CIECIERZYCA Z PIKANTNYMI WARZYWAMI PO ARABSKU
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- pół puszki ciecierzycy (100 g)
- garść mrożonej fasolki szparagowej (w sezonie świeżej, obranej z włókien, pokrojonej w mniejsze kawałki)
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół małego pora (biała część), posiekanego w plasterki
- 1/3 pęczka szpinaku drobno posiekanego
- 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki chili w proszku, szczypta kardamonu, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół szklanki bulionu warzywnego
- pół puszki pomidorów (200 g)
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, czosnek i przyprawy, smażymy stale mieszając przez około 1-2 minuty. Dokładamy nieodsączone, rozgniecione pomidory, ciecierzycę, fasolkę i cukinię. Wlewamy bulion. Dusimy na wolnym ogniu, aż cukinia i fasolka będą miękkie. Dokładamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy 2 minuty, aż szpinak zwiotczeje.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
16 komentarzy
a ja to się do ciecierzycy przekonać jakoś nie mogę.. może zbyt słabo próbuję? 🙂
Często spotykam się z daniami w składzie z ciecierzycą, ale sama nie mam odwagi jeszcze jej spróbować 😉 Twoje danie wygląda bardzo zachęcająco 😀
Wstyd się przyznać, ale nigdy ciecierzycy nie jadłam 🙁 Może skusze się za Twoją namową? 🙂 Ma taki ładny kolor na Twoich zdjęciach:)
Wpraszam się na obiad!
kurkuma, kardamon, kmin rzymski, chilli… to musi być wybuchowa mieszanka :))) o przyprawowy zawrót głowy przyprawia ten przepis 😉
wygląda niezwykle smakowicie!
Paula próbuj. Ciecierzyca jest pyszna, a to wygląda nad wyraz smakowicie.
A kmin rzymski polecam podprażyć na suchej patelni najpierw i zmielić, a potem dodać do dania. Zmienia się jego smak na bardziej delikatny i orzechowy.
witam serdecznie panno malwinno 🙂
jestem u ciebie 1 raz ale jest tu strasznie przytulnie i cieplutko. bede wpadać częściej 🙂 a co do ciecierzycy…. ja też jeszcze jej nie jadlam …. ups chyba nikomu się nie naraziłam? 🙂 ale nadrobię zaległości. twoje zdjecia wyglądają pieknie
przepiekne zdjecia . jak tu u ciebie milutko i przytulnie 🙂 bede wpadac czesciej .
bardzo mi się podoba. kolorystycznie schyłek lata i jesień, ładnie.
Alez pychota, wszystko co lubię:))
Pozdrawiam.
Ciekawe smaki i piękne zdjęcia 🙂
Się częstuję, bo to dokładnie moje smaki 🙂
Chyba mi nie przeszedł poprzendi komentarz.Pyszne połączenie warzy, a z tymi przyprawami mniam.
Hmmm…ja ciecierzyce jadlam tylko raz i jakos nie za bardzo mi smakowala. Moze w innym polaczeniu smakow, np. takim jak u Ciebie, zawladnelaby moimi kubkami smakowymi 🙂 Nie przekonam sie dopoki nie sprobuje :))
wyglada apetycznie:) i juz czuje te wszystkie aromaty:)
Właśnie wcinam te pyszności.
A ostatnimi czasy zasmakowałam się w ciecierzycy i szukam co rusz to nowych pomysłów.
Ten jak najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym 😉
polecam!
(tylko, że u mnie szpinak- mrożony, a fasolka świeża)