Crumble z rabarbarem

przez Malwina
Crumble z rabarbarem

Sezonowe owoce skryte pod warstwą kruszonki. Crumble zachwyca prostotą. Tym razem mam dla Was przepis na crumble z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Przygotowałam je w ramach wspólnego pieczenia z Karoliną i EdytkąTaką kruszonkę możecie podać z dodatkiem serka mascarpone, tak, jak zrobiłam to ja, lub gałką ulubionych lodów. Oryginalny przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay’a „Niedzielne przysmaki”. 

Crumble rabarbarowe

CRUMBLE Z RABARBAREM


Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g różowego rabarbaru
  • 4-5 łyżek cukru 
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 60 g masła
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)
  • do podania: 4 czubate łyżki mascarpone, skórka otarta z cytryny
Rabarbar kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy łyżkę wody. Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut. Przekładamy do 4 małych naczynek. W misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. Wyrabiamy między palcami. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, mieszamy. Rabarbar posypujemy kruszonką, pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25 minut (do zrumienienia kruszonki). Ozdabiamy mascarpone i posypujemy odrobiną otartej skórki z cytryny.

Rabarbar pod kruszonką

Deser z rabarbarem

Czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Edyta 11/06/2014 - 7:23 am

Ja też dziękuję za kolejne pyszne spotkanie w kuchni. Zdjęcia cudowne (jak zwykle zresztą) 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 11/06/2014 - 8:28 am

Śliczne i wcale nie są prześwietlone.

Odpowiedz
Emilia 11/06/2014 - 8:31 am

Normalnie czytasz w moich myślach ale zamiast rabarbaru dam truskawki 🙂

Odpowiedz
Andźka 11/06/2014 - 8:56 am

O mamo! Pojadłabym i to nie tylko w niedzielę 🙂
Jeszcze ta bita śmietana…Achhh…

Odpowiedz
*Nataleczka* 11/06/2014 - 10:26 am

Nie jadłam jeszcze nigdy crumble, muszę mężulkowi zrobić kiedyś.
Zapraszam do mnie na nową odsłonę bloga 🙂
http://kuchareczkamala.blogspot.com

Odpowiedz
teenager ;) 11/06/2014 - 2:32 pm

nie widzę lepszej opcji na deser od chrupiącej owsianej kruszonki przykrywającej letnie owoce 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 11/06/2014 - 9:27 pm

rewelacja:) chętnie bym zjadła takie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/06/2014 - 10:35 am

Klasyka gatunku…crumble… 🙂

Odpowiedz
Magdalena M 12/06/2014 - 1:51 pm

Moje ulubione crumble to te ze śliwką, ale te także pewnie jest pyszne, do spróbowania 🙂

Odpowiedz
JustInka 16/06/2014 - 12:10 pm

Prezentuje się wspaniale! Kurczę ja chyba pół Twojego bloga musiałabym przetestować 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies