Fit brownie owsiane

przez Malwina
Brownie owsiane
Brownie owsiane

Dzień dobry,

Wybaczcie chwilowe milczenie na blogu, ale ostatnio jestem zawalona pracą. Wiem, że dziś powinien wskoczyć na blog nowy Foodbook, jednak nie mam czasu, by przysiąść do obróbki zdjęć. Zamiast mojego codziennego menu, mam dla Was przepis na brownie owsiane. Pokazywałam Wam je jakiś czas temu na Instagramie. Mega proste w przygotowaniu i do tego pyszne. Ostatnio dość często ląduje w lunchboxie Połówka. Częstujcie się przepisem i do przeczytania już wkrótce!

 

Brownie bez glutenu

Brownie owsiane



Składniki (na foremkę około 15 cm na 21 cm):

  • 3 dojrzałe banany (po obraniu około 300 g)
  • 3 jajka (M)
  • 60 g oleju kokosowego, roztopionego i ostudzonego
  • 80 g płynnego miodu (ewentualnie zwykłego cukru, cukru kokosowego, brązowego)
  • 130 g mąki owsianej
  • 30 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ulubionego ekstraktu (nie olejku). Ja dodaję ekstrakt z wanilii lub z pomarańczy
  • garść malin (u mnie mrożone), ewentualnie inne lekkie owoce

Jak zrobić owsiane brownie?

W misce umieszczamy obrane banany, rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Jajka dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do miski z bananami. Dodajemy olej, miód, mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy mąkę owsianą, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy łyżką do połączenia. Wlewamy ekstrakt, mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym i po prostu smaruję je olejem. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy przez około pół godziny w temp. 180 stopni.
Brownie owsiane studzimy na metalowej kratce. Kroimy po ostudzeniu.
 
Uwagi:
  • w wersji odchudzonej można pominąć miód i dodać do ciasta 30-40 g odżywki białkowej, np. waniliowej
Fit brownie przepis

 

Brownie na mące owsianej
Fit brownie owsiane

 

34 komentarze
2

Podobne posty:

34 komentarze

Ervisha 14/03/2018 - 5:39 pm

Nigdy nie słyszałam o takim brownie – podoba mi się 🙂
Nie ma foodbook'a ale jest za ro świetny przepis 😉

Odpowiedz
Natalie 14/03/2018 - 6:08 pm

Kocham takie zdrowe wersje ciast 🙂 Oj zjadłabym!

Odpowiedz
Dorota 14/03/2018 - 6:19 pm

NIE MAM KONTA NA INSTAGRAMIE, WIĘC BARDZO SIĘ CIESZE, ŻE ZAMIEŚCIŁAŚ TEN PRZEPIS NA BLOGU. Z PRZYJEMNOŚCIĄ NIEBAWEM PRZYGOTUJĘ TAKIE BROWNIE:)

Odpowiedz
Małgorzata 14/03/2018 - 7:54 pm

Same smakołyki brownie i kawa mniamm 🙂

Odpowiedz
Ania S 14/03/2018 - 8:03 pm

Zrobię takie na pewno – wygląda pysznie, a do tego w zamrażarce mam dużo malin 🙂 Obecnie często dodaję je do pieczonej owsianki, która wygląda podobnie jak Twoje brownie :))

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 14/03/2018 - 8:45 pm

Każde brownie biorę w ciemno! Twoje prezentuje się rewelacyjnie, więc na pewno bym się na nim nie zawiodła 🙂

Odpowiedz
Marzena T 14/03/2018 - 8:46 pm

Ojj brakuje mi tylko mąki owsianej. Myślisz że jak użyje zwykłych płatków owsianych to wyjdzie ?

Odpowiedz
Malwina 15/03/2018 - 7:42 am

Zmiel płatki w młynku do kawy 🙂

Odpowiedz
Marzena T 15/03/2018 - 9:03 pm

Młynka do kawy nie mam ale będę kombinować hihi 😀 A jak nie to kupię w końcu mąkę 🙂

Odpowiedz
Magda 15/03/2018 - 11:05 am

Uwielbiam brownie, wersja owsiana brzmi kusząco, muszę tylko kupić mąkę owsianą 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 15/03/2018 - 11:29 am

Takie ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

Odpowiedz
Zuza 15/03/2018 - 11:54 am

brzmi wspaniale 🙂 muszę w końcu zaintwestować w młynek, bo gotowej mąki tutaj nie kupię

Odpowiedz
EllaCanto 15/03/2018 - 2:55 pm

Czekałam na przepis, czekałam i się doczekałam 😀 Koniecznie muszę wypróbować, bo wygląda obłędnie.

Odpowiedz
Anna J. 15/03/2018 - 6:16 pm

Brownie to ulubione ciasto Norwegów, dosłownie na każdej imprezie jest podawane, tylko nie każdemu chce się robić z przepisu, prawie wszyscy robią z paczki, to smakuje okropnie bo czuć mocno proszek. Ja osobiście bardzo lubię te oryginalne z przepisu w którym jest mnóstwo czekolady 🙂 Twój przepis jest świetny i z wilka chęcią spróbuje Twoje wykonać

Odpowiedz
Malwina 16/03/2018 - 8:04 am

Brownie i muffinki z proszku to jest to, czego nigdy nie pojmę. Przecież to tak banalne do zrobienia słodkości.

Odpowiedz
Anna J. 18/03/2018 - 10:19 am

Norwegowie ogólnie nie maja zdolności kulinarnych, ja jestem przerażona tym co oni jedzą. Fastfood niestety króluje w Norwegii 🙁

Odpowiedz
Patrycja 15/03/2018 - 7:06 pm

Oczywiście do zrobienia, tylko mąkę owsianą muszę kupić. Możemy dziś zrobić wymianę, trzymam dla ciebie spory kawałek mojego brownie.

Odpowiedz
Anonimowy 15/03/2018 - 9:05 pm

gdy traktujesz to jako śniadanie to jaką część takiej porcji ?

Odpowiedz
Malwina 16/03/2018 - 8:03 am

Połówek zazwyczaj zabiera ze sobą 1/3 takiego brownie i zjada do kawki 😉 To jakieś 600 kcal. Dokładnie nie pamiętam.

Odpowiedz
Anulla 16/03/2018 - 7:00 am

To ciasto to moje smaki, zdrowe i czekoladowe, to lubię! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/03/2018 - 7:56 am

na śniadanie, … obiad i kolację;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Chocolade 16/03/2018 - 9:59 am

Uwielbiam klasyczne brownie, ale z chęcią zamienię je na coś zdrowszego 😉

Odpowiedz
Iwona T. 16/03/2018 - 6:12 pm

Smakowicie wygląda, takie fit brownie na pewno bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 17/03/2018 - 1:11 am

Bardzo podoba mi się Twoja wersja brownie 🙂

Odpowiedz
Lonna 17/03/2018 - 4:02 pm

Świetne! 🙂 Uwielbiam takie brownie, do swojego nigdy nie dodawałam owoców, będę musiała wypróbować, tylko poczekam na te świeże 😀

Odpowiedz
My Chcemy Jeść 17/03/2018 - 6:05 pm

Super przepis na fit brownie. Ciacho wygląda niezwykle apetycznie 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 18/03/2018 - 1:19 pm

Wygląda pysznie i na pewno tak też smakuje 😀 Tym bardziej, że owies ostatnio króluje w naszej kuchni na maksa 😛

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 20/03/2018 - 3:32 pm

Apetycznie u Ciebie.

Odpowiedz
Anna Mrozek 17/04/2018 - 9:05 am

Upiekłam wczoraj wieczorem i właśnie zajadam w pracy. Szczerze mówiąc, jedno z najlepszych brownie jakie jadłam. 🙂

Odpowiedz
Mariola Grzęda 10/05/2018 - 7:50 pm

Jestem na diecie,zapisuje przepis w weekend zrobię:)

Odpowiedz
Anonimowy 01/08/2018 - 8:56 am

Czy abstrahując od tego, że to brownie z zasady, ktoś próbował pominąć kakao? Czy efekt "ciasta bananowego" również powala jak brownie? 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/08/2018 - 5:07 am

Bez kakao też jest smaczne 🙂

Odpowiedz
Kasia 07/10/2018 - 3:57 pm

A czy można zastąpić mąkę owsianą mąką pelnoziarnista?

Odpowiedz
Malwina 07/10/2018 - 4:32 pm

Myślę, że powinno wyjść ok.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies