Śniadaniowy pudding z chia i owocami |
Śniadanie Mistrzów #294
Składniki (na 1 porcję):
- 20-30 g nasion chia
- 250 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego, np. sojowego, kokosowego)
- 1 łyżeczka wybranego słodzidła
Do podania: ulubione owoce, bakalie
Przygotowanie:
– pudding można wzbogacić o dodatek 2 łyżeczek karobu, ewentualnie 1 łyżeczkę gorzkiego kakao do wypieków (w przypadku użycia kakao, należy dodać do smaku melasę, erytrol lub inne słodzidło).
– jeśli po kilku godzinach okaże się, że nasiona nie wymieszały się równomiernie z mlekiem, wystarczy pudding krótko zblendować przy pomocy ręcznego blendera.
Śniadaniowy pudding z chia i owocami |
Pudding z chia |
Czas przygotowania: 5 minut.
17 komentarzy
Zdjęcia cudowne a śniadanie pyszne <3
Jakie cudne śniadanko 🙂
Wygląda apetycznie! 🙂
uwielbiam puddingi chia za ich delikatność i wspaniałą konsystencję, a w towarzystwie owoców wyglądają przy tym uroczo!
Kolorowy zawrót głowy na śniadanie 🙂
Jest taki kolorowy że aż zachciało mi się lata 🙂
w tygodniu to moje ulubione śniadanie obok nocnej owsianki 🙂
Czy można użyć zwykłego mleka krowiego?
Oczywiście.
Wspaniale się prezentuje. A maliny mnie uwiodły. Ja obecnie jadę na mrożonych owocach. Odkrywam też różne puddingi z chia i jest raz lepiej raz gorzej. Ale mam nadzieję, że da mi się odnaleźć idealne dla mnie połączenia.
A czy można taki pudding jakoś podgrzać? Np. w mikrofali, ale na najniższej temperaturze? W takie mrozy fajnie by było się rozgrzać 🙂
Możesz próbować, ale nie mam bladego pojęcia, jak pudding zachowa się w trakcie podgrzewania w mikrofalówce (nie używam tego typu sprzętu). Najlepiej pomyśl o tym puddingu, jak o jakimś deserze, a te w 95 % przypadków najlepiej smakują na zimno 🙂
przepis wypróbowany dzisiaj na śniadanie, z kiwi i płatkami migdałów; było pyszne 😉 pudding juz na stale zagosci w moim sniadaniowym menu
30g nasion chia – ile to łyżek? 🙂
+/- 3 łyżki.
A co z zaleceniem producentów i lekarzy odnośnie maksymalnej dziennej porcji nasion 15g?
Natalio, uważam że takie rzeczy powinno się rozpatrywać indywidualnie i przede wszystkim jeść z głową. Każdy organizm jest inny, każdy inaczej zareaguje na różnej wielkości porcje błonnika. W 30 g nasion chia mamy około 11 g błonnika. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik jest uzależnione od m.in naszej wagi ciała (zazwyczaj podaje się widełki od 25 do 40 g błonnika). Oczywiście nie należy też z jego ilością szaleć (nadmiar ograniczy wchłanianie składników mineralnych). A nie oszukujmy się, ale większość Polaków ma spore braki w ilości błonnika w diecie, nierzadko zapomina także o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Co do zalecanej dawki, to dla przykładu mam w domu chia dwóch firm, wg jednej dawka to 1 łyżka, wg drugiej 2 łyżki. W USA ten limit jest o wiele wyższy, zaczynając od 2 łyżek, na 6 kończąc (6 łyżek to mocno przesadzona ilość). Najlepiej obserwować swój organizm, czy dobrze toleruje określone dawki nasion chia i w razie potrzeby zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość w diecie. Pozdrawiam. Malwina