Ciasto ze śliwkami

przez Malwina
Ciasto ze śliwkami przepis

Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były desery i ciasta ze śliwkami. Postawiłam na prosty ucierany placek ze śliwkami, który zawsze kojarzy mi się z wakacjami u Babci. Czasem te najprostsze potrawy są najsmaczniejsze, czego dowodem jest właśnie to ciasto. Razem ze mną słodkości z dodatkiem śliwek przygotowała Maggie i Mopsik

Proste ciasto ze śliwkami

CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Słodka Sobota #9

Składniki:
[źródło: Aga]

  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, miksujemy do połączenia. Dno kwadratowej formy o boku 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (możecie też użyć tortownicy o średnicy 20-22 cm).  Przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu (do suchego patyczka). Ciasto studzimy na kratce. Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Szybkie ciasto ze śliwkami

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Tyna 03/08/2013 - 5:06 pm

Mnie też wakacje u babci kojarzą się z takim ciastem ze śliwkami:) Może dlatego, że w ogrodzie latem zawsze był ich nadmiar;D Twoje wygląda baaaardzo smacznie!

Odpowiedz
Yourii 03/08/2013 - 5:09 pm

piękne 🙂 i tak ładnie wyrośnięta !

Odpowiedz
Majana 03/08/2013 - 5:51 pm

Smakowite i piękne ciasto. No tak,już wkrótce czas na śliwki. Póki co cieszę się morelami 🙂

Odpowiedz
Domowe Wypieki 03/08/2013 - 7:00 pm

Każdego rodzaju ciasto ze śliwkami jest pyszne! 🙂

Odpowiedz
Beatrice 03/08/2013 - 7:17 pm

U mnie też dziś było ciasto ze śliwkami. Pyszne są te ucierane ciasta, a dodatkiem śliwek to dopiero niebo w buzi 🙂

Odpowiedz
Mateusz Magnuski 03/08/2013 - 7:22 pm

Jutro idę po śliwki. Będzie ciacho. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 03/08/2013 - 9:03 pm

piękne, równiutkie 🙂 mniam!

Odpowiedz
magdam 03/08/2013 - 10:13 pm

uwielbiam takie ciasta 🙂 a to jest wprost "jak z obrazka" 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 04/08/2013 - 3:22 am

nie ma to jak sezon na śliwki i pyszne wypieki z ich udziałem 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/08/2013 - 7:13 am

Śliwki jeszcze przede mną, jeszcze czas 🙂 Ale takie ucierane ze śliwkami to jedno z moich ulubionych. Wygląda pysznie!

Odpowiedz
Angie 04/08/2013 - 8:08 am

wspaniale wygląda, jakie wysokie jest!

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2013 - 3:09 pm

Dziś upiekłam, zamiast śliwek jest agrestem. Pychota !

Odpowiedz
Malwina 05/08/2013 - 12:24 pm

W tym roku nie robiłam jeszcze niczego z agrestem. Słodkie ciasto i kwaśne owoce musiałby świetnie ze sobą współgrać 🙂

Odpowiedz
Maggie 05/08/2013 - 11:41 am

W prostocie sila!

Odpowiedz
Anonimowy 01/09/2013 - 1:40 pm

super przepis, ja dzisiaj zrobilam zamiast sliwek z gruszkami (bylo juz ich za duzo dojrzalych w mojej kuchni)I nutella wyszlo smaczusne pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 03/09/2013 - 10:14 am

Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

Pozdrawiam,

M.

Odpowiedz
kręcona 13/08/2016 - 3:44 pm

Czy moglabys podać ilość składników w gramach? Szklanka szlance nierówna, a waga upraszcza sprawę. Przepis wydaje się bardzo smakowity, pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 14/08/2016 - 7:46 am

Nie mam w domu nawet mąki pszennej, aby Ci to sprawdzić. Użyj szklanki o pojemności 220 ml.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies