Owoce lata zapiekane pod kruszonką |
Smulpaj to prosty szwedzki deser składający się z owoców przykrytych warstwą kruszonki. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubione sezonowe owoce. Ja postawiłam na jagody, maliny i wiśnie. Kruszonkę często wzbogaca się o dodatek płatków owsianych. Ja tego nie robiłam, ponieważ swoją kruszonkę w całości oparłam na zmielonych na mąkę płatkach.
Smulpaj, podobnie jak popularne crumble, najlepiej smakuje podawany na ciepło w towarzystwie gałki ulubionych lodów. W wersji odchudzonej możecie go serwować z gęstym naturalnym jogurtem. To deser wyjątkowo smaczny, który urzeka łatwością wykonania.
Przepis na owoce zapiekane pod kruszonką przygotowałam z myślą o akcji Skandynawskie Lato i W wiśniowym sadzie. Zajrzyjcie także do Gin, Mirabelki oraz Mopsika, które również rozsmakowały się dziś w deserach z dodatkiem wiśni.
OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
(SZWECJA)
Składniki (na 2 porcje):
- 350 g owoców lata: wydrylowanych wiśni, jagód i malin (lub inne zestawienie ulubionych owoców)
- 1 łyżka cukru
- owsiana kruszonka: 80 g mąki owsianej (płatki owsiane zmielone w młynku do kawy na mąkę). 40 g drobnego cukru, 40 g zimnego masła, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- do podania: bita śmietana, ulubione lody, w wersji odchudzonej gęsty jogurt naturalny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania owsianej kruszonki. Do mąki dodajemy cukier, posiekane zimne masło i ekstrakt. Wyrabiamy pomiędzy palcami do powstania kruszonki. W dużym naczyniu lub dwóch mniejszych umieszczamy owoce. Zasypujemy je cukrem, mieszamy. Owoce posypujemy kruszonką owsianą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno. W wersji na ciepło obowiązkowo z kulką ulubionych lodów.
Owoce lata zapiekane pod kruszonką |
Owoce lata zapiekane pod kruszonką |
Czas przygotowania: 40 minut.
13 komentarzy
Wygląda smacznie 🙂
Mmm, pyszny deser 🙂 Prosty, a nie można się od niego oderwać… 🙂
Rewelacyjny deser, gdy wpadają niezapowiedziani goście. 🙂 Zwłaszcza, jeśli poda się go z lodami. 😉
Nie wiem, czy trafiłam na odpowiedniego bloga, w Twoim profilu trochę tego jest… szukałam czegoś z mopsem, ale nie wiem, gdzie jestem 🙂
Virginia, u mnie mopsów nie znajdziesz, ale zapraszam za to na blog koleżanki o jej mopsie Pumbie
Wygląda pysznie, muszę spróbować.
Malwi cudowna kruszonka, uwielbiam ten deser – jest taki letni:)
Spróbowaliśmy i zostaje z nami na zawsze 🙂
Lody z bitą śmietaną mogą się schować ze wstydem!
A jeśli do tego posiadasz jogurt własnej produkcji – zachwyt podniebienia podwójny!
Dziękujemy za inspirację i wspaniały przepis.
Eli&Luke
Najszybszy i najpyszniejszy deser 🙂
Jak ja dawno nie zapiekałam owoców pod kruszonką 🙂
Ano widzisz, w książce Cichowicz-Porady są takie "paje" właśnie. Teraz wiem, że naprawdę istnieją w Skandynawii.
czym można byloby zastąpić masło, żeby ciasto było bardziej FIT ? 🙂
Każdym innym tłuszczem, ale nie zmieni to wówczas znacznie wartości kalorycznej. Możesz ewentualnie zredukować ilość masła do 20-25 g i dodać do ciasta troszkę jogurtu lub kwaśnej śmietany.