Ciecierzyca z pikantnymi warzywami po arabsku

przez Malwina

CIECIERZYCA Z PIKANTNYMI WARZYWAMI PO ARABSKU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • pół puszki ciecierzycy (100 g)
  • garść mrożonej fasolki szparagowej (w sezonie świeżej, obranej z włókien, pokrojonej w mniejsze kawałki)
  • 1 mała cukinia,  pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół małego pora (biała część), posiekanego w plasterki
  • 1/3 pęczka szpinaku drobno posiekanego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki chili w proszku, szczypta kardamonu, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół puszki pomidorów (200 g)
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, czosnek i przyprawy, smażymy stale mieszając przez około 1-2 minuty. Dokładamy nieodsączone, rozgniecione pomidory, ciecierzycę, fasolkę i cukinię. Wlewamy bulion. Dusimy na wolnym ogniu, aż cukinia i fasolka będą miękkie. Dokładamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy 2 minuty, aż szpinak zwiotczeje.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Paula 15/11/2010 - 6:16 pm

a ja to się do ciecierzycy przekonać jakoś nie mogę.. może zbyt słabo próbuję? 🙂

Odpowiedz
Fiolunka 15/11/2010 - 6:19 pm

Często spotykam się z daniami w składzie z ciecierzycą, ale sama nie mam odwagi jeszcze jej spróbować 😉 Twoje danie wygląda bardzo zachęcająco 😀

Odpowiedz
Karolina 15/11/2010 - 6:28 pm

Wstyd się przyznać, ale nigdy ciecierzycy nie jadłam 🙁 Może skusze się za Twoją namową? 🙂 Ma taki ładny kolor na Twoich zdjęciach:)

Odpowiedz
kornik 15/11/2010 - 6:30 pm

Wpraszam się na obiad!

Odpowiedz
EVE 15/11/2010 - 6:43 pm

kurkuma, kardamon, kmin rzymski, chilli… to musi być wybuchowa mieszanka :))) o przyprawowy zawrót głowy przyprawia ten przepis 😉
wygląda niezwykle smakowicie!

Odpowiedz
Ojciec Dyrektor 15/11/2010 - 6:47 pm

Paula próbuj. Ciecierzyca jest pyszna, a to wygląda nad wyraz smakowicie.
A kmin rzymski polecam podprażyć na suchej patelni najpierw i zmielić, a potem dodać do dania. Zmienia się jego smak na bardziej delikatny i orzechowy.

Odpowiedz
holendrzyca 15/11/2010 - 7:11 pm

witam serdecznie panno malwinno 🙂
jestem u ciebie 1 raz ale jest tu strasznie przytulnie i cieplutko. bede wpadać częściej 🙂 a co do ciecierzycy…. ja też jeszcze jej nie jadlam …. ups chyba nikomu się nie naraziłam? 🙂 ale nadrobię zaległości. twoje zdjecia wyglądają pieknie

Odpowiedz
holendrzyca 15/11/2010 - 7:13 pm

przepiekne zdjecia . jak tu u ciebie milutko i przytulnie 🙂 bede wpadac czesciej .

Odpowiedz
asieja 15/11/2010 - 7:30 pm

bardzo mi się podoba. kolorystycznie schyłek lata i jesień, ładnie.

Odpowiedz
majana 15/11/2010 - 8:42 pm

Alez pychota, wszystko co lubię:))
Pozdrawiam.

Odpowiedz
grazyna 15/11/2010 - 9:05 pm

Ciekawe smaki i piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
amarantka 16/11/2010 - 12:20 pm

Się częstuję, bo to dokładnie moje smaki 🙂

Odpowiedz
Kinga 16/11/2010 - 12:23 pm

Chyba mi nie przeszedł poprzendi komentarz.Pyszne połączenie warzy, a z tymi przyprawami mniam.

Odpowiedz
majka 16/11/2010 - 1:44 pm

Hmmm…ja ciecierzyce jadlam tylko raz i jakos nie za bardzo mi smakowala. Moze w innym polaczeniu smakow, np. takim jak u Ciebie, zawladnelaby moimi kubkami smakowymi 🙂 Nie przekonam sie dopoki nie sprobuje :))

Odpowiedz
aga 16/11/2010 - 2:53 pm

wyglada apetycznie:) i juz czuje te wszystkie aromaty:)

Odpowiedz
kuchareczka 16/08/2011 - 10:14 am

Właśnie wcinam te pyszności.
A ostatnimi czasy zasmakowałam się w ciecierzycy i szukam co rusz to nowych pomysłów.
Ten jak najbardziej odpowiada moim kubkom smakowym 😉
polecam!
(tylko, że u mnie szpinak- mrożony, a fasolka świeża)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies