Te maślane pierniczki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli zagapiliście się i nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta, to będą one dla Was idealne. Zaraz po upieczeniu są chrupiące, na drugi dzień robią się twardsze, jednak po włożeniu do puszki kilku skórek z jabłka, robią się bardzo szybko mięciutkie. Jeśli chcecie możecie ciasto wzbogacić o dodatek posiekanych orzechów włoskich.
PIERNICZKI Z MADERY (BROAS DE MEL)
Składniki (na około blachę ciastek):
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 160 g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- orzechy włoskie
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy masło i miód. Wyrabiamy ciasto, formujemy je w kulę i przenosimy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Z masy formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajcie o tym, by zachować większe odstępy pomiędzy ciastkami, będą się rozlewać). W środek każdej wciskamy połówkę orzecha, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy przez 12-15 minut (brzegi pierniczków będą zwarte, same pierniczki miękkie). Pozostawiamy je na kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. Przechowujemy w metalowej puszce z dodatkiem skórki od jabłka.
Przepis na Broas de Mel pochodzi z książki „Kuchnia hiszpańska i portugalska”. Podzieliła się nim Agata z bloga Boron Appetit.
Czas przygotowania: 25 minut.
12 komentarzy
Bardzo ładne drobiazgi do słoiczka czy pudełka 🙂
Śliczny jest ten dodatek orzeszka 🙂
Fajnie, że je zrobiłaś! Piękne zdjęcia Malwi!
Świetne zdjęcia!; )
bez jajek? włąśnie zagniatam i trochę się zestresowałam, że coś może nie wyjść 🙂
One nie mają w składzie jajka. To mocno maślane pierniki. Piekłam je już trzykrotnie (w tym raz wczoraj wieczorem) i wychodzą bez problemów. Moje właśnie wylądowały w puszce ze skórką jabłka.
Cudne te pierniczki 🙂
Kochana, mam prośbę jak stąd do Ameryki i z powrotem…Jakbyś mogła podawać ilość w szklankach ….zrobiłam niby wg przepisu, ale nie wyszło. Pewnie proporcje mąki i reszty były nie takie, moje pierniczki niestety w ogóle nie miały kształtu, rozlazły się na blasze i bardzo mocno było je czuć masłem.Na paczuszkę świąteczną nie nadają się niestety 🙁
Pozdrawiam, Beata J.
Beatko, one są maślane, troszkę inne od typowych klasycznych pierników. Postaram się na przyszłość podawać proporcje także w szklankach. Waga jest jednak dużym ułatwieniem w kuchni. Przy niektórych przepisach, nawet niewielkie zmiany w proporcjach wpływają na końcowy efekt. Z miękkich pierniczków fajne są jeszcze pepernoten (wrzucałam je kilka dni temu). Tylko przepis także podany jest w gramach.
Pozdrawiam ciepło 🙂
Dzięki za odpowiedź. Ja chyba po prostu nie mam serca do słodkości 🙂 za to inne Twoje przepisy mi wychodzą i są super 🙂 A mini foccacie i scones uwielbiam i robię z nich cudne mini kanapeczki do pracy. Dzięki wielkie i Wesołych i spokojnych Świąt.
Beata J.
Beatko, dziękuję. Tobie również przesyłam życzenia wesołych i pogodnych Świąt 🙂
Malwi urocze pierniki … widzę, ze poszalałaś piernikowo w tym roku:) buziaki