Deser z chia i galaretką |
Na zakończenie weekendu mam dla Was prosty deser z domową galaretką i puddingiem z nasionami chia. Jest lekki i niskokaloryczny, dobrze wpisze się wiec w dietę osób dbających o linię. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam takie warstwowe desery w szklankach. Ten nie tylko fajnie wygląda, ale i smakuje wyjątkowo dobrze. Serdecznie polecam, nie tylko odchudzającym się.
Zajrzyjcie do Gin, Sianko, Chantal i Emi, i zobaczcie jakie słodkości z cytrusami przygotowały.
DESER Z CHIA I GALRETKĄ POMARAŃCZOWĄ
Składniki (na 4 porcje):
Galaretka pomarańczowa:
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (sok z około dwóch dużych pomarańczy)
- 1 pomarańcza
- 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu (lub więcej do smaku), można pominąć przy bardzo słodkich pomarańczach
- 1 łyżeczka agaru
Pudding z chia i karobem:
- 300 ml mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, orzechowego lub mieszanki kilku)
- 4 płaskie łyżki nasion chia
- 1 łyżka karobu
- 1-2 łyżki melasy z karobu
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Agar mieszamy z sokiem z pomarańczy i erytrolem/ksylitolem (jeśli używamy), przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Pomarańczę obieramy, oddzielamy od błonek i dzielimy na kawałki. Kroimy je na mniejsze części i umieszczamy w czterech szklaneczkach/pucharkach. Owoce zalewamy sokiem pomarańczowym z agarem (ja robię to przez sitko). Agar bardzo szybko ścina sok i po około 15-30 minutach powinniśmy mieć gotową galaretkę.
Mleko umieszczamy w słoiku, dodajemy karob, chia, melasę, ekstrakt. Składniki dokładnie mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. Wyjmujemy go z lodówki, ponownie mieszamy. Gotowy mus przekładamy na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Pudding podajemy schłodzony. Można go przed podaniem dowolnie ozdobić.
Wypróbuj inne przepisy na desery z chia:
Kokosowy deser z chia |
Czekoladowy deser z chia |
Deser z chia i galaretką |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
Wygląda pięknie
taki deserek,to ja bym zjadła 🙂
chyba się Pani chia w przepisie zgubiło:)
Mmm, wygląda pysznie 🙂
Smacznie 🙂
cudownie się prezentuje. 🙂
Piekny kontrast kolorów 🙂
Wygląda bajecznie! Piękne kolory.
Czym można zastąpić melasę?
Dowolnego słodzidła, np. syropu klonowego, w wersji nie vege miodu.