Klops z jajkiem po neapolitańsku

przez Malwina
Przepis na pieczeń rzymską
Klops z jajkiem

Klops z jajkiem to smaczna odmiana na świątecznym stole. Razem z Irenką i Andrzejem postanowiliśmy wypróbować klopsa po neapolitańsku autorstwa Gino D’Acampo. Ja dokonałam kilku zmian w przepisie, wzbogacając go o dodatek szalotki i świeżej bazylii. Jest niezwykle smaczny i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Przepis na klops z jajkiem

KLOPS Z JAJKIEM (WŁOCHY)


Składniki:
[inspiracja: Gino D’Acampo „Fantastico!”]

  • 500 g mielonego mięsa (użyłam mielonej szynki, dobrze sprawdzi się także wymieszane pół na pół mięso wieprzowe i wołowe)
  • 1 szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 80 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa
  • 3 jajka ugotowane na twardo
Szalotkę i selera drobno siekamy. Marchew obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, starty na małych oczkach parmezan, natkę pietruszki, bazylię, sól oraz pieprz*. Wbijamy jajko, całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy bułkę tartą, aby zagęścić masę (dodałam dwie łyżki bułki. Możecie zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej pół czerstwej kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej). Ponownie całość wyrabiamy. Z mięsa formujemy prostokąt, na środku układamy obrane jajka, zlepiamy brzegi mięsa, formując klopsa. Pieczeń smarujemy oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsa możecie przygotować także w podłużnej formie do pieczenia. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopni. Mięso zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenosimy klopsa do lodówki. Kroimy po kilku godzinach chłodzenia mięsa. Klops z jajkiem świetnie smakuje w towarzystwie sosu remoulade.

*Po przyprawieniu warto mały kawałek mięsa usmażyć na patelni i spróbować, by sprawdzić, czy jest wystarczająco słone.

Klops z jajkiem i warzywami
Klops z jajkiem

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Inspirowane Smakiem 10/12/2013 - 4:56 am

Również smacznie wygląda. Aż ma się ochotę spróbować:))

Odpowiedz
wedelka 10/12/2013 - 10:13 am

Wyszedł Ci rewelacyjnie 🙂 Aż się ma ochotę ukroić kawałek 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 10/12/2013 - 10:26 am

wygląda świetnie:)

Odpowiedz
majka 10/12/2013 - 10:41 am

Przepysznie sie prezentuje. Juz nabralam na niego ochoty 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Magda C. 10/12/2013 - 5:57 pm

Mmm… wygląda przepysznie!

Odpowiedz
JustInka 10/12/2013 - 7:43 pm

Wygląda malowniczo i wykwintnie. W sam raz na świąteczny stół.

Odpowiedz
Jey 10/12/2013 - 9:04 pm

wygląda bardzo efektownie

Odpowiedz
Tanusree Khandai 10/12/2013 - 10:21 pm

your meatloaf looks festive. Would love it if you shared it with us at Tasty Tuesday . http://myniche-myspace.blogspot.com/2013/12/hi-each-week-our-team-of-10-amazing.html
Have a great day. Hope to see you soon.

Odpowiedz
Jasper 13/12/2013 - 12:41 pm

Genialny (jak zwykle) pomysł na pieczeń:) Mam pytania: Jakiej wielkości powinna być blaszka do tej pieczeni? Jeśli chciałabym podać jako danie obiadowe na jaką ilość osób są w/w proporcje?

Odpowiedz
Malwina 13/12/2013 - 12:46 pm

Mięso położyłam na zwykłej blaszce do pieczenia (około 25 cm długości). Możesz oczywiście użyć do tego celu także keksówki, jeśli chcesz aby pieczeń miała kształt kwadratu/prostokąta w przekroju. Jeśli podasz go z ziemniakami, sosem i surówką, to powinien spokojnie wystarczyć na 4 porcje).

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2013 - 4:35 pm

Chodzi za mną klops…to niepokojące!

Odpowiedz
Anna Tomasz 19/03/2016 - 6:40 pm

Myśli Pani, że wyjdzie z kurczaka? Cudownie wygląda…

Odpowiedz
Malwina 19/03/2016 - 6:51 pm

Jasne, że tak. Polecam pomieszać mięso z piersi i udek.

Odpowiedz
Monika 23/03/2016 - 3:32 pm

Malwinno, czy szalotkę można podmienić na zwykłą cebulkę?

Odpowiedz
Malwina 23/03/2016 - 3:34 pm

Zamień na jedną mniejszą białą cebulkę.

Odpowiedz
Monika 27/03/2016 - 2:49 pm

Wyszło pysznie, świeżo i świątecznie. Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/04/2017 - 5:24 am

Super, i na czasie. Spróbuję tylko zamiast bułki tartej dodać do zagęszczenia płatki owsiane namoczone w mleku. Czy w związku z tym powinnam coś zmodyfikować?

Odpowiedz
Filozofia Smaku 14/04/2017 - 6:28 am

Może w takim razie bardziej zainteresuje Cię przepis na: dietetyczny klops drobiowy. Możesz do niego włożyć jajka i upiec go w formie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies