Deser ryżowy z malinami

przez Malwina
Deser ryżowy z malinami
Deser ryżowy z malinami

Tym razem mam dla Was prosty deser ryżowy w klimacie popularnego Belriso, jednak bez zbędnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Przygotujecie go w maksymalnie 40 minut. Ten deser nie tylko fajnie wygląda, ale i smakuje. Warstwa czekoladowa, mleczna i malinowa świetnie do siebie pasują. Myślę, że taki kolorowy pudding przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Przepis na deser ryżowy z malinami bierze udział w akcji Domi- W malinowych chruśniaku IV.

Ryż na mleku z malinami

DESER RYŻOWY Z MALINAMI

Składniki (na 2 porcje):

  • 70 g ryżu arborio
  • 500 ml mleka
  • 1-2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 3-4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • kilka łyżek frużeliny malinowej
Przygotowanie:
Ryż umieszczamy w garnku, dodajemy mleko, cukier, mieszamy. Zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pudding zgęstnieje. Na początku będzie bardzo rzadki, ale nie przejmujecie się. Ryż arborio doskonale wszystko połączy a całość stanie się kremowa.

Połowę puddingu odkładamy do miseczki (możecie do niego dodać ulubiony ekstrakt, np. waniliowy). Do reszty dodajemy czekoladę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Do dwóch szklanek nakładamy warstwę czekoladową, następnie białą i kilka łyżek frużeliny. Odstawiamy do ostygnięcia i po schłodzeniu podajemy. Oczywiście możecie ten deser zajadać także na ciepło. Pudding możecie przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Czas przygotowania: 40 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

wiktoria. 25/08/2014 - 6:24 pm

przepis mi spadł z nieba! rodzice zaraz spróbują na 24-lecie ślubu 🙂

Odpowiedz
Natalia 12/07/2023 - 11:21 am

Czy cukier można zamienić na erytrytol lub ksylitol ? Co lepiej użyć?

Odpowiedz
Malwina 23/07/2023 - 6:41 am

Tak, można użyć erytrolu zamiast cukru.

Odpowiedz
Magda C. 25/08/2014 - 7:12 pm

Fajny pomysł na deser 🙂

Odpowiedz
Majana 25/08/2014 - 8:03 pm

Mniam,mniam. Ja bym go chętnie zjadła na śniadanie jutro.:)

Odpowiedz
Kamciss 25/08/2014 - 8:11 pm

Ryż na mleku to smak mojego dzieciństwa, pycha 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/08/2014 - 7:37 am

Pyszny deser, bardzo lubię puddingi ryżowe. Zrobię go z frużeliną wiśniową, które mam kilka słoików:)

Odpowiedz
JustInka 26/08/2014 - 9:04 am

Przechowywać w lodówce? A kto by się powstrzymał przed pożarciem go 🙂 Pięknie się prezentuje!

Odpowiedz
Miss Berry 26/08/2014 - 1:09 pm

wygląda pięknie! Mi także tego typu desery kojarzą się z dzieciństwem 🙂

Odpowiedz
gin 28/08/2014 - 8:47 pm

Mniam, bosko wygląda 🙂
Od paru dni chodzę wokół ryżu i zabieram się za pudding, ale jakoś nie mogę go przygotować…

Odpowiedz
Domi w kuchni 31/08/2014 - 6:33 am

Uwielbiam Berliso, dawno miałam je zrobić sama, ale ciągle mi nie po drodze. A Twoje wygląda obłędnie…

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:06 pm

Ja kocham takie desery! Wszystko z ryżem mmm….:)

Odpowiedz
Ewa W 12/09/2014 - 7:51 am

aleee pysznie wygląda!!

Odpowiedz
olenita 31/01/2015 - 7:22 pm

Deser jest pyszny robiłam go 2 razy 🙂 tylko dodałam więcej ryzu za drugi razem. I odlałam na koniec trochę mleka, bo nie chciał mi tak bardzo zgęstnieć jak te 500 ml wlałam. Nieco go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast frużeliny dodałam świeży mus z malin 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2015 - 10:17 pm

Moja córcia zażyczyła sobie po zajęciach z niemieckiego Schokoreis- przepis wzbogacony o frużelinę malinową z zachomikowanych w zamrażarce malin przypadł do smaku. Kolejne dzięki…;)
Dormirka

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies