Paszteciki z kapustą i grzybami

przez Malwina
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki to idealny dodatek do barszczu czerwonego, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie są zbyt pracochłonne, jednak ich przygotowanie jest rozciągnięte w czasie. Farsz do pasztecików warto przygotować w dzień poprzedzający pieczenie. Ciasto na paszteciki jest proste w przygotowaniu i nie powinno przysporzyć Wam większych trudności. 

Paszteciki drożdżowe z kapustą
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Składniki (na około 20 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 350 g kapusty z grzybami
  • 1 żółtko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania ciasta
  • ulubione nasiona do posypania (np. sezam, czarnuszka)
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, miękkie masło i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na dwie równe części. Każdą wałkujemy na podłużny wąski prostokąt. Na środku układamy nadzienie, zlepiamy brzegi ciasta i odwracamy je złączeniem do dołu (instrukcję formowania znajdziecie przy przepisie na paszteciki z pieczarkami). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Następnie każdy rulon kroimy na kawałki długości 3-4 cm. Powstałe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem lub czarnuszką.  Pieczemy przez 15-18 minut w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem). Podajemy jako dodatek do barszczu czerwonego.

*w wersji wegańskiej masło zastąpcie oliwą, mleko wodą lub mlekiem roślinnym. Zamiast smarować paszteciki jajkiem, posmarujcie je niewielką ilością zimnej wody i posypcie ziarnami

Paszteciki drożdżowe z grzybami
Przepis na świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Marzena 16/12/2013 - 8:42 am

Ależ cudne zdjęcia:-)) I ślinka cieknie:-)

Odpowiedz
whiness 16/12/2013 - 2:23 pm

Cudowna stylizacja zdjęć 🙂 Podziwiam. A paszteciki? Nie znam osoby, która by się im oparła!

Odpowiedz
Angie 16/12/2013 - 3:24 pm

Uwielbiam je! U mnie w domu naczelną osobą robiącą te paszteciki jest ciocia; )

Odpowiedz
Gosia Z. 16/12/2013 - 9:20 pm

Cudne fotki, te paszteciki wołają zjedz mnie!

Odpowiedz
JustInka 17/12/2013 - 10:31 am

Bardzo zgrabne Ci wyszły. Głodna się robię od Twoich fotek 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/12/2013 - 6:39 pm

Nawet nie wiesz jak bardzo zjadłabym choć jednego 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:21 pm

Oj zjadłabym… z barszczykiem 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/01/2014 - 2:47 pm

Uwielbiam paszteciki:) …. nawet barszczyku nie musze do nich miec:) buziaki

Odpowiedz
Halina Joskowska 16/01/2014 - 12:25 pm

Fantastyczna sceneria na zdjęciach.
Pozdrawiam:-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies