Zielone curry z bobem i cukinią

przez Malwina
Curry z bobem
Curry z bobem

Dzień dobry,

Dziś chciałabym Was poczęstować przepisem na kolejne pyszne curry. Tym razem obłędnie zielone z dodatkiem młodego bobu, cukinii i groszku. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad w upalny dzień. Zielone warzywa uzupełnia zielona pasta curry. Jest troszkę bardziej pikantna i orzeźwiająca, aniżeli żółta pasta, której używałam do przygotowania curry z kalafiora. Skład mojej pasty curry znajdziecie w uwagach do przepisu. 

Curry z bobem przepis

Zielona curry z bobem i cukinią

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 nieduża cukinia
  • 5-6 łyżeczek zielonej pasty curry* (lub więcej, w zależności od preferencji i użytego produktu – dodałam łącznie 8 łyżeczek pasty curry)
  • 500 g bobu
  • spora garść mrożonego groszku
  • 350 g gęstego mleka kokosowego
  • sok z limonki do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • do podania: ugotowany ryż

Jak zrobić zielone curry z bobu i cukinii?

Cebulę siekamy w cienkie piórka, czosnek i imbir drobno siekamy. Cukinię koimy w niedużą kostkę. Wybieramy nieprzerośniętą cukinię o cienkiej skórce. Moja cukinia warzyła około 250-300 g. Bób gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy go), odcedzamy, przelewamy sporą ilością zimnej wody i obieramy. Ja miałam młody bób, który gotowałam mniej niż 5 minut. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy dalej na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż cukinia będzie miękka, ale w dalszym ciągu jędrna. Dodajemy pastę curry. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości. Przesmażamy ją z cukinią przez 1 minutę. Wlewamy wymieszane mleko kokosowe, dodajemy groszek, bób, mieszamy. Próbujemy, doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Nie szalejcie z sosem sojowym, bo gotowe pasty curry są dość słone. Gotujemy przez około 3 minuty, aż groszek się rozmrozi, a bób podgrzeje. 
Curry z bobem i cukinią podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu. Ja jadłam je z ryżem jaśminowym. 
Uwagi:
Curry z bobu możecie wzbogacić o dodatek ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki). Dorzućcie je do potrawki razem z ugotowanym bobem. Jeśli jadacie mięso, z powodzeniem do curry możecie dodać pierś z kurczaka lub indyka (surowe, pokrojone mięso wrzucamy po przesmażeniu cebuli, czosnku i imbiru i smażymy przez kilka minut, po czym dorzucamy cukinię). 

* Użyłam tej pasty curry. Bardzo dobrze wypada składowo i smakowo. 
Cukinia z bobem przepisy

Cukinia w sosie kokosowym

Curry z bobu przepis
Curry z bobem i cukinią

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

25 komentarzy
1

Podobne posty:

25 komentarzy

Arkadiusz Lenart 09/07/2017 - 2:36 pm

Pysznie zielona potrawa, oczywiście z bobem 😉

Odpowiedz
Dorota 09/07/2017 - 2:41 pm

Bardzo apetycznie wygląda to danie. Twoje zdjęcia skutecznie zachęcają do wypróbowywania przepisów:)

Odpowiedz
Malwina 10/07/2017 - 9:20 am

Miło mi to czytać Dorotko 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 09/07/2017 - 3:06 pm

Z miłą chęcią spróbowałabym, jak smakuje bób w takiej wersji 🙂

Odpowiedz
Lonna 09/07/2017 - 3:19 pm

Pyszne połączenie 🙂 Chętnie bym zjadła takie danie 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 09/07/2017 - 3:43 pm

Bardzo rzadko przerabiam bób,jem go solo ugotowany:) Masz bardzo ciekawe pomysły na dania z nim w roli głównej:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/07/2017 - 3:52 pm

I'm following you now. Visiting you back! Thanks for your comment. Waiting for more content in the page.
Greetings!
https://chicporadnik.blogspot.com

Odpowiedz
Celiak w podróży 09/07/2017 - 4:07 pm

Nie mogę się napatrzeć, pożeram oczami to danie. Wspaniale dobrałaś składniki, bardzo mi się podobają twoje zdjęcia i przepisy 🙂 Pozdrawiam.

Odpowiedz
Magda 09/07/2017 - 5:04 pm

Kolejne pyszne curry, pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Natalie 09/07/2017 - 5:29 pm

Oj kusisz tym bobem 😉

Odpowiedz
Ania S 09/07/2017 - 7:10 pm

Musiało powstać coś cudownego – tak wygląda 🙂
Na pewno wypróbuję przepis, może w najbliższy weekend :))

Odpowiedz
Malwina 10/07/2017 - 9:20 am

Koniecznie daj znać, czy Ci smakowało 🙂

Odpowiedz
Megly 09/07/2017 - 8:15 pm

Przepyszne!
Nie sposób się nie skusić na takie smakołyki!
Woow! Jak apetycznie wygląda.
Rewelacja 🙂 Lubię bób.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedz
Anna S. 09/07/2017 - 8:31 pm

Pysznie wygląda to danie 🙂 Narobiłaś mi wielkiej ochoty 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 09/07/2017 - 8:56 pm

Właśnie wyłupałyśmy nasz bobek prosto z ogródka 😛 Twoje danie będzie już jako trzecie w kolejce do wykonania 😛

Odpowiedz
Malwina 10/07/2017 - 6:18 am

Zazdroszczę swojego bobu 🙂

Odpowiedz
Ervisha 10/07/2017 - 4:33 am

Kiedy popatrzyłam na zdjęcie pomyślalam, że to zielony groszek… a jednak bób 😉 Lubię a takie curry to ciekawy pomysł na jego wykorzystanie 😉

Odpowiedz
Malwina 10/07/2017 - 6:18 am

Bo tam jest i bób i groszek 😉

Odpowiedz
Marzena 10/07/2017 - 7:52 am

Pięknie się prezentuje. Ślinka cieknie:-)

Odpowiedz
Monika St 10/07/2017 - 5:31 pm

Tu wszystko wygląda tak apetycznie!

Odpowiedz
Martynosia 11/07/2017 - 2:25 pm

Wyglada niezwykle apetycznie – az chce sie wylizac monitor 😉

Odpowiedz
Amber 11/07/2017 - 6:17 pm

Pięknie i pysznie!
Delektuję się smakami, obrazami…

Odpowiedz
Patrycja 14/07/2017 - 9:39 am

Z bobem musi być bardzo pożywne!

Odpowiedz
Lena 15/07/2017 - 6:09 pm

jestem zachwycona, muszę zrobić!

Odpowiedz
Zielono na co dzień 18/07/2017 - 9:06 pm

Brzmi smakowicie, zielonej pasty curry jeszcze nie miałam okazji wypróbować, może najwyższa pora 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies