Pierniczki z Madery (Broas de Mel)

przez Malwina
przepis na pierniczki z Madery

Te maślane pierniczki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli zagapiliście się i nie upiekliście jeszcze pierniczków na święta, to będą one dla Was idealne. Zaraz po upieczeniu są chrupiące, na drugi dzień robią się twardsze, jednak po włożeniu do puszki kilku skórek z jabłka, robią się bardzo szybko mięciutkie. Jeśli chcecie możecie ciasto wzbogacić o dodatek posiekanych orzechów włoskich. 

Pierniczki z orzechami włoskimi

PIERNICZKI Z MADERY (BROAS DE MEL)


Składniki (na około blachę ciastek):

  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 250 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 160 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • orzechy włoskie
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawą do piernika. Dodajemy masło i miód. Wyrabiamy ciasto, formujemy je w kulę i przenosimy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Z masy formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajcie o tym, by zachować większe odstępy pomiędzy ciastkami, będą się rozlewać). W środek każdej wciskamy połówkę orzecha, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy przez 12-15 minut (brzegi pierniczków będą zwarte, same pierniczki miękkie). Pozostawiamy je na kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. Przechowujemy w metalowej puszce z dodatkiem skórki od jabłka.
Przepis na Broas de Mel pochodzi z książki „Kuchnia hiszpańska i portugalska”. Podzieliła się nim Agata z bloga Boron Appetit. 

Przepis na pierniczki z orzechami

Przepis na proste pierniki

Szybkie pierniczki z Madery

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Opalanka 17/12/2013 - 8:28 am

Bardzo ładne drobiazgi do słoiczka czy pudełka 🙂

Odpowiedz
Natalie 17/12/2013 - 11:20 am

Śliczny jest ten dodatek orzeszka 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/12/2013 - 6:35 pm

Fajnie, że je zrobiłaś! Piękne zdjęcia Malwi!

Odpowiedz
Angie 17/12/2013 - 8:09 pm

Świetne zdjęcia!; )

Odpowiedz
Anonimowy 17/12/2013 - 8:28 pm

bez jajek? włąśnie zagniatam i trochę się zestresowałam, że coś może nie wyjść 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/12/2013 - 8:19 am

One nie mają w składzie jajka. To mocno maślane pierniki. Piekłam je już trzykrotnie (w tym raz wczoraj wieczorem) i wychodzą bez problemów. Moje właśnie wylądowały w puszce ze skórką jabłka.

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:19 pm

Cudne te pierniczki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2013 - 1:44 pm

Kochana, mam prośbę jak stąd do Ameryki i z powrotem…Jakbyś mogła podawać ilość w szklankach ….zrobiłam niby wg przepisu, ale nie wyszło. Pewnie proporcje mąki i reszty były nie takie, moje pierniczki niestety w ogóle nie miały kształtu, rozlazły się na blasze i bardzo mocno było je czuć masłem.Na paczuszkę świąteczną nie nadają się niestety 🙁
Pozdrawiam, Beata J.

Odpowiedz
Malwina 22/12/2013 - 2:57 pm

Beatko, one są maślane, troszkę inne od typowych klasycznych pierników. Postaram się na przyszłość podawać proporcje także w szklankach. Waga jest jednak dużym ułatwieniem w kuchni. Przy niektórych przepisach, nawet niewielkie zmiany w proporcjach wpływają na końcowy efekt. Z miękkich pierniczków fajne są jeszcze pepernoten (wrzucałam je kilka dni temu). Tylko przepis także podany jest w gramach.

Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2013 - 6:20 pm

Dzięki za odpowiedź. Ja chyba po prostu nie mam serca do słodkości 🙂 za to inne Twoje przepisy mi wychodzą i są super 🙂 A mini foccacie i scones uwielbiam i robię z nich cudne mini kanapeczki do pracy. Dzięki wielkie i Wesołych i spokojnych Świąt.
Beata J.

Odpowiedz
Malwina 23/12/2013 - 12:00 am

Beatko, dziękuję. Tobie również przesyłam życzenia wesołych i pogodnych Świąt 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/01/2014 - 6:00 pm

Malwi urocze pierniki … widzę, ze poszalałaś piernikowo w tym roku:) buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies