Malinowy curd

przez Malwina
Malinowy curd
Jakiś czas temu prezentowałam Wam truskawkowy curd. Teraz przyszła pora na przygotowanie curdu z malin. Ten malinowy krem będzie idealnym dodatkiem do tart, ciast, deserów, porannych owsianek czy ciastek. Mam już kilka pomysłów, w jaki sposób go spożytkować, ale o tym wkrótce.

Malinowy curd przepis
MALINOWY CURD

Składniki:
[przepis własny]

  • 300 g malin
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
Maliny miksujemy na gładkie puree. Przecieramy przez gęste sito. Po przetarciu pozostało mi około 150 ml malinowego soku. Sok wraz z cukrem umieszczamy w metalowej misce. Do garnka nalewamy kilkucentymetrową warstwę wody. Miskę stawiamy na garnku (jej dno nie może dotykać wody). Podgrzewamy na małym ogniu mieszając do rozpuszczenia cukru. Miskę zdejmujemy z garnka. Żółtka i jajka dokładnie mieszamy (ja robię to widelcem) do powstania jednolitej masy. Do soku dodajemy żółtka z jajkami i szybko mieszamy do połączenia składników. Miskę stawiamy z powrotem na garnku, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając przez około 10-15 minut (do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć). Miskę zestawiamy z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia (co jakiś czas warto przemieszać curd, by zapobiec powstawaniu kożucha). Curd przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Curd po ostygnięciu i pobycie w lodówce zrobi się gęstszy. Należy go zużyć w przeciągu 1 tygodnia. Jeśli chcecie, możecie go zamrozić. Wówczas słoik z curdem wkładam do zamrażarki i w ten sposób przechowuję. Pestki, które pozostały po przetarciu malin można wykorzystać jako dodatek do owsianki lub przygotować ciastka z ich użyciem.

Malinowy curd
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Bazyliowy mus 08/07/2013 - 4:49 pm

piękne zdjęcia

Odpowiedz
Malwina 09/07/2013 - 1:57 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 08/07/2013 - 8:18 pm

ale dzisiaj u Ciebie się zamaliniło 🙂 pięknie i optymistycznie 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 08/07/2013 - 8:23 pm

widzę, że namiętnie przerabiasz wszystkie owoce na curd 😉
ja mam tak z frużeliną :p ostatnio zrobiłam rabarbarową <3

Odpowiedz
Zośka Rutkowska 08/07/2013 - 8:49 pm

Zdjęcia cudne, ale jaki pomysł ?! Genialny. Jutro wybieram się na targ po malinki, a ten przepis jest teraz na samej górze listy rzeczy do upieczenia/zrobienia. Dziękuję za przepis ! 🙂

Pozdrawiam,
Zosia

Odpowiedz
Malwina 09/07/2013 - 1:57 pm

Zosiu jest obłędny 🙂 Jedną porcję zużyłam od razu a resztę zamroziłam i w weekend będę z nim szaleć.

Odpowiedz
Majana 08/07/2013 - 9:19 pm

Malinowy – ach! Musi być boski:)

Odpowiedz
JestSmak 09/07/2013 - 5:26 am

Już widzę, ten krem na pysznym, kruchym spodzie tarty 🙂

Odpowiedz
Kamila 09/07/2013 - 6:43 am

Pyszności!

Odpowiedz
Justyna Bąk 09/07/2013 - 10:23 am

pyszności:)

Odpowiedz
Maggie 09/07/2013 - 10:48 am

Malinowy cud <3

Odpowiedz
JustInka 09/07/2013 - 11:41 am

Musi smakowac oblednie 🙂

Odpowiedz
Marzena 09/07/2013 - 12:24 pm

Niesamowite i apetyczne to Twoje malinowe cudo 🙂

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 09/07/2013 - 7:50 pm

Hmmm, nigdy nie jadłam curdu. Chyba coś ważnego mnie ominęło 🙂 Jeśli jest dobre w połowie jak wygląda, to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 10/07/2013 - 2:36 pm

Kurde!!! Jakie fotyyy! A curd muszę zrobić:)

Odpowiedz
Anonimowy 18/07/2013 - 12:32 pm

boskie! mam pytanie czy ten curd można jakoś zapasteryzowac?jajka? chyba nie bardzo :/ ? a czy zamrożony zachowa swój smak aromat.chciałabym go zrobic duuuzo i miec jak najdłużej.jak go przechowac do zimy?powiedzcie jak? 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/07/2013 - 4:26 pm

Po mrożeniu smak raczej się nie zmienia. Sama mam teraz w lodówce dwa słoiczki z malinowym i jeden z truskawkowym curdem. Tylko mrożony też nie może być długo przechowywany. Pozostaje Ci zimą zrobienie curdu z mrożonych malin (najlepiej je mrozić na tacce partiami, aby ich nie uszkodzić).

Odpowiedz
Malwina 18/07/2013 - 4:50 pm

Teraz wpadłam jeszcze na inny pomysł. Chcąc cieszyć się nim zimą, mogłabyś zamrozić sam sok po przetarciu malin. Potem po rozmrożeniu go postępować zgodnie z przepisem. Ewentualnie zrobić syrop z podanej ilości soku i cukru, przelać do słoiczków i potem zapasteryzować. Zimą będziesz mogła na jego bazie zrobić curd i smak będzie równie dobry. Sama chyba tak zrobię 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/09/2013 - 9:12 am

czy curd mozna zrobić z mrożonych malin/ jagód?! I jeśli tak to czy przed przygotowaniem rozmrażamy czy miksujemy zmrożone owoce?

Kicia

Odpowiedz
Malwina 16/09/2013 - 9:33 am

Kicia, możesz zrobić z mrożonych owoców, nie będzie jednak już tak intensywny w smaku. Ja bym owoce wcześniej rozmroziła i następnie przetarła je przez sito. Jeśli robiłaś sok malinowy (lub jakiś inny, np. wiśniowy) na zimę, to możesz bazować na nim.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies