Ciasto z malinami

przez Malwina
Ciasto z malinami

To ciasto z malinami jest nie tylko smaczne, ale i ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować kilka składników dodać owoce i za 30 minut mamy gotowe ciasto. Ja to ciasto przygotowałam z dodatkiem malin, świetnie sprawdzą się też inne sezonowe owoce, np. truskawki, porzeczki, jagody czy borówki. 

Ciasto z malinami przepis

CIASTO Z MALINAMI


Składniki:
[przepis Ewelajny]

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin
  • cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy ekstrakt (jeśli używamy), ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm (piekłam w formie 20 cm), na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25-30 minut lub dłużej (sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe wbijając w jego środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Łatwe ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Anonimowy 09/07/2013 - 5:24 pm

Z zachwytem przegladam pani bloga! Chciałam się zapytać odnoście tego przepisu czy truskawki można zastąpić czerwona porzeczką ? . Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 09/07/2013 - 6:41 pm

Oczywiście 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 09/07/2013 - 5:28 pm

ciasto pierwsza klasa ;>
a gdzie znajdę przepis na to cudo z prawej strony layotu Twojego bloga? 😀

Odpowiedz
Malwina 09/07/2013 - 6:42 pm

Wrzucę na dniach, to ciasteczka wegańskie powstałe z pestek po przetarciu musu malinowego.

Odpowiedz
malinowyporanek 09/07/2013 - 7:31 pm

Faktycznie ekspresowe, ale wygląda na supersmaczne 🙂

Odpowiedz
Majana 09/07/2013 - 8:54 pm

Ale piękne ciacho! 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 09/07/2013 - 9:05 pm

świetnie wygląda:)

Odpowiedz
Sto Łyżek Szczęścia 09/07/2013 - 9:17 pm

prezentuje się świetnie 😉

Odpowiedz
Kamciss 09/07/2013 - 11:06 pm

Pycha wygląda 🙂

Odpowiedz
Kamila 10/07/2013 - 6:16 am

Smakowite!

Odpowiedz
Maggie 10/07/2013 - 7:14 am

Proste, a na pewno pyszne. Takie ciasta lubie!

Odpowiedz
blog jedzmy-zdrowo.pl 10/07/2013 - 7:20 am

Świetny przepis, zapraszamy również do nas! 😉

Odpowiedz
przecinkowa 10/07/2013 - 12:05 pm

Takie proste ciacha lubię najbardziej 🙂

Odpowiedz
Wiera 10/07/2013 - 1:40 pm

Ucierańce zawsze i wszędzie. Szczególnie, kiedy pachną masłem i świeżymi owocami 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 10/07/2013 - 2:34 pm

Proste i ekspresowe ciacho! Lubię to! 🙂

Odpowiedz
gin 10/07/2013 - 6:10 pm

Mięciutkie, owocowe – idealne 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/07/2013 - 12:48 pm

lubię ucierańce, mało z nimi pracy …a efekt znakomity:)

Odpowiedz
Kasia 15/07/2013 - 12:36 pm

Wygląda smacznie i przypomina mi ciasto, które kiedyś robiła moja babcia. Pozdrawiam;)

Odpowiedz
Joanna 22/09/2013 - 11:56 am

Przepyszne ciacho! Tym razem zrobiłam z figami – bardzo mi smakuje! dzięki za przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2014 - 10:43 am

Jak długo powinnam piec ciasto potajając składniki? Ciasto pyszne 😉

Odpowiedz
Malwina 16/06/2014 - 10:48 am

Tę informację masz w opisie przygotowania: 25-30 minut lub dłużej, do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu.

Odpowiedz
Anonimowy 16/06/2014 - 1:28 pm

Tak wiem, ale ja bym chciala potroić składniki. Czy większa ilość ciasta nie wpływa na długość pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 16/06/2014 - 4:27 pm

Przepraszam Cię, ale słowo "potrajając" uciekło mi z Twojego poprzedniego komentarza. A w jakiej formie masz zamiar piec i czy chcesz, by owoce były w cieście czy na nim?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies