Ciasto z malinowym curdem i bezą

przez Malwina
Ciasto z bezą przepis

W tym roku staram się wykorzystywać sezon na letnie owoce. Do tej pory prezentowałam Wam już kilka curdów z ich wykorzystaniem. Teraz przyszła kolej na łatwe ciasto z dodatkiem malinowego curdu. Oczywiście możecie do jego przygotowania użyć innego curdu lub też zastąpić go gęstą konfiturą lub dżemem. Połączenie ciasteczkowego spodu, słodkiego malinowego kremu i lekkiej bezy jest niezwykle smaczne. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Ciasto z malinowym curdem i bezą

CIASTO  Z MALINOWYM CURDEM I BEZĄ


Składniki:
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • malinowy curd (około 5 łyżek)
  • beza: 3 białka, 120 g cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy. Kwadratową formę o boku 22 cm wykładam papierem do pieczenia (możemy też użyć okrągłej formy o średnicy 20-22 cm). Do formy przekładamy ciasto, wygładzamy łyżką. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto studzimy na kratce. Przygotowujemy bezę. Białka miksujemy, kiedy podwoją swoją objętość dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Na ciasto nakładamy curd, rozsmarowujemy. Całość przykrywamy bezą, wygładzamy wierzch. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Gotowa beza będzie lekko zrumieniona i sprężysta. Jeśli chcecie otrzymać bardziej chrupiącą bezę, pieczcie ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.

*zamiast malinowego curdu możecie użyć lemon curdu, truskawkowego curdu lub jagodowego.

Ciasto z malinowym curdem i bezą

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Justyna Bąk 04/08/2013 - 4:15 pm

wygląda świetnie:) dla mnie pycha:)

Odpowiedz
Yourii 04/08/2013 - 4:27 pm

bardzo apetycznie, idealne na spotkania z przyjaciółmi 🙂

Odpowiedz
Kamila 04/08/2013 - 6:01 pm

Cudowne!

Odpowiedz
Andźka 04/08/2013 - 6:36 pm

A ja dziś nie jadłam niczego slodkiego- masakra! Pojadłabym Twojego ciacha z czereśniowym curdem!

Odpowiedz
Domowe Wypieki 04/08/2013 - 6:43 pm

Pychotka!!

Odpowiedz
Angie 04/08/2013 - 6:51 pm

Wyobrażam sobie, jak ten curd musi smakować…<3

Odpowiedz
Majana 04/08/2013 - 7:03 pm

Fajne ciacho! Pyszne wykorzystanie malinowego curdu:)

Odpowiedz
Nemi 04/08/2013 - 7:54 pm

Magiczna kosteczka, zabieram ją ze sobą:)

Odpowiedz
Marzena 05/08/2013 - 6:46 am

Ten Twój malinowy curd chodzi za mną, kiedy go ujrzałam u Ciebie po raz pierwszy…;-)

Odpowiedz
Antenka 05/08/2013 - 7:08 am

poezja:) raj dla podniebienia:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/08/2013 - 8:07 am

To idealne ciasto dla mojej mamy, bo z bezą 🙂

Odpowiedz
Evitaa 05/08/2013 - 8:09 am

Curd wygląda prawie jak budyń czekoladowy :). Głęboki kolor. Pysznie! 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 05/08/2013 - 10:56 am

takie "miekkie" ciasta przypominaja mi dziecinstwo 😉

Odpowiedz
Maggie 05/08/2013 - 12:12 pm

Cudnie wyglada! I jeszcze ta puchata beza… Nie sposob sie nie zakochac.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies