-)

Odpowiedz
Russkaya 29/08/2012 - 8:47 am

Jakie śliczne maleństwa!
Skradłabym ze dwie babeczki na drugie śniadanie 😉

Odpowiedz
Antenka 29/08/2012 - 8:47 am

Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award 🙂 Zapraszam do mnie

Odpowiedz
Malwina 30/08/2012 - 6:16 am

Dziękuję Ci ślicznie!

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 29/08/2012 - 8:47 am

Muffinki z borówkami to już dla mnie cudowności, ale jak się do tego doda jeszcze migdałową kruszonkę, to już są to megacudnowności 🙂

Odpowiedz
Beatrice 29/08/2012 - 8:58 am

Pyszności! u mnie ostatnio też goszczą muffiny, nie wiem, może to dlatego, że jesień idzie 😉 kto wie 🙂 Twoja propozycja niezwykle pyszna 🙂 zresztą wszystko co muffinowe kocham 🙂

Odpowiedz
Agata Pachla 29/08/2012 - 9:37 am

Chyba się zakochałam!

Odpowiedz
teenager ;) 29/08/2012 - 10:05 am

wyglądają cudnie i te smaki to moje ulubione !

Odpowiedz
Schokolade Inspirationen 29/08/2012 - 10:15 am

Ale słoodkie zdjęcia:)
Cudny ten widelczyk:)
Porywam jedną:)
Pozdrawiam .

Odpowiedz
Kamciss 29/08/2012 - 11:01 am

Tyle smaków w jednym! Cudownie 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/08/2012 - 1:02 pm

Urocze! A te widelczyki jeszcze poteguja to wrazenie 🙂

Odpowiedz
Kasia 29/08/2012 - 1:57 pm

małe pychotki zawsze przyjdą na ratunek 🙂 wcale nie dziwię się, że je pieczesz :)) my robimy tak samo :)) wspaniała kompozycja :))

Odpowiedz
Ela D. 29/08/2012 - 2:01 pm

Wyglądaja niesamowicie!!!!
Ślinka leci….piękne!!!
Pozdrawiamy
Tapenda;);)

Odpowiedz
Madleine 29/08/2012 - 2:44 pm

ajjjjj apetyczne bardzo 🙂

Odpowiedz
Patyska 29/08/2012 - 3:18 pm

Mmmmm… jak zwykle pyszności… 🙂

Odpowiedz
Małgosia 29/08/2012 - 4:59 pm

Takie mleczko kokosowe w puszce jest wegańskie. A to do przepisu było domowej produkcji, czy jakieś inne?

Odpowiedz
Malwina 30/08/2012 - 6:18 am

Małgosiu wiem, że mleczko w puszce jest wegańskie. Podkreśliłam, że nie użyłam puszkowego, ponieważ ma ono inną konsystencję, aniżeli to zrobione na wiórkach i wodzie.

Odpowiedz
Małgosia 31/08/2012 - 7:09 am

A można poprosić o przepis na takie domowe mleczko?

Odpowiedz
Madame Edith 29/08/2012 - 5:27 pm

Muffinki kojarzą mi się nieco z jesienią, ale i tak robię je przez cały rok 🙂
Z kokosem dawno nie robiłam, ale z przyjemnością bym zjadła do kawki, którą własnie piję 😉

Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.

Odpowiedz
Aleex 29/08/2012 - 6:55 pm

Malwino, bardzo często do Ciebie zaglądam. Dziś zgłosiłam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:
http://kuchniaaleex.blogspot.com

Pozdrawiam, Aleex.

Odpowiedz
Malwina 30/08/2012 - 6:19 am

Dziękuję Ci kochana;*

Odpowiedz
MałgosiaZ 29/08/2012 - 8:33 pm

wspaniałe:)

Odpowiedz
Majana 29/08/2012 - 8:33 pm

Chętnie się poczęstują, bo wyglądają bardzo pysznie. 🙂

Odpowiedz
ilka 29/08/2012 - 9:04 pm

Dziś wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:http://coffekitchen.blogspot.com/

Odpowiedz
Malwina 30/08/2012 - 6:20 am

Dziękuję ślicznie za nominację;)

Odpowiedz
pasjonatka 29/08/2012 - 9:05 pm

te widelczyki rozczulaja ;D

Odpowiedz
justka2712 29/08/2012 - 10:33 pm

Pyszne! A kruszonka najlepsza! 🙂
PS. Za to, że ciągle inspirujesz, nominowałam Cie na moim blogu: http://mieszalniasmakow.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

Odpowiedz
Malwina 30/08/2012 - 6:20 am

:-*

Odpowiedz
MartynCia ^^ 30/08/2012 - 9:40 am

Zgadzam się, muffinki są szybki i proste, a do tego można je zrobić chyba na miliard sposobów 😉

Odpowiedz
Biedr_ona 02/09/2012 - 7:47 am

Mhmhmh.. porywam 2 sztuki !

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies