Spaghetti po maltańsku

przez Malwina
Makaron po maltańsku
Spaghetti po maltańsku

Ostatnio stałam się makaronoholiczką. Dokładna diagnoza to spaghettoholizm. Przypadłość dość popularna w naszym domu. Mamy nawet specjalną puszkę na spaghetti, która ma w zwyczaju świecić pustkami. Biorąc pod uwagę to, że zarówno ja, jak i Połówek mając do wyboru kilka rodzajów makaronu, zawsze wybieramy spaghetti – wcale to nie dziwi.
Gdy u Zuzi zobaczyłam przepis na spaghetti po maltańsku, od razu wiedziałam, że prędzej czy później wyląduje ono na moim talerzu. Zuzia przygotowując swój makaron inspirowała się jednym z odcinków Podróży kulinarnych p. Makłowicza. Całe wieki nie oglądałam jego programu! Od dobrych kilku lat nie mamy telewizora (i nadzwyczaj dobrze nam z tym). Program p. Makłowicza podglądałam dawniej bywając na niedzielnych obiadach u Mamy lub Dziadków. Ogląda się go zawsze z uśmiechem na buzi, w końcu prowadzący to nie lada osobowość, która przyciąga swoją naturalnością. 
Na szczęście w dobie Internetu nie musimy posiadać odbiornika tv, by obejrzeć (legalnie) jakiś program, dlatego przed przystąpieniem do gotowania z chęcią prześledziłam wspomniany odcinek z wyprawy na Maltę. Kuchnia maltańska do tej pory była mi zupełnie nieznana. I zapewne przez długi czas jeszcze taką pozostanie. Mogę jedynie stwierdzić jedno – makaron, który przygotowałam smakuje naprawdę świetnie. Świeże i suszone pomidory, oliwki, czosnek, kapary i lekka nuta białego wina – to połączenie niezwykle smaczne. Na Malcie taki makaron przed podaniem posypuje się dodatkowo owczym serem z Gozo. Jak możecie się domyślić, nabycie go w naszym kraju nie jest sztuką łatwą. Jednak i bez tego dodatku, danie to jest warte uwagi.

Spaghetti z pomidorami koktajlowymi

MAKARON PO MALTAŃSKU


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g makaronu spaghetti
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • kilka oliwek (czarnych lub zielonych), przekrojonych na pół
  • 100 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1/4 lampki białego półwytrawnego wina
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (passata) lub siekanych pomidorów z kartonika
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę (przeznaczoną do smażenia), wrzucamy suszone pomidory, czosnek, kapary i oliwki, smażymy przez minutę. Dodajemy pomidorki koktajlowe, przesmażamy je przez 3 minuty. Wlewamy białe wino, zagotowujemy, dodajemy passatę. Całość gotujemy przez około 3-4 minuty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu. Spaghetti odcedzamy, dokładamy na patelnię, mieszamy. Makaron nakładamy na dwa talerze, dekorujemy listkami bazylii i podajemy. 
Przepis na szybki makaron
Spaghetti po maltańsku

Czas przygotowania: 15 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Żak 27/11/2014 - 5:40 pm

jak zwykle pyszny pomysł z ładnymi zdjęciami:)

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 27/11/2014 - 6:20 pm

wegetariańskie i lekkie sphagetti- świetny przepis!

Odpowiedz
Mirabelka 27/11/2014 - 6:40 pm

Byłam na Malcie i gorąco polecam ten kraj, najlepiej wiosną lub jesienią. Zdecydowanie warto wybrać się tam na tydzień 🙂 Ser gbejna z wyspy Gozo jest zbliżony w smaku do innych twardych serów solankowych z owczego i koziego mleka. PS Frapuje mnie gdzie kupiłaś o tej porze roku tak niesamowicie czerwone pomidorki 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/11/2014 - 10:24 am

W osiedlowym warzywniaku u mnie są jeszcze całkiem smaczne pomidory koktajlowe. Podróż na Maltę – marzenie 🙂 No ale te są przecież po to, aby je spełniać. Więc być może w przyszłości uda mi się tam zawitać.

Odpowiedz
Angie 27/11/2014 - 7:35 pm

I jak tu nie kochać spaghetti?; ))

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 28/11/2014 - 8:06 am

Zdecydowanie moglibyśmy podpisać się z Mężem pod Twoim postem – też kochamy spaghetti i najczęściej przygotowuję dania własnie na bazie tego makaronu :))

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2014 - 5:53 pm

Pycha !!!! Właśnie skończyliśmy szamać 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2014 - 6:40 pm

Uwielbiam Twoje przepisy, a śniadania to już właściwie jadam wyłącznie wg Twoich pomysłów 😀 Mam w domu tylko czerwone wino, myślisz, że mogę spróbować?
Kaja

Odpowiedz
Malwina 29/11/2014 - 6:47 pm

Kaja, jasne, że możesz spróbować.

Odpowiedz
Anonimowy 03/12/2014 - 7:04 am

Udało mi się znaleźć wino białe, więc nie eksperymentowałam 😀 a danie oczywiście pyszne. Dzięki.
Kaja

Odpowiedz
Dolce120 03/01/2016 - 4:49 pm

Jakie smakowite! 🙂
W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies