Klops z jajkiem |
Klops z jajkiem to smaczna odmiana na świątecznym stole. Razem z Irenką i Andrzejem postanowiliśmy wypróbować klopsa po neapolitańsku autorstwa Gino D’Acampo. Ja dokonałam kilku zmian w przepisie, wzbogacając go o dodatek szalotki i świeżej bazylii. Jest niezwykle smaczny i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
KLOPS Z JAJKIEM (WŁOCHY)
Składniki:
[inspiracja: Gino D’Acampo „Fantastico!”]
- 500 g mielonego mięsa (użyłam mielonej szynki, dobrze sprawdzi się także wymieszane pół na pół mięso wieprzowe i wołowe)
- 1 szalotka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 80 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta
- oliwa
- 3 jajka ugotowane na twardo
Szalotkę i selera drobno siekamy. Marchew obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, starty na małych oczkach parmezan, natkę pietruszki, bazylię, sól oraz pieprz*. Wbijamy jajko, całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy bułkę tartą, aby zagęścić masę (dodałam dwie łyżki bułki. Możecie zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej pół czerstwej kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej). Ponownie całość wyrabiamy. Z mięsa formujemy prostokąt, na środku układamy obrane jajka, zlepiamy brzegi mięsa, formując klopsa. Pieczeń smarujemy oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsa możecie przygotować także w podłużnej formie do pieczenia. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopni. Mięso zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenosimy klopsa do lodówki. Kroimy po kilku godzinach chłodzenia mięsa. Klops z jajkiem świetnie smakuje w towarzystwie sosu remoulade.
*Po przyprawieniu warto mały kawałek mięsa usmażyć na patelni i spróbować, by sprawdzić, czy jest wystarczająco słone.
Klops z jajkiem |
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
18 komentarzy
Również smacznie wygląda. Aż ma się ochotę spróbować:))
Wyszedł Ci rewelacyjnie 🙂 Aż się ma ochotę ukroić kawałek 🙂
wygląda świetnie:)
Przepysznie sie prezentuje. Juz nabralam na niego ochoty 🙂
Pozdrowienia.
Mmm… wygląda przepysznie!
Wygląda malowniczo i wykwintnie. W sam raz na świąteczny stół.
wygląda bardzo efektownie
your meatloaf looks festive. Would love it if you shared it with us at Tasty Tuesday . http://myniche-myspace.blogspot.com/2013/12/hi-each-week-our-team-of-10-amazing.html
Have a great day. Hope to see you soon.
Genialny (jak zwykle) pomysł na pieczeń:) Mam pytania: Jakiej wielkości powinna być blaszka do tej pieczeni? Jeśli chciałabym podać jako danie obiadowe na jaką ilość osób są w/w proporcje?
Mięso położyłam na zwykłej blaszce do pieczenia (około 25 cm długości). Możesz oczywiście użyć do tego celu także keksówki, jeśli chcesz aby pieczeń miała kształt kwadratu/prostokąta w przekroju. Jeśli podasz go z ziemniakami, sosem i surówką, to powinien spokojnie wystarczyć na 4 porcje).
Chodzi za mną klops…to niepokojące!
Myśli Pani, że wyjdzie z kurczaka? Cudownie wygląda…
Jasne, że tak. Polecam pomieszać mięso z piersi i udek.
Malwinno, czy szalotkę można podmienić na zwykłą cebulkę?
Zamień na jedną mniejszą białą cebulkę.
Wyszło pysznie, świeżo i świątecznie. Dziękuję za przepis 🙂
Super, i na czasie. Spróbuję tylko zamiast bułki tartej dodać do zagęszczenia płatki owsiane namoczone w mleku. Czy w związku z tym powinnam coś zmodyfikować?
Może w takim razie bardziej zainteresuje Cię przepis na: dietetyczny klops drobiowy. Możesz do niego włożyć jajka i upiec go w formie.