Owsianka z malinami z piekarnika

przez Malwina
Owsianka z malinami
Pieczona owsianka to śniadanie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wymieszać kilka składników, przełożyć do naczynka i upiec. Możecie ją podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Identyczną owsiankę zapakowałam Połówkowi do lunchbox’u w ubiegłym tygodniu razem z kilkoma łyżka mascarpone, które naprawdę fajnie komponuje się  z tego typu wypiekiem. Niech Wam się pysznie upiecze na dzień dobry 🙂

Pieczona owsianka malinowa
OWSIANKA Z MALINAMI Z PIEKARNIKA
Śniadanie Mistrzów #185



Składniki (na 1 porcję):

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki malin
  • wiórki kokosowe do posypania
W misce łączymy przy pomocy trzepaczki mleko, jogurt, jajko i cukier. Dodajemy płatki, wiórki, maliny, mieszamy. Przekładamy ciasto do małego naczynka żaroodpornego. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Owsiankę możecie podać z dodatkiem serka mascarpone lub oprószyć cukrem pudrem.

Owsianka z malinami w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 30 minut.

32 komentarze
5

Podobne posty:

32 komentarze

teenager ;) 29/06/2014 - 8:01 am

takim owsiankom nie można się oprzeć! cudowna 🙂

Odpowiedz
Olga Pi 29/06/2014 - 10:10 am

Chyba sobie zrobię takie śniadanie;)

Odpowiedz
Karmel-itka. 29/06/2014 - 12:26 pm

uuuu! rewelacyjna 🙂

Odpowiedz
Thermoprzepisy 29/06/2014 - 6:39 pm

a czy platki nie beda suche? nie trzeba ich wczesniej moczyc?

Odpowiedz
Malwina 29/06/2014 - 7:01 pm

A czemu miałyby być suche? Poddajemy je obróbce termicznej przez pół godziny. Są mięciutkie.

Odpowiedz
sandrowata 29/06/2014 - 7:24 pm

ooo rany,dokładnie takiego śniadanka właśnie szukałam! <3
maliny czekają w lodówce na jutrzejszy poranek.. 🙂

Odpowiedz
Smakiempisany 29/06/2014 - 9:53 pm

Robiłam taką ostatnio z truskawkami i jagodami, pycha 🙂

Odpowiedz
Kamciss 30/06/2014 - 10:45 am

Koniecznie muszę zrobić dla siebie i mamy w jej urodziny 🙂

Odpowiedz
JustInka 30/06/2014 - 10:47 am

Wygląda obłędnie!
Muszę ją koniecznie zrobić póki sezonowe owoce są.

Odpowiedz
blackberry 30/06/2014 - 5:05 pm

rewelacja! dzięki Ci za ten przepis 🙂
zrobiłam dzisiaj z czereśniami i bez cukru, a podałam z jogurtem greckim – niebo w gębie 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/06/2014 - 7:51 pm

Blackberry, cieszę się, że smakowała 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/06/2014 - 9:59 pm

Owsianki jakoś nigdy nie jadłam, a pysznie wygląda.

Odpowiedz
Anonimowy 01/07/2014 - 7:54 am

właśnie wcianam na śniadanko, pychota! ach jak pięknie malinkami mi wczoraj pachniało w domu!
u mnie miód zamiast cukru,

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 01/07/2014 - 7:55 am

Marta, smacznego 🙂 U mnie dziś Połówek powędrował do pracy z pieczoną owsianką z borówkami.

Odpowiedz
Anonimowy 01/07/2014 - 1:28 pm

myślisz, że sprawdzi się również jako "słodki podwieczorek"? 🙂 z chęcią poczęstowałabym jeszcze kogoś zamiast "wcinać" sama rano 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/07/2014 - 7:05 pm

Wszystko zależy od preferencji. Jest dość pożywna, jak na owsiankę przystało. Możesz spróbować podać ją z mascarpone (w tym połączeniu smakuje jeszcze fajniej). Ale to bardziej śniadaniowy wypiek.

Odpowiedz
Anonimowy 01/07/2014 - 5:50 pm

Bedzie jutro sniadanie! Dziekuje 🙂
Iza.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/07/2014 - 10:21 pm

Smaczna propozycja śniadaniowa; i te malinki w tle…aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/07/2014 - 4:07 pm

platki owsiane musza byc gorskie?

Odpowiedz
Malwina 21/07/2014 - 4:10 pm

Mogą być każde płatki oprócz błyskawicznych

Odpowiedz
Anonimowy 09/07/2015 - 5:18 am

Owsianka bardzo smaczna! Nie miałam małego naczynia do zapiekania, więc wykorzystałam formę do muffinek – dzięki temu uzyskałam bardziej podzielne porcje i podzieliłam się śniadaniem w pracy 🙂 Owsianka super komponuje się także z serkiem ricotta. Dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Unknown 24/01/2016 - 1:09 pm

Ja zrobiłam z mrożonymi owocami, dodałam orzechy i też wyszło rewelacyjnie. Dla mnie opcja idealna, gdyż nie jestem w stanie przełknąć tradycyjnej owsianki. Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Jadwiga Trojak 03/02/2016 - 7:01 pm

Przepyszne:D

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2016 - 11:46 am

Jadam tak często owsianke ale w takiej wersji jeszcze nigdy nie próbowałam. Pyszna taka pieczona, rewelacja. Z tą stroną moje śniadania są urozmaicone, dzieci codziennie ciekawe co też mama wymyśliła na sniadanie:) Tylko mąż ciągle te kielbachy by jadł…:/

Odpowiedz
Katarzyna Czyżewska 04/04/2016 - 9:15 am

Wygląda przepysznie, a czy owoce trzeba wcześniej rozmrażać?

Odpowiedz
Malwina 04/04/2016 - 9:17 am

Mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażamy.

Odpowiedz
Anonimowy 06/09/2016 - 8:09 am

Ha! zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Pycha =) Pierwszy raz się spotkałam z pieczoną owsianką.
U mnie tylko jedna drobna zmiana – dodałam banana zamiast cukru.

Odpowiedz
Malwina 06/09/2016 - 8:16 am

Na blogu znajdziesz kilkanaście różnych przepisów na pieczone owsianki, więc korzystaj śmiało. Szczególnie polecam owsiankę bananowo-serową, owsiankę sernikową z jagodami i owsiankę piernikową.

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2017 - 8:32 pm

Niestety nie mogę jeść nabiału więc zastąpiłam zwykłe mleko, mlekiem migdałowym i jogurt pominęłam, zamiast cukru miód i wyszło super. Dzięki wielkie za inspiracje przepis jest świetny a owsianka pychaaaaa

Odpowiedz
ewa 20/09/2018 - 4:13 pm

ja robie ta owsianke jako muffinki i daje dziecku do szkoly. moze komus ten pomysl sie spodoba 🙂

Odpowiedz
Anonim 25/01/2019 - 8:37 am

Super! Można robic na zapas np jako muffinki i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 28/01/2019 - 9:12 am

Oczywiście. Polecam piec w silikonowych foremkach 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies