Sezonowe owoce skryte pod warstwą kruszonki. Crumble zachwyca prostotą. Tym razem mam dla Was przepis na crumble z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Przygotowałam je w ramach wspólnego pieczenia z Karoliną i Edytką. Taką kruszonkę możecie podać z dodatkiem serka mascarpone, tak, jak zrobiłam to ja, lub gałką ulubionych lodów. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay’a „Niedzielne przysmaki”.
CRUMBLE Z RABARBAREM
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g różowego rabarbaru
- 4-5 łyżek cukru
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 60 g masła
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 100 g posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
- do podania: 4 czubate łyżki mascarpone, skórka otarta z cytryny
Rabarbar kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy łyżkę wody. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut. Przekładamy do 4 małych naczynek. W misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. Wyrabiamy między palcami. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, mieszamy. Rabarbar posypujemy kruszonką, pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25 minut (do zrumienienia kruszonki). Ozdabiamy mascarpone i posypujemy odrobiną otartej skórki z cytryny.
Czas przygotowania: 40 minut.
10 komentarzy
Ja też dziękuję za kolejne pyszne spotkanie w kuchni. Zdjęcia cudowne (jak zwykle zresztą) 🙂
Śliczne i wcale nie są prześwietlone.
Normalnie czytasz w moich myślach ale zamiast rabarbaru dam truskawki 🙂
O mamo! Pojadłabym i to nie tylko w niedzielę 🙂
Jeszcze ta bita śmietana…Achhh…
Nie jadłam jeszcze nigdy crumble, muszę mężulkowi zrobić kiedyś.
Zapraszam do mnie na nową odsłonę bloga 🙂
http://kuchareczkamala.blogspot.com
nie widzę lepszej opcji na deser od chrupiącej owsianej kruszonki przykrywającej letnie owoce 🙂
rewelacja:) chętnie bym zjadła takie:)
Klasyka gatunku…crumble… 🙂
Moje ulubione crumble to te ze śliwką, ale te także pewnie jest pyszne, do spróbowania 🙂
Prezentuje się wspaniale! Kurczę ja chyba pół Twojego bloga musiałabym przetestować 🙂