Deser z chia i galaretką

przez Malwina
Deser z chia i galaretką
Deser z chia i galaretką
Na zakończenie weekendu mam dla Was prosty deser z domową galaretką i puddingiem z nasionami chia. Jest lekki i niskokaloryczny, dobrze wpisze się wiec w dietę osób dbających o linię. Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam takie warstwowe desery w szklankach. Ten nie tylko fajnie wygląda, ale i smakuje wyjątkowo dobrze. Serdecznie polecam, nie tylko odchudzającym się.

Zajrzyjcie do Gin, Sianko, Chantal i Emi, i zobaczcie jakie słodkości z cytrusami przygotowały.

Deser z chia i galaretką

DESER Z CHIA I GALRETKĄ POMARAŃCZOWĄ


Składniki (na 4 porcje):

Galaretka pomarańczowa:

  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (sok z około dwóch dużych pomarańczy)
  • 1 pomarańcza 
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu (lub więcej do smaku), można pominąć przy bardzo słodkich pomarańczach
  • 1 łyżeczka agaru
Pudding z chia i karobem:
  • 300 ml mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, orzechowego lub mieszanki kilku)
  • 4 płaskie łyżki nasion chia
  • 1 łyżka karobu
  • 1-2 łyżki melasy z karobu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
    Agar mieszamy z sokiem z pomarańczy i erytrolem/ksylitolem (jeśli używamy), przelewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Pomarańczę obieramy, oddzielamy od błonek i dzielimy na kawałki. Kroimy je na mniejsze części i umieszczamy w czterech szklaneczkach/pucharkach. Owoce zalewamy sokiem pomarańczowym z agarem (ja robię to przez sitko). Agar bardzo szybko ścina sok i po około 15-30 minutach powinniśmy mieć gotową galaretkę. 
    Mleko umieszczamy w słoiku, dodajemy karob, chia, melasę, ekstrakt. Składniki dokładnie mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. Wyjmujemy go z lodówki, ponownie mieszamy. Gotowy mus przekładamy na galaretkę. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Pudding podajemy schłodzony. Można go przed podaniem dowolnie ozdobić.

    Wypróbuj inne przepisy na desery z chia:

     Kokosowy pudding z chia
    Kokosowy deser z chia
     Czekoladowy pudding z chia
    Czekoladowy deser z chia
    Deser z chia i galaretką

    Deser z chia i galaretką
    Deser z chia i galaretką

    Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

    10 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    10 komentarzy

    Barbara Nejman 13/12/2015 - 8:18 pm

    Wygląda pięknie

    Odpowiedz
    Ewa W 13/12/2015 - 9:44 pm

    taki deserek,to ja bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 13/12/2015 - 9:55 pm

    chyba się Pani chia w przepisie zgubiło:)

    Odpowiedz
    gin 14/12/2015 - 3:47 pm

    Mmm, wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
    Kinga 14/12/2015 - 6:27 pm

    Smacznie 🙂

    Odpowiedz
    Kiki 15/12/2015 - 7:50 am

    cudownie się prezentuje. 🙂

    Odpowiedz
    Magda C. 17/12/2015 - 7:53 pm

    Piekny kontrast kolorów 🙂

    Odpowiedz
    Aneta 12/04/2016 - 8:11 am

    Wygląda bajecznie! Piękne kolory.

    Odpowiedz
    Anonimowy 10/06/2016 - 10:35 pm

    Czym można zastąpić melasę?

    Odpowiedz
    Malwina 11/06/2016 - 7:13 am

    Dowolnego słodzidła, np. syropu klonowego, w wersji nie vege miodu.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies