Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były desery i ciasta ze śliwkami. Postawiłam na prosty ucierany placek ze śliwkami, który zawsze kojarzy mi się z wakacjami u Babci. Czasem te najprostsze potrawy są najsmaczniejsze, czego dowodem jest właśnie to ciasto. Razem ze mną słodkości z dodatkiem śliwek przygotowała Maggie i Mopsik.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Słodka Sobota #9
Składniki:
[źródło: Aga]
- 100 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, miksujemy do połączenia. Dno kwadratowej formy o boku 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (możecie też użyć tortownicy o średnicy 20-22 cm). Przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu (do suchego patyczka). Ciasto studzimy na kratce. Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
18 komentarzy
Mnie też wakacje u babci kojarzą się z takim ciastem ze śliwkami:) Może dlatego, że w ogrodzie latem zawsze był ich nadmiar;D Twoje wygląda baaaardzo smacznie!
piękne 🙂 i tak ładnie wyrośnięta !
Smakowite i piękne ciasto. No tak,już wkrótce czas na śliwki. Póki co cieszę się morelami 🙂
Każdego rodzaju ciasto ze śliwkami jest pyszne! 🙂
U mnie też dziś było ciasto ze śliwkami. Pyszne są te ucierane ciasta, a dodatkiem śliwek to dopiero niebo w buzi 🙂
Jutro idę po śliwki. Będzie ciacho. 🙂
piękne, równiutkie 🙂 mniam!
uwielbiam takie ciasta 🙂 a to jest wprost "jak z obrazka" 🙂
nie ma to jak sezon na śliwki i pyszne wypieki z ich udziałem 😉
Śliwki jeszcze przede mną, jeszcze czas 🙂 Ale takie ucierane ze śliwkami to jedno z moich ulubionych. Wygląda pysznie!
wspaniale wygląda, jakie wysokie jest!
Dziś upiekłam, zamiast śliwek jest agrestem. Pychota !
W tym roku nie robiłam jeszcze niczego z agrestem. Słodkie ciasto i kwaśne owoce musiałby świetnie ze sobą współgrać 🙂
W prostocie sila!
super przepis, ja dzisiaj zrobilam zamiast sliwek z gruszkami (bylo juz ich za duzo dojrzalych w mojej kuchni)I nutella wyszlo smaczusne pozdrawiam
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
Pozdrawiam,
M.
Czy moglabys podać ilość składników w gramach? Szklanka szlance nierówna, a waga upraszcza sprawę. Przepis wydaje się bardzo smakowity, pozdrawiam
Nie mam w domu nawet mąki pszennej, aby Ci to sprawdzić. Użyj szklanki o pojemności 220 ml.