Ciastka kakaowe z czekoladowym ganache

przez Malwina
Przepis na ciastka świąteczne
Te ciasteczka zniknęły w oka mgnieniu. Mocno kakaowe z dodatkiem czekolady, żurawiny i płatków kokosu, idealnie wkomponują się w świąteczny klimat. Kakaowe ciasto możecie wzbogacić o dodatek skórki pomarańczowej lub posiekanych orzechów.

 Ciastka kakaowe
CIASTKA KAKAOWE Z CZEKOLADOWYM
GANACHEM I BAKALIAMI


Składniki (na około 25 sztuk):
[przepis własny]

  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ganache: 100 g kremówki, 140 g gorzkiej czekolady
  • do ozdoby: dowolne bakalie
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem, dodajemy do masy i ponownie miksujemy do połączenia. Masę zagniatamy dłonią, formujemy w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki (możecie ten etap pominąć i od razu formować ciastka). Z masy formujemy kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. 
Kremówkę umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Ostawiamy na około 30 minut, aż masa zgęstnieje.Spody ciastek smarujemy ganachem, posypujemy bakaliami. 

Przepis na ciastka kakaowe z bakaliami

Ciastka kakaowe z bakaliami

Czas przygotowania: 25 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

JustInka 17/12/2013 - 10:30 am

Bardzo pasują mi do świąt 🙂 Czekolada! Oj będzie się działo i spodni nie dopinało 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/12/2013 - 6:37 pm

Idealne na święta! WYGLĄDAJĄ BARDZO KUSZĄCO!

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:20 pm

Nigdy nie jadłam takich ciasteczek – wyglądają rewelacyjnie! Ciekawa jestem smaku 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/01/2014 - 1:56 pm

Nie dziwię się, ze szybko znikały:) są cudne:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies