Te ciasteczka zniknęły w oka mgnieniu. Mocno kakaowe z dodatkiem czekolady, żurawiny i płatków kokosu, idealnie wkomponują się w świąteczny klimat. Kakaowe ciasto możecie wzbogacić o dodatek skórki pomarańczowej lub posiekanych orzechów.
CIASTKA KAKAOWE Z CZEKOLADOWYM
GANACHEM I BAKALIAMI
Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]
- 80 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- ganache: 100 g kremówki, 140 g gorzkiej czekolady
- do ozdoby: dowolne bakalie
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem, dodajemy do masy i ponownie miksujemy do połączenia. Masę zagniatamy dłonią, formujemy w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki (możecie ten etap pominąć i od razu formować ciastka). Z masy formujemy kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce.
Kremówkę umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Ostawiamy na około 30 minut, aż masa zgęstnieje.Spody ciastek smarujemy ganachem, posypujemy bakaliami.
Czas przygotowania: 25 minut.
4 komentarze
Bardzo pasują mi do świąt 🙂 Czekolada! Oj będzie się działo i spodni nie dopinało 🙂
Idealne na święta! WYGLĄDAJĄ BARDZO KUSZĄCO!
Nigdy nie jadłam takich ciasteczek – wyglądają rewelacyjnie! Ciekawa jestem smaku 🙂
Nie dziwię się, ze szybko znikały:) są cudne:)