To ciasto z malinami jest nie tylko smaczne, ale i ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować kilka składników dodać owoce i za 30 minut mamy gotowe ciasto. Ja to ciasto przygotowałam z dodatkiem malin, świetnie sprawdzą się też inne sezonowe owoce, np. truskawki, porzeczki, jagody czy borówki.
CIASTO Z MALINAMI
Składniki:
[przepis Ewelajny]
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g malin
- cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy ekstrakt (jeśli używamy), ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm (piekłam w formie 20 cm), na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25-30 minut lub dłużej (sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe wbijając w jego środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
23 komentarze
Z zachwytem przegladam pani bloga! Chciałam się zapytać odnoście tego przepisu czy truskawki można zastąpić czerwona porzeczką ? . Pozdrawiam
Oczywiście 🙂
ciasto pierwsza klasa ;>
a gdzie znajdę przepis na to cudo z prawej strony layotu Twojego bloga? 😀
Wrzucę na dniach, to ciasteczka wegańskie powstałe z pestek po przetarciu musu malinowego.
Faktycznie ekspresowe, ale wygląda na supersmaczne 🙂
Ale piękne ciacho! 🙂
świetnie wygląda:)
prezentuje się świetnie 😉
Pycha wygląda 🙂
Smakowite!
Proste, a na pewno pyszne. Takie ciasta lubie!
Świetny przepis, zapraszamy również do nas! 😉
Takie proste ciacha lubię najbardziej 🙂
Ucierańce zawsze i wszędzie. Szczególnie, kiedy pachną masłem i świeżymi owocami 🙂
Proste i ekspresowe ciacho! Lubię to! 🙂
Mięciutkie, owocowe – idealne 🙂
lubię ucierańce, mało z nimi pracy …a efekt znakomity:)
Wygląda smacznie i przypomina mi ciasto, które kiedyś robiła moja babcia. Pozdrawiam;)
Przepyszne ciacho! Tym razem zrobiłam z figami – bardzo mi smakuje! dzięki za przepis!
Jak długo powinnam piec ciasto potajając składniki? Ciasto pyszne 😉
Tę informację masz w opisie przygotowania: 25-30 minut lub dłużej, do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu.
Tak wiem, ale ja bym chciala potroić składniki. Czy większa ilość ciasta nie wpływa na długość pieczenia?
Przepraszam Cię, ale słowo "potrajając" uciekło mi z Twojego poprzedniego komentarza. A w jakiej formie masz zamiar piec i czy chcesz, by owoce były w cieście czy na nim?