Pieczona owsianka to śniadanie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wymieszać kilka składników, przełożyć do naczynka i upiec. Możecie ją podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Identyczną owsiankę zapakowałam Połówkowi do lunchbox’u w ubiegłym tygodniu razem z kilkoma łyżka mascarpone, które naprawdę fajnie komponuje się z tego typu wypiekiem. Niech Wam się pysznie upiecze na dzień dobry 🙂
OWSIANKA Z MALINAMI Z PIEKARNIKA
Śniadanie Mistrzów #185
Śniadanie Mistrzów #185
Składniki (na 1 porcję):
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki malin
- wiórki kokosowe do posypania
W misce łączymy przy pomocy trzepaczki mleko, jogurt, jajko i cukier. Dodajemy płatki, wiórki, maliny, mieszamy. Przekładamy ciasto do małego naczynka żaroodpornego. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Owsiankę możecie podać z dodatkiem serka mascarpone lub oprószyć cukrem pudrem.
Owsianka z malinami w wykonaniu czytelników:
Czas przygotowania: 30 minut.
32 komentarze
takim owsiankom nie można się oprzeć! cudowna 🙂
Chyba sobie zrobię takie śniadanie;)
uuuu! rewelacyjna 🙂
a czy platki nie beda suche? nie trzeba ich wczesniej moczyc?
A czemu miałyby być suche? Poddajemy je obróbce termicznej przez pół godziny. Są mięciutkie.
ooo rany,dokładnie takiego śniadanka właśnie szukałam! <3
maliny czekają w lodówce na jutrzejszy poranek.. 🙂
Robiłam taką ostatnio z truskawkami i jagodami, pycha 🙂
Koniecznie muszę zrobić dla siebie i mamy w jej urodziny 🙂
Wygląda obłędnie!
Muszę ją koniecznie zrobić póki sezonowe owoce są.
rewelacja! dzięki Ci za ten przepis 🙂
zrobiłam dzisiaj z czereśniami i bez cukru, a podałam z jogurtem greckim – niebo w gębie 🙂
Blackberry, cieszę się, że smakowała 🙂
Owsianki jakoś nigdy nie jadłam, a pysznie wygląda.
właśnie wcianam na śniadanko, pychota! ach jak pięknie malinkami mi wczoraj pachniało w domu!
u mnie miód zamiast cukru,
pozdrawiam
Marta
Marta, smacznego 🙂 U mnie dziś Połówek powędrował do pracy z pieczoną owsianką z borówkami.
myślisz, że sprawdzi się również jako "słodki podwieczorek"? 🙂 z chęcią poczęstowałabym jeszcze kogoś zamiast "wcinać" sama rano 🙂
Wszystko zależy od preferencji. Jest dość pożywna, jak na owsiankę przystało. Możesz spróbować podać ją z mascarpone (w tym połączeniu smakuje jeszcze fajniej). Ale to bardziej śniadaniowy wypiek.
Bedzie jutro sniadanie! Dziekuje 🙂
Iza.
Smaczna propozycja śniadaniowa; i te malinki w tle…aż ślinka cieknie 🙂
platki owsiane musza byc gorskie?
Mogą być każde płatki oprócz błyskawicznych
Owsianka bardzo smaczna! Nie miałam małego naczynia do zapiekania, więc wykorzystałam formę do muffinek – dzięki temu uzyskałam bardziej podzielne porcje i podzieliłam się śniadaniem w pracy 🙂 Owsianka super komponuje się także z serkiem ricotta. Dziękuję za przepis!
Ja zrobiłam z mrożonymi owocami, dodałam orzechy i też wyszło rewelacyjnie. Dla mnie opcja idealna, gdyż nie jestem w stanie przełknąć tradycyjnej owsianki. Dziękuję! 🙂
Przepyszne:D
Jadam tak często owsianke ale w takiej wersji jeszcze nigdy nie próbowałam. Pyszna taka pieczona, rewelacja. Z tą stroną moje śniadania są urozmaicone, dzieci codziennie ciekawe co też mama wymyśliła na sniadanie:) Tylko mąż ciągle te kielbachy by jadł…:/
Wygląda przepysznie, a czy owoce trzeba wcześniej rozmrażać?
Mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażamy.
Ha! zrobiłam dzisiaj na śniadanie. Pycha =) Pierwszy raz się spotkałam z pieczoną owsianką.
U mnie tylko jedna drobna zmiana – dodałam banana zamiast cukru.
Na blogu znajdziesz kilkanaście różnych przepisów na pieczone owsianki, więc korzystaj śmiało. Szczególnie polecam owsiankę bananowo-serową, owsiankę sernikową z jagodami i owsiankę piernikową.
Niestety nie mogę jeść nabiału więc zastąpiłam zwykłe mleko, mlekiem migdałowym i jogurt pominęłam, zamiast cukru miód i wyszło super. Dzięki wielkie za inspiracje przepis jest świetny a owsianka pychaaaaa
ja robie ta owsianke jako muffinki i daje dziecku do szkoly. moze komus ten pomysl sie spodoba 🙂
Super! Można robic na zapas np jako muffinki i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce?
Oczywiście. Polecam piec w silikonowych foremkach 🙂