Dzień dobry,
Po chili sin carne i lekkiej fasolce po bretońsku pora na kolejne smaczne bezmięsne danie z dodatkiem tempehu. Tym razem pomysł na obiad dla miłośników kuchni włoskiej i makaronu, czyli spaghetti w sosie pomidorowym z warzywami.
Sos pomidorowy w takim wydaniu lubię najbardziej – jest aromatyczny za sprawą dodatku oregano i świeżych liści bazylii, podkręcony octem balsamicznym, słodką papryką w proszku i świeżym czosnkiem. Ten ostatni dodany do sosu bez przesmażania daje naprawdę ciekawy smak, a przy okazji nie jest tak obciążający dla żołądka jak smażony.
Produktem białkowym w moim przepisie jest wędzony tempeh, ale równie dobrze możecie wykorzystać pokruszone zwarte wędzone tofu z ciemną skórka.
Spaghetti z tempehem alla bolognese
1 porcja ma 515 kcal (30 B, 67 W, 15 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 160 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 1 duża marchewka, obrana, starta na tarce o dużych oczkach
- 2 łodygi selera naciowego, obrane, posiekane w małą kostkę
- 400 g posiekanych pomidorów z kartonika
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Cukier lub erytrol do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Kilka listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 200 g tempehu (polecam dodać wędzony tempeh)
- 2 łyżeczki oliwy do smażenia
Jak zrobić spaghetti z tempehem alla bolognese?
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje, robimy sos.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy marchewkę i seler, smażymy przez 5 minut.
- Wlewamy pomidory, dokładamy koncentrat pomidorowy i około 100 ml wody. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy do preferowanej miękkości warzyw. Gotowałam sos przez około 8 minut.
- Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy ocet, dodajemy erytrol do przełamania smaku, oregano, paprykę w proszku, porwane listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Tempeh kruszymy na kawałki, dodajemy do sosu, gotujemy przez około 3 minuty.
- Odcedzony makaron dodajemy na patelnię, mieszamy z sosem i nakładamy na talerze. Danie dekorujemy listkami bazylii. Można je też dodatkowo skropić dobrej jakości oliwą.
5 komentarzy
OD zawsze zastanawiałam się, jak się przygotowuje tempeh – jaki ma smak, czym go doprawić i jakie wartości daje potrawie :O dlatego też zawsze się przed nim wzbraniałam, ale jakoś i tak kusił ;p
Akurat spagetti bolognese zawsze robię z wegańskim mięsem z Lidla 🙂 dzięki Wam kupiłam pojemnik monbento w truskawki i jestem zachwycona jego jakością <3
O mniam, świetny pomysł! Niby jestem zwolennikiem klasyki, ale na taką awangardę chętnie bym się skusił 😀
Ciekawy pomysł na spaghetti z tempehem 🙂
To jest właśnie coś, czego potrzebowałam 😀 Kombinowałam już z różnymi zamiennikami mięsa w makaronach alla bolognese, ale tempeh jeszcze u mnie nie gościł. Akurat koło weekendu sobie poeksperymentuję 🙂