Dzień dobry,
W kolejnej odsłonie cyklu Bento Prep mamy dla Was prosty zestaw, który możecie przygotować sobie od razu na dwa dni (poza sokiem, ten polecamy wyciskać na świeżo, jeśli oczywiście chcecie „wyciągnąć” z niego jak najwięcej). Tym razem królują dania na słodko – prosty sernik na zimno, który serwujemy w słoiczkach i pankejki. Możecie zjeść je na drugie śniadanie lub deser.
Pamiętajcie, że wszystkie przepisy z tego prepu znajdziecie w formie krok po kroku w wyróżnionej relacji na Instagramie (Bento Prep 7-9) na naszym koncie @makebentonotwar.
Sok z kurkumą
1 porcja ma 200 kcal (4 B, 61 W, 2 T)
Składniki (na 1 porcję):
- 150 g jabłka
- 150 g grejpfruta
- 200 g pomarańczy
- 250 g marchewki
- Pół cm korzenia kurkumy (nie więcej, bo wyjdzie nam gorzki sok)
Sposób przygotowania:
Cytrusy obieramy ze skórki. Ze wszystkich składników wyciskamy sok z wyciskarce wolnoobrotowej. Można też przygotować koktajl, miksując wszystkie składniki z zimną wodą.
Pankejki z jabłkami
(przekierowanie do przepisu nastąpi po kliknięciu w powyższy nagłówek)
1 porcja ma 404 kcal (16 B, 52 W, 13 T)
Do tego przepisu możecie wykorzystać inne sezonowe owoce o małej ilości soku lub pominąć ich dodatek. Przy wyliczeniach kalorii uwzględniliśmy 5 g oleju do smażenia placków (1 łyżeczka), a zamiast cukru użyliśmy 2 łyżek erytrolu. Do placków przygotowaliśmy szybki jogurt kokosowo-jeżynowy.
Jogurt kokosowo-jeżynowy
50 g g domowego jogurtu, 1 łyżka wiórków kokosowych, 10 g syropu klonowego, 1 łyżka jeżyn (świeżych lub mrożonych) – całość mieszamy do połączenia. W przypadku mrożonych jeżyn należy odstawić sos na kilkanaście minut.
Fit sernik na zimno
(przekierowanie do przepisu nastąpi po kliknięciu w powyższy nagłówek)
1 porcja 306 kcal (42 B, 16 W, 8 T)
Takie proste serniczki do zjedzenia łyżeczką super sprawdzają się jako posiłek na wynos. Latem pamiętajcie transportować je w torbie termicznej wraz z wkładem chłodzącym (przy wysokich temperaturach trzeba dopilnować, aby nie namnażały się bakterie plus kto jadł ciepły sernik ten wie, że nie jest to nic smacznego 😉
Przechowywanie: W lodówce do 3 dni. Pamiętajcie, by słoiczek szczelnie zamknąć, aby sernik nie przeszedł zapachami z lodówki.
Fit mielone z kurczaka
(przekierowanie do przepisu nastąpi po kliknięciu w powyższy nagłówek)
1 porcja ma 213 kcal (35 B, 3 W, 6 T)
Przy wyliczeniach kalorii uwzględniliśmy 5 g oleju do smażenia kotletów (1 łyżeczka), nie smażyliśmy cebuli (z surową też jest smacznie), a do mięsa dodaliśmy 3 płaskie łyżki otrębów. Oryginalny przepis jest na 2 porcje.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Sałatka z komosy i fety
1 porcja ma 416 kcal (11 B, 30 W, 27 T)
- 50 g komosy ryżowej
- 30 g sera feta
- 20 g oliwek kalamata
- Kilka pomidorów koktajlowych
- Liście szpinaku
- Bazylia
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, odrobina suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, spulchniamy widelcem, studzimy. Ser kroimy w niedużą kostkę lub kruszymy w palcach. Pomidorki kroimy na pół. Szpinak grubo siekamy. Składniki dressingu łączymy.
- W misce umieszczamy komosę, ser, oliwki, pomidory, bazylię, szczypiorek. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do pojemnika, na wierzchu układamy szpinak. Dressing transportujemy osobno i dodajemy do sałatki tuż przed jedzeniem.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.
Zamienniki:
- komosa/kuskus/bulgur
- oliwki kalamata/oliwki zielone z papryką/marynowana papryka